Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 31

Princesės Dianos žūties 25-osioms metinėms – 25 jos nulemti pokyčiai karališkojoje šeimoje

Jos mirtis šokiravo ne tik Didžiąją Britaniją – tuo, ką mato per televiziją, tą rytą patikėti sunkiai galėjo visi. Šią rugpjūčio 31-ąją sukanka 25 metai, kai pasaulis neteko vienos savo ikonų – Velso princesės Dianos. Ji ne kartą iš gerosios pusės stebino visuomenę, ne kartą laužė taisykles... Prisimenant princesę Dianą, portalas 15min pateikia 25-is faktus, bylojančius apie moters įtaką karališkajai šeimai ir visam pasauliui.
Princesė Diana
Princesė Diana / „Scanpix“ nuotr.

Moteris, kurią gerbėjai visame pasaulyje stebėjo augant nuo darželio darbuotojos iki elegantiškos garsenybės, kuri tapo angelu sargu AIDS sergantiems žmonėms ir kovojo už sausumos minų uždraudimą. Daugelis svarsto – kokia neteisybė, kad būdama vos 36-erių ji iškeliavo...

„Neturėtume pamiršti štai ko – ji buvo geriausiai žinomas žmogus angliškai kalbančiame pasaulyje, galbūt tik išskyrus pačią karalienę Elizabeth II“, – „Associated Press“ sakė istorikas Edas Owensas.

Princesė Diana tragiškai žuvo automobilio avarijoje. Nelaimė įvyko 1997-aisiais Paryžiuje – Pont de l‘Alma tunelyje vairuotojas Henri Paulas nesuvaldė automobilio ir trenkėsi į sieną. Ledi Diana patyrė daugybę sužalojimų, įskaitant smarkų smegenų sukrėtimą, ir vėliau mirė ligoninėje.

„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana
„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana

Po dešimtųjų princesės Dianos mirties metinių vienas iš vyresniųjų rūmų darbuotojų „UK Daily Express“ žurnalistui Richardui Palmeriui pareiškė: „Tikėkimės, jog čia ir galėsime nubrėžti liniją ir visa tai baigti.“ Tačiau jis labai stipriai suklydo – prisiminimai apie Dianą išlieka, ir panašu, kad išliks ilgiau, nei kitų karališkosios šeimos narių. Princesės Margaret ir Karalienės Motinos 20-ąsias mirties metines taip pat minėjome šiemet – tačiau niekas nenustebs, jei jas užmiršote.

Princesės Dianos gyvenimas ir mirtis ne tik atnešė šoko bangą – kartu su liūdesiu ir gedulu į karališkąją šeimą atėjo ir nemažai pokyčių.

1. Jos gedėjo viešai

Kai princesė Diana mirė, per Didžiąją Britaniją nuvilnijo iki tol nematyto gedulo banga. Kensingtono ir Bakingamo rūmų vartai buvo uždengti neišmatuojama gėlių jūra. „Sustingusios viršutinės lūpos“ era, kaip vėliau sakė princas Williamas, buvo baigta.

2. Ji nevengė fizinio kontakto...

Karalienė Elizabeth pasisveikinti su jos pamatyti susirinkusiais žmonėmis pirmą kartą išėjo tik 1970-aisiais, turo po Australiją ir Naująją Zelandiją metu. Tai, kad neseniai ištekėjusi Diana vos po dešimtmečio ėmė ant kelių ir prie savęs glaudė vaikus kiekvieną kartą pasirodžiusi viešumoje, buvo didžiulis žingsnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas