Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomijos premjerės Sannos Marin vyriausybė: kadruose – gyvenimai už uždarų kabineto durų

Suomijai išrinkus jauniausią pasaulyje ministrę pirmininkę Sanną Marin, atverčiamas naujas politinės istorijos puslapis. Kartu su naująja premjere suformuojamas ryžtingų moterų kabinetas, kuris pradeda vadovauti šaliai.
„Pirmasis penketukas“
„Pirmasis penketukas“ / Stopkadras
Temos: 2 Suomija Sanna Marin

Iš arčiau pažvelgti į visame pasaulyje nuskambėjusio ministrų kabineto moterų gyvenimą galima trijų dalių „Max Original“ dokumentiniame filme „Pirmasis penketukas“, rašoma pranešime spaudai.

Beveik iš karto po rinkimų penkioms šalies lyderėms tenka susidurti su precedento neturinčiu iššūkiu, kai Suomiją kartu su visu pasauliu užklumpa pandemija. Pavykus išvairuoti šalį iš sveikatos krizės, prasideda karas, kuris dar labiau sukrečia Europą ir visą pasaulį.

Stopkadras/Sanna Marin
Stopkadras/Sanna Marin

Kas yra šios ambicingos, tvirtos moterys, kurios kelia politinės kultūros kartelę aukštyn ir yra įkvėpimas visame pasaulyje? Kokios jos, kai atsitraukia nuo savo viešų vaidmenų?

Pokalbiai apie valdžią, politiką ir moteriškumą

Net tokioje šalyje kaip Suomija, turinčioje puikias moterų dalyvavimo politikoje tradicijas, moterys politikės yra vis dar vertinamos ir kritikuojamos griežčiau nei jų kolegos vyrai. „Pirmajame penketuke“ nagrinėjamos svarbios galios ir moteriškumo temos.

„Matyti Sannos Marin jaunų moterų kabinetą, vadovaujantį šaliai, įkvepia – dokumentinis filmas parodo, kad atėjo laikas užtikrinti dar didesnę lyčių ir amžiaus pusiausvyrą aukštose sprendimų priėmimo pozicijose visame pasaulyje“, – sako Hanka Kastelicová, „HBO Max“ viceprezidentė dokumentikai.

Sanna Marin – į sprendimus orientuota tarptautinė vyriausybės žvaigždė, trečioji Suomijos ministrė pirmininkė moteris, taip pat jauniausia premjerė šalies istorijoje. S.Marin ne tik ryžtinga politikė, kurios pagrindinės vertybės šalyje – lygybė, laisvė ir visuotinis solidarumas, tačiau ir ketverių metukų dukters mama.

Dar viena politikė iš Suomijai vadovaujančio kabineto – Annika Saarikko. Finansų ministrė, pasižyminti įspūdinga iškalba ir puikiais socialiniais įgūdžiais. Iš mažo miestelio kilusi politikė, pirmą kartą į parlamentą buvo išrinkta 2011 metais, o nuo 2017-ųjų dirbo šeimos reikalų ir socialinių paslaugų ministre.

Stopkadras/Annika Saarikko
Stopkadras/Annika Saarikko

Maria Ohisalo – apsaugos ir klimato kaitos ministrė. Mokslininkė, daugiausia dėmesio skirianti klimato kaitos ir socialinio teisingumo klausimams. Vaikystė neturtingoje šeimoje paskatino studijų metais tyrinėti skurdą ir tapti socialinių mokslų daktare.

Stopkadras/Maria Ohisalo
Stopkadras/Maria Ohisalo

Li Andersson eina švietimo ministrės pareigas. Nors ji įvardijama kaip labiausiai atsipalaidavusi ir neformali penketuko politikė, parlamento durys pirmą kartą jai atsivėrė būnant vos 24 metų. Kairiųjų partijos pirmininkė gvildena lygybės, skurdo mažinimo ir klimato kaitos problemas.

Stopkadras/Li Andersson
Stopkadras/Li Andersson

Anna-Maja Henriksson – rami ir diplomatiška politikė, teisingumo ministrė. Iš visų penketuko politikių ji – labiausiai patyrusi. Pradėjusi karjerą kaip teisininkė, pirmą kartą į parlamentą buvo išrinkta 2007 metais, vėliau tapo pirmąja moterimi, tapusia Suomijos švedų liaudies partijos pirmininke.

Stopkadras/Anna-Maja Henriksson
Stopkadras/Anna-Maja Henriksson

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas