Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 27 /2022 10 22

Jei ne tragedija, „Spąstai tėvams“ aktorė tebedžiugintų filmuose: mirties buvo galima išvengti

Įprasta diena Kanados slidinėjimo kurorte. Ar kas gali būti geriau už aktyvų poilsį gėrintis nuostabia gamta? Deja, šis užsiėmimas kultinio filmo „Spąstai tėvams“ žvaigždei Natashai Richardson prieš daugiau nei dešimtmetį baigėsi ligoninėje, o jos šeimai – skaudžia netektimi.
Natasha Richardson, Lindsay Lohan
Natasha Richardson, Lindsay Lohan / Vida Press nuotr.

2009 m. kovos 16 d. rytą giedras dangus ir ryškūs saulės spinduliai į Mont Tremblant slidinėjimo kurortą Kvebeke, Kanadoje, pritraukė daug aktyvaus laisvalaikio mėgėjų. Tarp jų buvo ir 45-erių aktorė Natasha Richardson, slidinėjimo pamokas pasiruošusi pradėti su tokiu pat dideliu pasitikėjimu savimi, kaip kad atliko žinomiausius savo vaidmenis filmuose „Spąstai tėvams“, kuriame vieną garsiausių savo vaidmenų atliko ir Lindsay Lohan, ir „Patty Hearst“, bei „Tony“ apdovanojimu įvertintą pasirodymą „Kabarete“.

Deja, idiliškai prasidėjusi diena Natashai ir jos šeimai, taip pat aktorės sutuoktiniui Liamui Neesonui bei dviem jų sūnums prieš 12 metų baigėsi tragiška nelaime, nepatyrusiai slidininkei, rodos, nestipriai parkritus, tačiau dėl abejotinų sprendimų tapus skaudžia netektimi.

Tai kas nutiko tą lemtingą dieną? Ir ar aktorės netekties buvo galima išvengti?

Aktorė medikų pagalbos iš pradžių atsisakė

Maždaug vidurdienį aktorė su instruktoriumi leidosi nuo pradedantiesiems skirtos trasos ir jau buvo prie pat finišo, kai moteris parkrito. Jos galva, kaip rašo Biography.com, neapsaugota šalmu, trenkėsi į kietą sniegą.

Atsistojusi ir nusipurčiusi sniegą, Natasha į sutrenktą galvą per daug dėmesio nekreipė. Kitokią nuojautą turėjo jos instruktorius. Jis iškvietė trasoje budėjusį paramediką, o pastarasis – greitąją pagalbą. Aktorei ir toliau bandant įtikinti, kad jai viskas gerai, ji atsisakė medikų pagalbos pasirašydama specialų dokumentą ir pėsčiomis parėjo į viešbutį. Vienai Natashai keliauti per sniegą instruktorius ir paramedikas neleido, todėl visą kelią ją lydėjo.

Tuo tarpu atvykusi greitoji pagalba, sužinojusi, kad jų paslaugų nereikia, po kelių minučių išvažiavo.

Prarasta daug svarbaus laiko

Sugrįžusi į kambarį Natasha Richardson iš pradžių nerodė jokių ženklų, kad neseniai krito trasoje ir susitrenkė galvą. Ji net paskambino savo sutuoktiniui, kuris tuo metu filmavosi Toronte, ir pajuokaudama papasakojo apie kritimą.

Deja, džiaugsminga nuotaika aktorės kambaryje tvyrojo neilgai. Nerimauti pradėta Natashai pasiskundus stipriu galvos skausmu ir pastebėjus, kad moteris pradeda painiotis. Apie 15 val. dar kartą buvo iškviesta greitoji pagalba, dispečerei pabrėžus situacijos rimtumą.

Nuvežta į netoliese buvusią Sainte-Agathe ligoninę aktorė demonstravo daug žadančius ženklus, o ir kvėpavo dar visai lengvai, nors ir buvo pajungtas papildomas deguonis. Tačiau jos orientavimuisi aplinkoje ir toliau prastėjant, ligoninės personalas suprato neturintis tinkamos įrangos, reikalingos padėti pacientei, todėl Natasha Richardson kitu greitosios pagalbos automobiliu prieš 18 val. buvo atvežta į Monrealio traumų centrą.

Atvykęs sutuoktinis ją rado baisios būklės

Apie suprastėjusią žmonos būklę tada jau buvo informuotas ir Liamas Neesonas. Sustabdęs filmavimą jis išvyko pas mylimąją. Kaip 2011 m. jis pasakojo „Esquire“, senove dvelkiančioje ligoninėje jo niekas nepažino ir net neketino leisti pasimatyti su žmona. Kurį laiką praleidęs prie gydymo įstaigos lauke, jis sutiko slaugę, kuri pas sunkios būklės sutuoktinę palydėjo pro galines duris. Įėjęs į palatą aktorius nustėro – Natasha gulėjo prijungta prie gyvybę palaikančių aparatų. Netrukus jį pasiekė ir kita žinia, kad žmonos smegenys jau mirusios.

Spoksodamas į rentgeno nuotrauką Liamas Neesonas sužinojo, kad mylimosios smegenys buvo „prispaustos prie vienos kaukolės pusės“. Tada jis prisiminė žmonai duotą pažadą, kad jei bet kuris jų atsidurs būtent tokioje situacijoje, kitas leis jam numirti.

„Priėjau prie jos ir pasakiau ją mylintis, – vėliau prisiminė jis laidoje „60 Minutes“. – Pasakiau „Mieloji, šito nepagydysi. Susitrenkei galvą. Tai… Nežinau, ar mane girdi, bet štai kas nutiko. Pargabensime tave į Niujorką. Ateis visa tavo šeima ir draugai.“

„Scanpix“ nuotr./Natasha Richardson
„Scanpix“ nuotr./Natasha Richardson

Natasha Richardson buvo parskraidinta į Niujorką, kur gimė daugybė jos sėkmingų Brodvėjaus projektų ir kur ji gyveno su vyru Liamu Neesonu, ir paguldyta į Lenox Hill ligoninę. Ten, apsuptai mylimųjų, kovo 18 d. buvo atjungti jos gyvybę palaikantys aparatai.

Atlikus skrodimą patvirtinta, kad susitrenkus galvą į kietą sniegą Natashai Richardson atsirado epidurinė hematoma – sutrikimas, kurio metu tarp smegenų ir kaukolės susikaupia kraujas.

Po mirties taip pat kilo daug klausimų, ar aktorės netekties buvo galima išvengti, jei ji paprasčiausiai būtų dėvėjusi šalmą arba iškart po kritimo sraigtasparniu nuskraidinta į Monrealio ligoninę.

Liamas Neesonas su vaikais iš Natashos sėmėsi įkvėpimo

Su Natashos Richardson netektimi Liamas Neesonas susitaikęs nebuvo dar 2014 m., kuomet prisipažino vis dar tikintis, kad jo žmona gali bet kada įžengti pro duris. Tiesa, vyrui lengviau pasidaro prisiminus, kad paaukojusi savo organus jis išgelbėjo gyvybes trims žmonėms.

Laiko apsiprasti su motinos netektimi prireikė ir dviem poros vaikams. Jiems padėjo įkvepiantys motinos žodžiai ir darbai. Davidas, kai mirė mama jam tebuvo 12 metų, įkūrė aplinkai draugišką drabužių liniją „Pine Outfitters“, o metais vyresnis Michaelas, vėliau pasikeitęs savo pavardę į motinos, nėrė į šeimos verslą – aktorystę. Pirmas jo didesnis vaidmuo buvo 2020 m. draminėje komedijoje „Made in Italy“. Joje vaidino ir Liamas Neesonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas