Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ką rinktis: mėsą ar žuvį?

Mitybos specialistai lyg susitarę tvirtina, kad kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos, kurių yra mėsoje ir žuvyje. Holivudo žvaigždės pasiskirstė į dvi stovyklas: vienos negali gyventi be mėsos, kitos – be žuvies. Tačiau profesionalūs virtuvės šefai sako, kad kiekvieną produktą galima paruošti taip skaniai, jog kaipmat pamirši, kuriai stovyklai anksčiau priklausei.
Kristina Orbakaitė
Kristina Orbakaitė / Scanpix nuotr.

Žuvis

•    Joje yra vertingų mineralų. Žuvis – puikus kalio, cinko, geležies šaltinis. Be to, joje yra mikroelementų – fosforo, jodo.
•    Žuvyje yra odai būtinų vitaminų „kvartetas“: A, B, C ir E, tad šis produktas – vienas iš gražios odos paslapčių.
•    Žuvis – neriebus produktas. Net ir pati riebiausia žuvis yra liesesnė ir lengviau virškinama už kiaulieną. Joje mažiau cholesterolio.
•    Žuvis labai vertinga dėl polinesočiųjų ir omega 3 riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nepasigamina.
•    Šviežia žuvis ne tik mažina cukrinio diabeto riziką, bet ir yra viena iš geros nuotaikos sukėlėjų.
•    Jos patartina valgyti ne mažiau kaip dvi porcijas per savaitę, žiemą – dar dažniau, nes žuvis stiprina mūsų imuninę sistemą.

Mėsa

•    Šiame produkte gausu B grupės vitaminų. Tokio didelio šio vitamino kiekio nėra nė viename augaliniame produkte.
•    Mėsoje yra daug vertingų baltymų, kuriuose slepiasi visos aštuonios nepakeičiamos amino rūgštys.
•    Žmogaus organizmas pasisavina 20–40 proc. mėsoje esančios geležies, o iš augalinio maisto – tik 2–14 proc.
•    Mėsos produktai yra sotūs, skrandyje virškinami apie tris valandas, todėl liesa mėsa gali būti puiki dietos sudedamoji dalis.
•    Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 200 g mėsos, o per savaitę mėsos reikėtų valgyti tik 2–3 kartus.

Kristinos Orbakaitės (39) pasiūlymas priešpiečiams darbe

Lietiniai su lašiša ir feta

Reikės:

•    10 lietinių, 
•    200 g fetos,  
•    200 g rūkytos ar sūdytos lašišos,
•    kelių česnako skiltelių, 
•    trupučio majonezo.
Fetą sutrinkite su majonezu ir grūstu česnaku. Gauta mase ištepkite iškeptus ir šiek tiek atvėsusius lietinius, ant viršaus išdėliokite lašišą. Lietinius, susukę į vamzdelius, keletą minučių iš abiejų pusių apkepkite.

Scanpix nuotr./Alicia Keys
Scanpix nuotr./Alicia Keys

Alicia Keys (30) pasiūlymas romantiškiems pietums

Stroganovo troškinys

Reikės:  

•    500 g vištienos filė,  
•    200 g pievagrybių,  
•    200 g ryžių,  
•    100 ml grietinės, 
•    svogūno,  
•    šaukšto miltų,  
•    stiklinės vištienos sultinio,  
•    vištienos prieskonių,  
•    kario.

Gabalėliais pjaustytą vištieną pagardinkite prieskoniais, suberkite smulkintą svogūną, pjaustytus pievagrybius ir apkepinkite keptuvėje. Užberkite miltų ir pamaišykite. Paskui supilkite sultinį ir troškinkite 15 minučių. Sudėkite grietinę, pamaišykite ir palikite ant ugnies dar kelioms minutėms. Valgykite su virtais ryžiais, pagardintais kariu.

Scanpix nuotr./Kate Winslet
Scanpix nuotr./Kate Winslet

Kate Winslet (35) pasiūlymas vakarienei su šeima

Žuvies kotletukai su pikantišku padažu

Reikės:  

•    500 g žuvies filė,  
•    2 bulvių,  
•    kiaušinio,  
•    svogūno, 
•    druskos ir prieskonių,  
•    kukurūzų miltų.

Padažui:  

•    2 saldžiųjų paprikų,  
•    sviesto,  
•    pomidorų padažo,  
•    svogūnų laiškų.

Žuvies filė smulkiai supjaustykite arba sumalkite, sumaišykite su pjaustytu svogūnu, druska ir prieskoniais. Įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkiai sutarkuotas bulves ir viską sumaišykite. Formuokite kotletus, pavoliokite juos kukurūzų miltuose ir kepkite. Padažui skirtas saldžiąsias paprikas nuplaukite, supjaustykite ketvirtadaliais ir kepkite svieste, kol odelė pajuoduos. Paskui ją nuplėškite, paprikas su trupučiu vandens sutrinkite, įdėkite pomidorų padažo, pjaustytų svogūnų laiškų ir su kotletais puode patroškinkite 10 minučių.

Scanpix nuotr./Meg Ryan
Scanpix nuotr./Meg Ryan

Meg Ryan (49) pasiūlymas sotiems naktipiečiams

Guliašinė sriuba

Reikės:   

•    500 g kiaulienos arba jautienos, 
•    stiklinės konservuotų baltųjų pupelių,  
•    saldžiosios paprikos,  
•    morkos,  
•    svogūno,  
•    sojų padažo,  
•    druskos ir prieskonių,  
•    laurų lapų,  
•    pomidorų padažo.

Mėsą supjaustykite gabaliukais, pamarinuokite sojų padažu ir prieskoniais, apkepkite keptuvėje. Paskui sudėkite į puodą, įpilkite vandens, įmeskite laurų lapų, smulkiai pjaustytą svogūną, pasūdykite ir troškinkite, kol mėsa suminkštės. Suberkite sutrintas pupeles, sudėkite smulkiai pjaustytą papriką, tarkuotą morką ir troškinkite dar 10 minučių. Patiekalą pagardinkite pomidorų padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos