Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seksualiajam modeliui Emily Ratajkowski paparacas iškėlė bylą dėl nuotraukos instagrame

28-erių supermodelis Emily Ratajkowski – naujausia žvaigždė, kuriai iškelta byla dėl socialiniame tinkle pasidalytos nuotraukos. Ją ir jos kompaniją „Emrata Holdings Inc.“ į teismą padavė fotografas, save profesionaliu paparacu vadinantis Robertas O’Neilas dėl jo autorinių teisių pažeidimo.
Modelis Emily Ratajkowski
Modelis Emily Ratajkowski / „Instagram“ nuotr.

Kaip rašoma „E! News“, vienam Niujorko teismui perduota byla, kurioje skelbiama, kad seksualioji E.Ratajkowski, asmeninėje instagramo paskyroje pasidalijusi fotografo daryta nuotrauka, nenurodė jos autoriaus. Be to, pats R.O’Neilas nedavė modeliui leidimo jos viešinti.

Fotografas prašo atlyginti žalą ir sumokėti 150 tūkst. dolerių (maždaug 135 tūkst. eurų) bei atiduoti jam pelną, kurį E.Ratajkowski uždirbo socialiniame tinkle pasidalijusi jo darbu.

Nuotrauka, dėl kurios modelis sulaukė nemalonumų, daryta Niujorke. Joje E.Ratajkowski įamžinta laikanti gėlių puokštę, uždengiančią jos veidą. Fotografo teigimu, taip pat aktore dirbanti E.Ratajkowski nuotrauka pasidalijo instagramo istorijose, kurios matomos tik 24 valandas.

Tiesa, supermodelis – ne vienintelė garsenybė, dėl tų pačių priežasčių – nuotraukų be leidimo viešinti dalijimosi – sulaukusi kvietimo į teismą. Tas pats fotografas praeitą mėnesį bylą iškėlė kitam modeliui Gigi Hadid, kuri socialiniame tinkle pasidalijo savo buvusio mylimojo Zayno Maliko nuotrauka.

„Gigi Hadid nebuvo suteikta licencija ar leidimas atkurti, viešai demonstruoti, dalytis ir/ar naudoti nuotrauką“, – rašoma teismo dokumentuose.

View this post on Instagram

Me and my guy @richwilkersonjr

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on

Prieš porą savaičių panaši byla iškelta ir atlikėjui Justinui Bieberiui. Jis taip pat pasidalijo fotografija, kurios teisės jam nepriklausė. Tačiau neseniai socialiniame tinkle dainininkas pranešė susitaikęs su nuotraukos autoriumi Robertu Barbera.

Dėl autorinių teisių pažeidimo į teismus buvo paduotos ir kitos žvaigždės – Jennifer Lopez, Khloe Kardashian, Ariana Grande, Jessica Simpson ir kitos.

„Jei nupiešiate žvaigždės portretą, ji negali pasiimti drobės ir su ja daryti, ką panorėjusi, nes ant jos – jos atvaizdas, – „E! News“ aiškino Niujorko advokatų kontoros atstovai Domenicas Romano ir Leah Norod. – Taip pat yra ir su nuotraukomis – joms taikomos dvi teisių rūšys: galiojančios nuotraukos objektui ir jos autoriui.“

Taigi, nuotrauką savais tikslais panaudoti ir teisių pažeidimo išvengti norinčios žvaigždės, kaip aiškino advokatai, „turėtų su fotografu aptarti aiškų jos panaudojimo tikslą ir sumokėti atitinkamą sumą“. Kitaip tariant, fotografai žvaigždžių turėtų reikalauti tokių pat sumų, kaip ir už žurnaluose spausdinamas ar tinklalapiuose publikuojamas nuotraukas.

Ne paslaptis, kad socialiniai tinklai garsenybėms yra vienas iš verslo šaltinių, tad, kaip „The Hollywood Reporter“ sakė reklamos ir intelektualios nuosavybės advokatas Jeffrey Greenbaumas, „nereikėtų nustebti, kai fotografai aiškina, kad jei jų nuotraukos yra naudojamos pinigams uždirbti, nesąžininga yra nesumokėti jiems už autorystę.“

Bet kai kurios žvaigždės su tuo nevisiškai sutinka. Kai į teismą buvo paduota G.Hadid, ji gintis ėmė sakydama, kad „šie žmonės kasdien iš mūsų uždirba, legaliai mus persekiodami dienomis ir naktimis“ bei tikina, kad mokėti ji nesutinka – tik nurodyti autorystę.

G.Hadid pridūrė, kad tą nuotrauką ji pamatę kitame socialiniame tinkle „Twitter“ ir paaiškino: „Nežinojau, kuris iš daugiau nei 15 fotografų, tą dieną buvusių lauke, padarė šias nuotraukas. Jei jis būtų pakomentavęs, su mielu noru būčiau jį pažymėjusi ar nurodžiusi autorystę.“

Pasirodo, norint išvengti teismo, to gali pakakti. Fotografas Gilesas Harrisonas „Buzzfeed“ sakė, kad paparacai „turėtų jaustis pamaloninti, kad, žvaigždžių nuomone, jų nuotraukos yra pakankamai geros, kad būtų galima jomis dalytis socialiniuose tinkluose“. Tačiau apie atlygį fotografams už darbą vis tiek turėtų būti pagalvota.

„(Pasidalijus nuotrauka – red. past.) įvykdomas pažeidimas, dėl ko atsiranda rizika, kad teisme atsidurs byla. Trumpai tariant, jei naudojate kažkieno darbą, sumokėkite jiems – nesvarbu, kas tokie esate“, – tęsė advokatai D.Romano ir L.Norod.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas