Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Tarptautinė kairiarankių diena: kurios pasaulio ir Lietuvos garsenybės yra kairiarankės?

Rugpjūčio 13-oji minima kaip tarptautinė kairiarankių diena. Ar žinojote, kad šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 550 milijonų kairiarankių? Tad nieko nuostabaus, kad kas penktas garsus žmogus – taip pat kairiarankis.
Jonas Nainys, Lady Gaga, Barackas Obama ir Iglė Bernotaitytė
Jonas Nainys, Lady Gaga, Barackas Obama ir Iglė Bernotaitytė / Tomo Šimkaus, 15min ir Scanpix nuotr.

Tarp tokių garsių žmonių yra Holivudo žvaigždės Julia Roberts, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Bradas Pittas, Tomas Cruise'as, Robertas De Niro, Bruce'as Willisas, Sarah Jessica Parker, Demi Moore, Sylvesteris Stallone, Keanu Reevesas, dainininkė Lady Gaga ir kt.

Kairiarankis yra ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama bei Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos atstovai – princas Charlesas bei jo sūnus princas Williamas.

Kairiarankių netrūksta ir tarp Lietuvos garsenybių: tai legendinis krepšininkas, verslininkas Šarūnas Marčiulionis, krepšininkai Domantas Sabonis, Donatas Motiejūnas, plaukikė Rūta Meilutytė, operos solistas Liudas Mikalauskas, aktorius Juozas Gaižauskas, dainininkės Giedrė Kilčiauskienė, Monika Linkytė, Iglė Bernotaitytė, dailininkas karikatūristas Rimas Valeikis, „radistas“ Jonas Nainys, pedagogė Austėja Landsbergienė, žurnalistas Kristupas Krivickas ir kt.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Linkytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Linkytė

Dainininkė Monika Linkytė jau iš tos kartos, kai mokykloje niekas nesistengė perauklėti ir mokyti rašyti dešine ranka.

„Buvo gal kiek neįprasta, nes dauguma vaikų buvo dešiniarankiai, bet aš tiesiog ėmiau pieštukus į kairę ranką ir kažkaip mama nestabdė“, – prisiminė M.Linkytė.

Sakoma, kad kairiarankiai pasižymi meniškumu, kūrybiškumu. Monika sako, girdėjusi apie tai, tačiau nemano, kad būtent kairiarankiškumas nulemia tokias savybes. „Klasėje buvau vienintelė rašanti kaire ranka. Bet kad dėl to būčiau super išskirtinė, nesijaučiau. Paprasčiausiai žinojau, kad rašyti kaire ranka man žymiai patogiau“, – 15min sakė ji.

Monikos mama taip pat kairiarankė. Tiesa, ji rašo dešine, o piešia kaire ranka. „Mamos laikais mokykloje neleisdavo rašyti kaire ranka, tik dešine. Todėl ji turėjo išmokti“, – pasakojo M.Linkytė.

Iglė Bernotaitytė
Iglė Bernotaitytė

„X Faktoriaus“ nugalėtoja Iglė Bernotaitytė save vadina šimtaprocentine kairiaranke. „Būdama maža bandžiau ir dešine ranka viską daryti, bet nieko nesigaudavo“, – 15min sakė atlikėja.

Pasak Iglės, kairiarankiškumas jai niekada nesukeldavo nepatogumų. „Įdomu nebent tai, kad visada sąsiuvinį paverčiu vertikaliai – išeina taip, kad rašau iš apačios į viršų. Tada visi žiūri į mane keistais žvilgsniais. Bet man lygiai taip pat keista suvokti, kad kiti gali rašyti dešine ranka.“

15min kviečia susipažinti su garsiausiais užsienio ir Lietuvos kairiarankiais:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius