Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mis Ukraina“ V.Didusenko su sūnumi pabėgo iš šalies: turi prašymą J.Bidenui

Buvusi „Mis Ukraina“ nugalėtoja papasakojo apie savo kelionę su mažamečiu sūnumi iš Kyjivo, kai praėjusį mėnesį į tėvynę įsiveržė Rusijos kariuomenė. Spaudos konferencijoje Veronika Didusenko paragino šalis labiau apginkluoti jos tėvynainius ir su svarbiu prašymu kreipėsi į JAV prezidentą Joe Bideną.
Veronika Didusenko su sūnumi, Gloria Allred
Veronika Didusenko su sūnumi, Gloria Allred / Vida Press, „Scanpix“, „Instagram“ nuotr.

2018 m. „Mis Ukraina“ titulą laimėjusi Veronika Didusenko antradienį kartu su teisininke Gloria Allred pasisakė Rusijos pajėgų puolamų ukrainiečių vardu, rašo „People“.

Per spaudos konferenciją Los Andžele, surengtą Tarptautinę moters dieną, V.Didusenko išsamiai papasakojo, kaip ji su mažamečiu sūnumi Aleksu pabėgo iš Ukrainos po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 d. pradėjo invaziją.

„Mus pažadino sirenos ir sprogimai Kyjive... Daugiau nei 3 mln. gyventojų turinčiame mieste, kuris tuo metu miegojo, – aiškino 26 metų moteris. – Ir be jokio oficialaus karo paskelbimo, be jokios vilties gyventojams pasislėpti, į jį pataikė priešo bomba."

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gloria Allred, Veronika Didusenko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gloria Allred, Veronika Didusenko

Veronika pasakojo, kad prasidėjus puolimui nutarė bėgti, tačiau tai nebuvo taip paprasta.

„Mano ilgoje kelionėje iki Ukrainos sienos nebuvo vietos, kur neskambėtų sirenos, kur nesprogtų raketos ir bombos“, – tęsė ji.

V.Didusenko ir jos sūnus galiausiai pasiekė Moldovą ir keliavo per kitas Europos šalis, kol atvyko į Šveicarijos miestą Ženevą. Moteris neslėpė, kad priėmė „širdį veriantį“ sprendimą palikti sūnų ten prižiūrėti draugams ir keliauti į Jungtines Amerikos Valstijas, kad surengtų spaudos konferenciją su bičiule G.Allred.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gloria Allred, Veronika Didusenko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gloria Allred, Veronika Didusenko

Ukrainos vėliavos spalvų rūbais apsirengusi Veronika sakė, kad ji ir Gloria nusprendė, jog Tarptautinės moters dienos proga svarbu atkreipti dėmesį į padėtį jos tėvynėje.

„Šiuo metu milijonai Ukrainos vaikų ir jų motinų keliauja... [į] metro stotis ir slėptuves nuo bombų, – kalbėjo ji. – Dar skaudžiau, kad moterys šiose slėptuvėse gimdo tokiomis sąlygomis. Šiuo metu Rusijos [lėktuvai], raketos ir daugkartiniai raketų paleidimo įrenginiai toliau smogia dešimtims Ukrainos miestų.“

Vida Press nuotr./Veronika Didusenko
Vida Press nuotr./Veronika Didusenko

V.Didusenko pasakojo, kad prašymas išduoti vizą sūnui vykti į JAV buvo atmestas. Šį savaitgalį ji planuoja grįžti į Ženevą ir vėl su juo susitikti. Tuo metu G.Allred teigė, kad tikėjosi, jog JAV pareigūnai sušvelnins vizų išdavimo tvarką, kad daugiau ukrainiečių galėtų čia keliauti.

V.Didusenko kartu su G.Allred paragino JAV prezidentą Joe Bideną suteikti ukrainiečiams galimybę atvykti į JAV be vizų, „jei jie to nori“.

„Europa daro, ką gali, bet mes taip pat turime imtis veiksmų“, – konferencijoje sakė G.Allred.

„Šiandien yra Tarptautinė moters diena, todėl dabar atėjo laikas imtis skubių veiksmų“, – pridūrė ji.

Veronika pateikė ir dar vieną prašymą: „Ukrainiečiai neabejotinai turi drąsos ginti savo žemę ir namus, tačiau norint sustabdyti nesibaigiantį puolimą iš rytų ir šiaurės, jiems labai reikia ginklų ir šaudmenų. Mes kovosime už savo ir jūsų laisvę.“

Tai jau ne pirmas kartas, kai V.Didusenko kalba moterų vardu. Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo karūnuota „Mis Ukraina 2018“, iš jos buvo atimtas titulas dėl to, kad ji yra išsiskyrusi motina, o tai prieštarauja konkurso reikalavimams.

Nuo to laiko ji įkūrė pelno nesiekiančią organizaciją „Teisė būti motina“, tikėdamasi pakeisti konkursų „Mis Pasaulis“ ir „Mis Visata“ taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas