Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas ta „Oskarą“ gavusi „Mėnesiena“? 1,5 mln. dolerių kainavusi drama nufilmuota per 25 dienas

Šiųmetinėje „Oskarų“ apdovanojimų ceremonijoje po dramatiško nesusipratimo, kai geriausiu filmu per klaidą buvo paskelbtas miuziklas „Kalifornijos svajos“, „Oskaras“ už metų filmą galiausiai atiteko tikrajam laimėtojui – jaudinančiai juodaodžio gėjaus istorijai „Mėnesiena“ („Moonlight“). Kas šis filmas, apie kurį iki šiol Lietuvoje buvo mažai girdėta, ir kuo jis ypatingas?
Alexas Hibbertas filme „Mėnesiena“
Alexas Hibbertas filme „Mėnesiena“ / Kadras iš filmo

TAIP PAT SKAITYKITE: Šokas „Oskaruose“: „Kalifornijos svajos“ per klaidą paskelbtas nugalėtoju, tikrasis laimėtojas – „Mėnesiena“

FILMO SIUŽETAS

„Mėnesiena“ suskirstyta į tris dalis, vaizduojančias pagrindinio herojaus Širono gyvenimo etapus: vaikystę, paauglystę ir brandos metus. Būdamas vaikas jis gyvena su vieniša motina skurdžiame Majamio priemiestyje, tačiau jai svarbiau gauti dozę narkotikų nei pasirūpinti sūnumi. Berniukas labai kuklus, smulkaus sudėjimo ir dėl to dažnai prie jo priekabiauja kiti vaikai. Jį apsiima globoti narkotikų prekeivis Chuanas ir jo draugė Teresa.

Paauglystėje situacija ne ką geresnė – prie vaikino kabinėjasi ir iš jo tyčiojasi bendraklasiai. Tačiau Široną draugiškai priima Kubos amerikietis Kevinas. Būtent šie du žmonės – Chuanas ir Kevinas, padeda Šironui subręsti, pažinti save ir tapti tokiu, kokiu jis yra.

VIDEO: Filmo „Mėnesiena“ anonsas

PUSIAU AUTOBIOGRAFINĖ JUOSTA

„Mėnesiena“ yra pusiau autobiografinė juosta – dalis siužeto sutampa su filmo režisieriaus Barry Jenkinso (37 m.) patirtais išgyvenimais. Tiek jis, tiek pagrindinis „Mėnesienos“ herojus Šironas augo vargingame Majamio juodaodžių kvartale, jų abiejų motinos buvo narkomanės, ir jų abiejų gyvenime trūko tėvo, o svarbią rolę vaidino kitos moterys, apsiėmusios juos globoti.

Prieš maždaug 3–4 metus perskaitęs Tarellio Alvino McCraney (36 m.) pjesę „In Moonlight Black Boys Look Blue“, pagal kurią ir sukurtas filmas, Barry Jenkinsas liko apstulbęs jos siužeto panašumu į savo gyvenimą.

TIK ANTRAS REŽISIERIAUS FILMAS

„Mėnesiena“ – viso labo antras 37-erių Barry Jenkinso ilgametražis filmas. Baigęs universitetą Floridoje, jis daugiausiai kūrė trumpametražius filmus, o pirmas jo ilgametražis filmas publikai pristatytas 2008 metais. Tačiau „Vaistai nuo melancholijos“ („Medicine for Melancholy“) didelio žiūrovų ar kino kritikų dėmesio tada nesulaukė. Tiesa, jau tada režisierius pradėjo dirbti su operatoriumi Jamesu Laxtonu, padėjusiu jam sukurti sodriomis spalvomis išsiskiriančią „Mėnesieną“.

Filmo kūrėjų nuotr./Naomie Harris ir filmo „Mėnesiena“ režisierius Barry Jenkinsas
Filmo kūrėjų nuotr./Naomie Harris ir filmo „Mėnesiena“ režisierius Barry Jenkinsas

FILMAVIMAS TRUKO TIK 25 DIENAS

Nufilmuoti visą beveik 2 valandų trukmės filmą, kuriame vaizduojami trys gyvenimo etapai, prireikė viso labo 25 dienų. „Mėnesiena“ buvo filmuojama 2015 metų pradžioje, o jos premjera įvyko Telluride filmų festivalyje Kolorado valstijoje 2016 metų rugsėjį.

Kadras iš filmo/Naomie Harris filme „Mėnesiena“
Kadras iš filmo/Naomie Harris filme „Mėnesiena“

Pagrindinio herojaus narkomanę motiną suvaidinusi Naomie Harris savo scenose nusifilmavo vos per tris dienas, ir už šį darbą ji buvo nominuota geriausios antraplanės aktorės kategorijoje. Darbą „Mėnesienoje“ britė įterpė į atsiradusią kelių dienų pertrauką per kito savo filmo, 24-osios juostos apie superagentą Džeimsą Bondą „Spectre“ reklaminį turą. Beje, ji – vienintelė aktorė, pasirodžiusi visuose trijuose filmo skyriuose.

O trys aktoriai Alexas Hibbertas, Ashtonas Sandersas ir Trevante'as Rhodesas, kurie pagrindinį herojų Široną vaidino skirtingais jo gyvenimo tarpsniais, filmuodamiesi nė karto nebuvo susitikę ir nė vienas nebuvo matęs, kaip kiti suvaidino savo dalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Mėnesienos“ aktoriai Trevante Rhodesas, Alexas R. Hibbertas ir Ashtonas Sandersas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Mėnesienos“ aktoriai T.Rhodesas, A.Hibbertas ir A.Sandersas „Oskarų“ apdovanojimuose

BIUDŽETAS – TIK 1,5 MLN. DOLERIŲ

„Mėnesiena“ yra mažo biudžeto filmas – jam sukurti juostos kūrėjai teturėjo 1,5 mln. JAV dolerių.

Juosta į kino teatrus atkeliavo 2016 metų spalį ir visame pasaulyje uždirbo 26 mln. JAV dolerių. Su tokiu menku pelnu „Mėnesiena“ tapo antru „Oskaru“ apdovanotu filmu po „Išminuotojų būrio“ („The Hurt Locker“), uždirbusiu mažiausiai.

KODĖL FILME – TIK DU BALTAODŽIAI?

„Mėnesiena“ yra pirmas filmas, kuriame visi vaidinę aktoriai – juodaodžiai. Tačiau viename epizode buvo galima iš toli pamatyti ir du baltaodžius.

Filmo režisierius Barry Jenkinsas atskleidė, kokia buvo tų dviejų lyg tarp kitko narkomanų reabilitacijos centre sušmėžavusių baltaodžių prasmė.

Jie buvo įtraukti, nes režisierius, kuris pats pirmą kartą baltaodį žmogų gyvai pamatė tik pradėjęs studijuoti universitete, norėjo pavaizduoti, kad „visi turi problemų“, ne vien tik juodaodžiai.

KUO ČIA DĖTAS BRADAS PITTAS?

Filme vaidinantys aktoriai daugumai nėra žinomi vien todėl, kad kai kuriems tai – apskritai pirmas filmas, kuriame jie yra vaidinę, tačiau „Mėnesienos“ titruose galima pamatyti ir vieną labai garsų vardą – Brado Pitto (53 m.).

Holivudo žvaigždė buvo sužavėta šios istorijos ir norėjo, kad ji išvystų dienos šviesą – aktorius tapo vienu iš vykdomųjų „Mėnesienos“ prodiuserių, o filmą kūrė jo įkurta filmų gamybos kompanija „Plan B Entertainment“.

PATEKO Į ISTORIJĄ

„Mėnesienos“ kūrėjas Barry Jenkinsas pateko į istoriją kaip pirmasis juodaodis, nominuotas „Oskarui“ geriausio režisieriaus ir geriausio scenarijaus kategorijose.

Filmo montuotoja Joi McMillon taip pat tapo pirmąja juodaode moterimi, nominuota geriausio montažo „Oskarui“, o narkotikų prekeivį Chuaną suvaidinęs Mahershala Ali tapo pirmuoju musulmonu aktoriumi, laimėjusiu „Oskarą“.

„Scanpix“ nuotr./Mahershala Ali
„Scanpix“ nuotr./Mahershala Ali

Beje, į istoriją pateko ir dramatiškas „Mėnesienos“ paskelbimas geriausiu metų filmu 89-ojoje „Oskarų“ apdovanojimų ceremonijoje – iš pradžių nugalėtoju per klaidą buvo paskelbtas miuziklas „Kalifornijos svajos“ („La La Land“). Tokios apmaudžios klaidos „Oskarų“ apdovanojimų ceremonijoje dar nėra buvę.

AIBĖ APDOVANOJIMŲ

„Mėnesiena“ vadinama šiemet daugiausiai apdovanojimų pelniusiu filmu. Ši drama gali pasigirti 245 nominacijomis ir 186 pergalėmis, tarp kurių – trys „Oskarai“, „Auksinis gaublys“ už geriausią draminį filmą bei Aktorių gildijos apdovanojimas, skirtas geriausiam antraplaniui aktoriui Mahershalai Ali.

Iš aštuonių galimų „Oskarų“ „Mėnesiena“ laimėjo tris – metų filmo, geriausio antraplanio aktoriaus (Mahershala Ali) ir geriausio adaptuoto scenarijaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas