Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK paskyrė Amal Clooney pasiuntine žiniasklaidos laisvės klausimais

Žinoma žmogaus teisių gynėja Amal Clooney penktadienį buvo paskirta Didžiosios Britanijos vyriausybės ypatingąja pasiuntine žiniasklaidos laisvės klausimais ir pareiškė, kad „pranešti žinias dar niekada nebūdavo taip pavojinga“.
Amal Clooney
Amal Clooney / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Holivudo aktoriaus George'o Clooney žmona vadovaus naujajai teisės ekspertų komisijai, patarinėsiančiai britų valdžiai, kaip skatinti kitų šalių vyriausybes veikti skaidriau bei saugoti žurnalistus.

„Esame čia, nes pranešti žinias dar niekada nebūdavo taip pavojinga“, – pareiškė ji per spaudos konferenciją Prancūzijos šiaurinėje Dinaro komunoje vykstančio Didžiojo septyneto (G-7) diplomatijos vadovų susitikimo kuluaruose.

„Anot Žurnalistų apsaugos komiteto, per pastaruosius penkerius metus buvo įkalinta daugiausiai žurnalistų nuo to laiko, kai prieš tris dešimtmečius buvo pradėta rinkti tokius duomenis“, – pridūrė teisininkė.

Pasak A.Clooney, jos komanda galės siūlyti, kaip keisti represyvius įstatymus įvairiose šalyse. Ji taip pat užsiminė apie sankcijas, kurios galėtų būti skelbiamos „prieš žurnalistus smurtaujantiems režimams“.

Pasak ekspertės, jos patirtis ginant žurnalistus tokiose šalyse kaip Egiptas ir Mianmaras „parodė man, kaip lengva pasinaudoti neaiškiais įstatymais ir korumpuotais teismais, norint nutildyti kritikus ir užmauti apynasrį žiniasklaidai“.

Pernai gruodį A.Clooney užsipuolė JAV prezidentą Donaldą Trumpą – šis, jos teigimu, prieš žiniasklaidą nukreipta retorika skatina autoritarinius režimus teisiškai persekioti žurnalistus.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas penktadienį pareiškė, kad „demokratinėms valstybėms reikėtų drauge siekti, kad vienu didžiausių tarptautinių tabu taptų nurodymai areštuoti ar sulaikyti žurnalistus, kurie tik atlieka savo darbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas