Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Oskarų“ belaukiant – įdomūs faktai apie šių metų nominantus, sutapimus ir galimus rekordus

Iki Holivudui svarbiausio metų vakaro likus vos kelioms dienoms, užsienio žiniasklaidoje vis garsiau spėliojama, kam atiteks aukščiausią įvertinimą simbolizuojantys „Oskarai“. Susidomėjimas šiais apdovanojimais nemažėja, nepaisant to, kad iki jų buvo surengta ne viena ne ką mažiau kino gerbėjų dėmesio pritraukusi ceremonija. Išnagrinėjus šių ir ankstesnių metų „Oksarų“ nominantus ir laureatus, paaiškėjo keli įdomūs rekordai, faktai ir sutapimai.
„Oskarų“ apdovanojimai
„Oskarų“ apdovanojimai / „Scanpix“ ir Vida Press nuotr.

Bbc.com siūlo susipažinti su paskutinės šių metų kino apdovanojimų ceremonijos įdomybėmis.

Scarlett Johansson – išskirtinio „klubo“ narė

Scarlett Johansson – viena iš 12 per visą „Oskarų“ istoriją jiems nominuotų aktorių, pretenduojanti net į du svarbius apdovanojimus. Jos vardas minimas tiek geriausios aktorės, tiek geriausios antraplanės aktorės kategorijose už pasirodymus juostose „Santuokos istorija“ ir „Zuikis Džodžo“.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Zuikis Džodžo“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Zuikis Džodžo“

Tokiose pačiose situacijose buvo atsidūrę aktoriai Sigourney Weaver (1989 metais), Alas Pacino (1993), Emma Thompson (1994), Jammie Foxas (2005) ir Cate Blanchet (2008). Tiesa, nei vienas jų nėra nugalėjęs iškart abiejose kategorijose. Gal šiemet įvyks kitaip?

Geriausiame filme geriausia aktorė – prieš 15 metų

Labai retai geriausia paskelbta aktorė vaidina geriausiu paskelbtame filme – paskutinį kartą taip nutiko 2005-ųjų ceremonijoje. Hillary Swank gavo statulėlę už vaidmenį filme „Mergina, verta milijono“, kuris vėliau pripažintas geriausia metų juosta.

Nemanoma, kad šie metai bus paženklinti panašiu įvykiu. Remiantis „Auksinių gaublių“, BAFTA, Ekrano aktorių gildijos ir kitais šiemet jau vykusiais apdovanojimais, pergalė geriausių aktorių kategorijoje prognozuojama Renee Zellweger. Tuo tarpu filmas „Judy“, kuriame ji atliko pagrindinį vaidmenį, „Oskarui“ nenominuotas.

Cynthia Erivo – EGOT laureatė?

Jei aktorė Cynthia Erivo šį sekmadienio vakarą JAV laiku vyksiančiuose apdovanojimuose laimės „Oskarą“, ji gali tapti jauniausia istorijoje EGOT laureate – visų prestižinių apdovanojimų („Emmy“, „Grammy“, „Oskaro“ ir „Tony“) statulėles pelniusia aktore.

33-ejų aktorė užimtų dabartinio šio titulo savininko Roberto Lopezo vietą, kuris visą ketvertuką statulėlių surinko 2018-aisiais būdamas 39-erių.

Vida Press nuotr./Cynthia Erivo
Vida Press nuotr./Cynthia Erivo

C.Erivo šansai surinkti EGOT – ganėtinai aukšti. Moteris nominuota dviejose kategorijose – geriausios aktorės ir geriausios originalios dainos (ji prisidėjo prie juostai „Harieta“ skirto kūrinio „Stand Up“ sukūrimo).

Ilgiausios pertraukos rekordas?

Ką tik seru tapęs režisierius Samas Mendesas pirmąjį „Oskarą“ laimėjo 1999-aisiais už juostą „Amerikos grožybės“. Tikėtina, kad dar kartą tokį pat trofėjų jis gaus ir šių metų ceremonijoje už karo epą „1917“. Taip nutikus, S.Mendesas įeis į istoriją kaip režisierius, kuriam antras apdovanojimas bus įteiktas po ilgiausios pertraukos.

Kol kas ilgiausia pertrauka (15 metų) tarp dviejų geriausio režisieriaus apdovanojimų priklauso Billy Wilderui. Pirmąjį „Oskarą“ už filmą „The Lost Weekend“ jis laimėjo 1945-aisiais, o antrasis jam įteiktas 1960-aisiais už filmą „The Apartment“.

Dėl svarbiausio apdovanojimo atskirai varžosi pora

Gretos Gerwig ir Noah Baumbacho filmai „Mažosios moterys“ bei „Santuokos istorija“ varžosi dėl geriausio filmo titulo. Svarbu paminėti, kad abu režisieriai ne tik kad yra pora (susitikinėti pradėjo 2011-aisiais), bet ir turi bendrą vaiką. Juodu jau įėjo į „Oskarų“ istoriją kaip pirmoji režisierių pora, atskirai besivaržanti dėl vieno svarbiausių kino apdovanojimų.

G.Gerwig ir N.Baumbachas taip pat nominuoti atitinkamai geriausio adaptuoto ir originalaus scenarijaus apdovanojimui. Sutapimas, ar ne, bet aktorė Laura Dern, pretenduojanti į geriausios antraplanės aktorės statulėlę, vaidino abiejų režisierių filmuose.

„Scanpix“ nuotr./Greta Gerwig ir Noah Baumbachas
„Scanpix“ nuotr./Greta Gerwig ir Noah Baumbachas

Rekordininkas „Parazitas“

„Parazitas“ – pirmasis geriausio filmo nominacijos sulaukęs korėjiečių filmas ir tik šešta juosta, kurios vardas dar minimas ir geriausio užsienio filmo kategorijoje.

Į tokių dvigubų nominacijų sąrašą patenka ir pernai dėl apdovanojimo varžęsis filmas „Roma“, 2012-aisiais apdovanojimo siekęs „Amour“, o 2000 metais dukart buvo minimas ir juostos „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ pavadinimas.

Idėjos filmams – iš žurnalų

Du šių metų apdovanojimų sezonų nominantai – žurnaluose išspausdintais straipsniais paremtos istorijos. Filmą „A Beautiful Day in the Neighbourhood“ įkvėpė 1998-ųjų žurnale „Esquire“ paviešintas žurnalisto Tomo Junodo interviu su vaikams skirtų laidų vedėju Fredu Rogersu.

„Aferistės“, kuriame vienas pagrindinių vaidmenų buvo patikėtas dainininkei ir aktorei Jennifer Lopez, gimė perskaičius 2015-aisiais išspausdintą Jessicos Pressler tyrimą žurnale „New York“.

Filmo kūrėjų nuotr./Jennifer Lopez filme „Aferistės“
Filmo kūrėjų nuotr./Jennifer Lopez filme „Aferistės“

Nepaisant to, kad abu filmai sulaukė kelių nominacijų kituose apdovanojimuose, „Oskarus“ dalijanti komisija į šios ceremonijos nominantus įtraukė tik „A Beautiful Day in the Neighbourhood“.

Vidutinis antraplanių aktorių amžius – 71 metai

Šiemet antraplanių aktorių vyrų kategorijoje – gerokai vyresnės žvaigždės nei ankstesniais metais. Pernai vidutinis į prestižinį apdovanojimą pretendavusių Holivudo garsenybių amžius buvo 49 metai.

Jauniausias šiemet – 56-erių Bradas Pittas. Su juo kartu nominuotas Tomas Hanksas yra 63-ejų, Joe Pesci – 76-erių. Vyriausi – Alas Pacino (79) ir Anthony Hopkinsas (82).

Sprendžiant iš jų amžiaus, nuostabos nekelia žinia, kad visi penki aktoriai jau yra laimėję bent po vieną „Oskarą“ už savo vaidybą. Tuo tarpu B.Pittas pripažintas geriausiu prodiuseriu už darbą su juosta „12 vergovės metų“.

„1917“ – ne pirmasis nenutrūkstamo veiksmo filmas

„Oskarų“ dalytojai itin daug dėmesio atkreipia į geriausio filmo apdovanojimą pretenduojančių juostų montažą, už ką taip pat skiriamas įvertinimas.

Retai kada nutinka taip, jog pastarojoje kategorijoje nepaminėtas filmas būna pripažintas geriausiu. Nuo 1980-ųjų taip nutiko tik kartą – 2014-aisiais svarbiausia statulėlė atiteko juostai „Žmogus-paukštis“.

Pastaroji ir filmas „1917“, kuriam šiemet prognozuojama pergalė, turi kai ką bendro. Abi juostos ne tik kad nebuvo nominuotos už geriausią montažą – sukurtas įspūdis, kad jos nufilmuotos neišjungiant kameros. Žinoma, to padaryti neįmanoma, tačiau tai tik įrodo, kokį talentą turintys žmonės dirbo prie šių filmų.

„Oskarų“ įteikimo ceremonija vyks vasario 10 d. naktį Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas