Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepasitenkinimas „Auksinių gaublių“ nominacijomis nesumažėjo – vėl pamirštos moterys režisierės

Paskelbus „Auksinių gaublių“ nominacijas, jos pradžiugino ne visus – kritikos apdovanojimų organizatoriai sulaukė paaiškėjus, kad geriausio režisieriaus kategorijoje vėl nėra nei vienos moteriškos pavardės.
Natalie Portman ir Ronas Howardas „Auksinių gaublių“ apdovanojimų ceremonijoje
Natalie Portman ir Ronas Howardas „Auksinių gaublių“ apdovanojimų ceremonijoje / „Scanpix“ ir Vida Press nuotr.

Nuo 2000-ųjų „Auksiniam gaubliui“ geriausio režisieriaus kategorijoje buvo nominuoti daugiau nei 100 vyrų ir vos keturios moterys. Tokie skaičiai – ne retas reiškinys. Per 20 metų „Oskaruose“ geriausio režisieriaus apdovanojimui nominuotos taip pat buvo tik trys moterys, lyginant su 87 vyrais, rašo Bbc.co.uk.

Tai ne pirmas kartas, kai „Auksinių gaublių“ nominantų sąrašas sulaukė neigiamų reakcijų. Pernai apdovanojimą pristačiusi Holivudo aktorė Natalie Portman į identišką situaciją sureagavo pasakydama: „Štai visi nominantai vyrai.“

Atrodė, kad po pernai kilusio ir aktorės dar kartą priminto šurmulio, kino industrija imsis pokyčių. Deja, jie įgyvendinti nebuvo.

„Moterų neįtraukimas nėra tik „Auksinių gaublių“ problema – ši krizė plačiai paplitusi visoje industrijoje ir tai nėra priimtina, – sakė „Time’s Up“ fondo atstovė Rebecca Goldman. – „Time’s Up“ kovos tol, kol talentingoms moterims režisierėms bus suteikiamos galimybės ir pripažinimas.“

2018-aisiais tik 8 proc. visų 250 sėkmingiausių metų filmų režisavo moterys. Režisierių moterų trūkumui šioje industrijoje ir apdovanojimų ceremonijų laureatų gretose, kai kurių manymu, įtakos turi tai, kad net ir sunkiai dirbdamos jos pripažinimo ir atitinkamo įvertinimo sulaukia retai.

Pasak Jungtinės Karalystės „Time’s Up“ vadovės Heather Rabbatts, kuo režisierės labiau reikšis, kuo garsiau jos kalbės apie nelygybę, tuo daugiau drąsos kitos moterys turės sekti jų pavyzdžiu.

Daugelis tikėjosi, kad šiemet geriausio režisieriaus kategorijoje nominacijos sulauks Greta Gerwig, atsakinga už juostą „Mažosios moterys“. Vietoje to geriausiu režisieriumi 77-uose kasmetiniuose „Auksinuose gaubliuose“ pretenduos tapti Quentinas Tarantino, Bongas Joonas Ho, Samas Mendesas, Toddas Phillipsas ir Martinas Scorsese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas