Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kliūtys, kurias įveikus „Forestas Gampas“ įsitvirtino jį mačiusiųjų širdyse

Prieš 27 metus kine pristatyta juosta dar ir šiandien cituojama įvairiose situacijose. 1994 m. „Oskarą“ laimėjusi romantinė drama su komedijos prieskoniu pavergė žiūrovų širdis savo filosofiniais sąmojais ir jautria istorija. Tačiau ar žinojote, kad ši juosta, prieš ją režisuoti pradedant Robertui Zemeckiui ir net filmavimų metu, susidūrė su ne viena kliūtimi?
Kadrai iš filmo „Forestas Gampas“
Kadrai iš filmo „Forestas Gampas“ / Vida Press nuotr.

Pirmasis scenarijus nuo galutinio labai skyrėsi

„Forestas Gampas“ paremtas 1986 m. Winstono Groomo romanu tokiu pat pavadinimu. Būtent knygos autoriui buvo pasiūlyta parašyti pirmą scenarijaus juodraštį, rašo Nypost.com.

Jame Forestas Gampas nuo Tomo Hankso įkūnyto personažo labai skyrėsi. Jis buvo įsivaizduojamas kaip 110 kg svorio ir 198 cm ūgio vyras, kuris tapo imtynininku, viešėjo kosmose ir laiką leido su orangutanu.

Teigiama, kad šis juostos scenarijus buvo tobulinamas mėnesius, sukurti net keli jo variantai. Netvarkingas scenarijus buvo pilnas klaidų, neatitikimų, tad galiausiai viską nuo nulio pradėti nusprendė Ericas Rothas. Jo darbas atsipirko. Scenaristui 1995 m. įteiktas geriausio adaptuoto scenarijaus „Oskaras“.

Vida Press nuotr./Nora Dunfee, Billas Robersonas ir Tomas Hanksas filme „Forestas Gampas“
Vida Press nuotr./Nora Dunfee, Billas Robersonas ir Tomas Hanksas filme „Forestas Gampas“

Kino kompanijos filmą vis atmetė

Iš pradžių klasika tapusią juostą prodiusuoti pasiryžo kompanija „Warner Bros.“, tačiau po itin sėkmingo anksčiau milžinės pristatyto filmo „Rain Man“ studija nusprendė „Forestą Gampą“ perleisti kitiems, manydama, kad žiūrovai numalšino romantiškos, jautrios istorijos „apetitą“ ir juosta su Tomu Hanksu bilietų tiek daug neparduos. Oi kaip klydo.

„Warner Bros.“ tarybos nariui Kevinui Jonesui perėjus pas kitą kino industrijos milžinę „Paramount“, su savimi jis pasiėmė į Erico Rotho kurtą scenarijų. Ir štai, „Paramount“ sąskaitoje – dar vienas „Oskaras“, kurį pelnė filmas, kurio viena garsiausių eilučių – „gyvenimas, kaip šokoladiniai saldainiai“. Tiesa, iki to dar teko įveikti ne vieną kliūtį.

Filmą nuo atšaukimo išgelbėjo Tomas Hanksas ir Robertas Zemeckis

Biudžetas „Forestui Gampui“ sukurti buvo vos (taip, vos) 55 mln. dolerių. Kino industrijoje tai labai maža suma. Bet prieš pradedant filmavimą „Paramount“ šį skaičių norėjo dar labiau sumažinti – iki 10 mln. dolerių.

Tuometinė „Paramount“ vadovė Sherry Lansing sakė, kad juosta atsieis per brangiai ir norėjo pašalinti tokias kultines scenas kaip Vietnamo karo kovas ir su krevetes gaudančiu laivu.

Čia įsikišo Tomas Hanksas ir Robertas Zemeckis. Juodu nusprendė susimažinti atlyginimus už vaidybą ir režisavimą, o skirtumą panaudoti filmo kūrimui. Tik dėl šio Holivudo elito sprendimo 1993 m. rugpjūtį buvo nufilmuotos pirmosios scenos.

Tačiau ir tada problemos nesibaigė. Artėjant „Foresto Gampo“ filmavimo darbų pabaigai, „Paramount“ pasiūlė iškirpti garsiąsias bėgančio Foresto Gampo scenas dėl užsitęsusių filmavimų. Kad darbai būtų atlikti greičiau, Robertas Zemeckis pasamdė Tomo Hankso brolį Jimą būti aktoriaus dubleriu, kad vienu metu jie galėtų filmuoti keliose vietose.

Dėl to pagrindiniam aktoriui ir režisieriui vėl teko patuštinti savo kišenes. „Paramount“ sužinojus, kad Jimas tapo brolio dubleriu, kino milžinė atsisakė mokėti ne tik už darbą jam, bet ir apmokėti paskutinės likusios scenos Arizonoje filmavimą. Reikalingus 1,5 mln. dolerių skyrė Tomas Hanksas ir Robertas Zemeckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas