Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Princas Philipas buvo ne tik karalienės vyras: įdomiausi Edinburgo hercogo biografijos faktai

Balandžio 9 d., būdamas 99-erių, mirė karališkosios šeimos patriarchas princas Philipas. Artimųjų rate turbūt labiausiai žinomas dėl kartais kontroversišku vadinamo humoro jausmo, birželį 100-metį turėjęs minėti Edinburgo hercogas buvo kur kas įdomesnė asmenybė nei daugelis įsivaizduoja.

Karališkųjų pareigų jau kurį laiką nebeatlikęs princas Philipas gimė 1921 m. birželio 10 d. Korfu saloje. Jis buvo Graikijos princo Andrew sūnus, Karališkojo karinio jūrų laivyno kadetas, iš labai arti matęs Antrąjį pasaulinį karą.

Su savo žmona Elizabeth II, su kuria pernai minėjo 73 metų santuokos metines, jis susipažino 1939 m. Tarp jaunuolių užsimezgė stiprus ryšys, kuris nenutrūko. 1947 m. juodu paskelbė apie sužadėtuves, lapkričio 20 d. susituokė, o vėliau susilaukė ir keturių vaikų.

Visa tai buvo tik trumpa princo Philipo biografija. Kviečiame susipažinti su mažai žinomais faktais apie Edinburgo hercogą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didžiosios Britanijos karališkoji šeima gedi: mirė princas Philipas.

Jo šeimai teko bėgti iš šalies

Philipas gimė graikų aristokratų šeimoje. Jis – Graikijos karaliaus George’o I anūkas, tačiau jo vaikystė karališkos, kokia dabar mėgaujasi jo proanūkiai, nė kiek nepriminė.

1913 m. princo Philipo senelis buvo nušautas sistema pasibjaurėjusio anarchisto, nors tuo metu ne daug kas tikėjo, kad kas nors gali kėsintis į karalių dėl politinių motyvų, todėl žudikui buvo atleista jį palaikius girtuokliu valkata.

Karūną perėmė Philipo dėdė Constantine’as I, tačiau jo valdymo metodas pasirodė per daug audringas. Iš sosto pasitraukti jį privertė karinis sukilimas – pavojus kilo visai karališkajai šeimai, todėl susodinti į britų laivą, jie evakavosi į Prancūziją, kur prasidėjo nenutrūkstamų kelionių ir nežinomybės kupinas Philipo gyvenimas.

Beje, karališkoji šeima Graikiją paliko, kai princas Philipas buvo dar kūdikis. Laive jis buvo gabenamas iš vaisių dėžės padarytoje lovytėje.

„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas vaikystėje (1927 m.)
„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas vaikystėje (1927 m.)

Jo motinai diagnozuota šizofrenija

Philipo motina Alice, vėliau žinoma kaip princesė Andrew (vadinta pagal savo vyrą), šizofrenijai pasidavė per trejus metus nuo tada, kai šeima buvo priversta palikti Graikiją. Ji tikino bendraujanti su Kristumi, ją lankė virtinės garsių psichiatrų, kurių dalis specializavosi kareiviams diagnozuojamuose sutrikimuose, dažnai atsirandančiuose dėl apkasuose patiriamų traumų.

Jei to dar nebūtų gana, Philipo motina per prievartą buvo atskirta nuo šeimos ir uždaryta į ligoninę. Kaip vėliau rašė jos biografas, „Automobiliu ją išvežė vyrai baltais chalatais“.

Nepaisant keistų jai taikytų gydymo būdų, kurių vienas – kiaušidžių švitinimas radiacija siekiant nuslopinti jos lytinį potraukį – ji pasveiko ir savo biografiją papildė reikšmingais įvykiais, tarp kurių – žydų šeimos slapstymas per Antrąjį pasaulinį karą ir vienuolių ordino įkūrimas. Pastarasis poelgis labai stebino jos pačios motiną, kuri yra pasakiusi: „Ką galima pasakyti apie vienuolę, kuri rūko ir lošia canasta (kortų žaidimas – red. past.)?“

VIDEO: Princas Philipas – ne tik karalienės vyras: įdomiausi ir mažai žinomi faktai apie Edinburgo hercogą

Per Antrąjį pasaulinį karą nuo pražūties išgelbėjo laivą su įgula

Antrojo pasaulinio karo metais princas Philipas tarnavo Karališkajame jūrų laivyne, kur pasižymėjo išradingumu, padėjusiu išgelbėti bendražygių gyvybes. Plaukdami „HMS Wallace“ laivu, jis ir kolegos buvo užpulti priešų bombonešio. Įgula suprato, kad išvengti atakos jiems beveik neįmanoma.

Būtent tada princas Philipas pasiūlė itin rizikingą planą už borto išmesti medinę valtį su dūminėmis granatomis. Jis vylėsi, kad tamsoje dūmais ir ugnimi apsipylusią valtį priešai supainios su taikiniu ir taip suteiks progą įgulai pasprukti iš pavojaus zonos.

„Lėktuvo skleidžiamas triukšmas garsėjo, kol supratau, kad jis jau virš mūsų, todėl pasiruošiau bombų atakai. Vėliau išgirdau bombų keliamą triukšmą, bet jis sklido iš kitur. Spąstai suveikė ir lėktuvas atakavo valtį… Tą naktį princas Philipas išgelbėjo mūsų gyvybes“, – prisiminimais dalijosi vienas veteranas.

„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas
„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas

Jis prisidėjo prie sporto rūšies „išradimo“

Ar žinojote, kad princas Philipas buvo pagrindinė varomoji važiavimo kinkiniais taisyklių nustatymo jėga? Tai sporto rūšis, kurios metu arkliais traukiamais vežimais lenktyniaujama dideliu greičiu važiuojant specialiose trasose ir per kliūtis.

Nustojęs žaisti polo, princui Philipui važiavimas kinkiniais iš pradžių buvo tik hobis. Tiesa, jį įvaldyti buvo nelengva. Vėliau Philipas prisipažino, kad mokydamasis jis sulaužė ne vieną karietą ir net turėjo specialią, „nesunaikinamą“, kurią jo prašymu pagamino Sandringham dirbtuvėse.

Garsėjo paprastumu

Tai gali patvirtinti ir šaltiniai – princas Philipas buvo labai paprastas ir nepretenzingas žmogus. Ilgus metus vienu vertingiausiu jam priklausiusiu daiktu jis laikė savo aplinkai draugišką taksi automobilį, kuriuo užsimaskavęs važinėdavosi po Londoną.

Nereiklumu jis nustebino ir Baltųjų rūmų darbuotojus per vizitą 1979 m. Tą vakarą juose dirbęs Lynwoodas Westray prisimena iki šiol. Liokajui pasiūlius princui gėrimą, pastarojo atsakymas išmušė iš vėžių: „Išgersiu, jei leisi (gėrimą – red. past.) pateikti ir tau“. Iš pradžių sutrikęs liokajus galiausiai pasidavė princo paprastumui – su gėrimais rankose, atskirai nuo kitų svarbių svečių, juodu ilgai kalbėjosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas