Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 13 /2022 09 14

Karstas su Elžbietos II palaikais pervežtas į Londoną – pasiekė Bakingamo rūmus

Antradienį karalienės Elžbietos II karstas iš šv. Egidijaus katedros perkeltas į Londoną, Bakingamo rūmus. Škotijos sostinėje, Edinburgo centre, jis buvo parą. Kartu su karaliumi Karoliu III karstą prie Bakingamo rūmų pasitiko princai Williamas ir Harry bei kiti karališkosios šeimos nariai.
Karalienės Elžbietos II karstas pasiekė Bakingamo rūmus
Karalienės Elžbietos II karstas pasiekė Bakingamo rūmus / „Scanpix“ nuotr.

Karstas su karalienės Elžbietos II palaikais antradienį iš Royal Air Force Northolt oro uosto kariniu transportiniu lėktuvu buvo parskraidintas į Londoną ir katafalku nuvežtas į Bakingamo rūmus, Jungtinei Karalystei rengiantis savo ilgiausiai valdžiusios monarchės laidotuvėms.

Didžiulis „C-17 Globemaster“, naudojęs šaukinį „Kittyhawk“, parodantį karalienės buvimą lėktuve, iš Edinburgo į Northolto Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazę atskrido 18 val. 54 min. vietos (20 val. 54 min. Lietuvos) laiku.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II karstas pakeliui į Bakingamo rūmus
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II karstas pakeliui į Bakingamo rūmus

Sunkų ąžuolinį, viduje švinu padengtą karstą su velionės monarchės palaikais, uždengtą karališkąja vėliava, aštuoni RAF nariai lėtai perkėlė į jau laukusį katafalką.

Nors Londone lijo, visą dieną palei katafalko maršrutą rinkosi minios žmonių. Didžiulė minia prie Bakingamo rūmų Londono centre pasirodžius kortežui plojo.

Kartu su karaliumi Karoliu III karstą pasitiko princai Williamas ir Harry bei kiti karališkosios šeimos nariai.

Tūkstančiai žmonių išsirikiavo 14 mylių (22.5 km) ilgio maršrute, kuriuo karstas keliavo iš RAF Northolt, esančio vakarų Londone.

Karalienė Elžbieta II mirė praėjusį ketvirtadienį būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius vienus metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Sekmadienį Elžbietos II karstas buvo nuvežtas į monarchų oficialiąją rezidenciją Škotijoje – Holirudhauzo rūmus Edinburge, o pirmadienį perneštas į šio miesto į Šv. Egidijaus katedrą.

Škotijos vyriausybė pranešė, kad iki antradienio popietės, kai karstas buvo nuvežtas į oro uostą, pro karstą praėjo ir su velione monarche atsisveikino maždaug 33 tūkst. žmonių.

Lėktuve karstą lydėjo – kaip ir kortežo kelionėje iš Balmoralo į Edinburgą – vienintelė velionės karalienės duktė princesė Anne (Ana). Ji sakė, kad tai jai buvo „garbė ir privilegija“.

„Ačiū mano motinai, Karalienei“, – sakoma 72 metų Anne pareiškime.

Karališkosios šeimos albumo nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princesė Anne
Karališkosios šeimos albumo nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princesė Anne

Kaip šeštadienį pranešė karališkųjų rūmų pareigūnai, Elžbietos II valstybinės laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje Londone rugsėjo 19 dieną 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Karolis III taip pat pirmą kartą nuo įžengimo į sostą kreipsis į Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjus Londone, šalyje tęsiantis formaliems renginiams prieš karalienės valstybines laidotuves, vyksiančias rugsėjo 19 dieną.

Per ilgą gedulo laikotarpį JK bando susitaikyti su savo ilgiausiai tarnaujančios monarchės, buvusios nacionalinio gyvenimo fone beveik nuo Antrojo pasaulinio karo, mirtimi.

„Mano nuomone, tai, kad ji mus paliko mūsų akivaizdoje iš tikrųjų suteikė šiek tiek paguodos“, – sakė Lucy Hampshire atvykusi į Edinburgą su savo vaikinu iš Anglijos Jorko miesto pažiūrėti į karalienės karstą.

Išvakarėse katafalkui važiuojant Edinburgu, miestą užplūdo gausios minios žmonių. Norėdami atiduoti pagarbą monarchei, kurie iš susirinkusiųjų mėtė gėles, o kiti liejo ašaras.

Žmonės taip pat rikiavosi miestų ir kaimų gatvėse palei 290 km maršrutą nuo karalienės Balmoralo dvaro, kur ketvirtadienį mirė Elžbieta II. Septynis dešimtmečius soste išbuvusiai karalienei buvo 96 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas