Šio pasakojimo turbūt nevadinsime kulinariniu, nors beveik visą laiką praleisime virtuvėje. Tarp miltų, vištienos, džiūvėsėlių, kiaušinių ir kanapių. Kartu su Danute, kuri pjaustė, minkė, virė ir kepė. Ir Ligita, kuri padėjo.
Būtent Ligita Eitkevičienė, Kriukų pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, pakvietė į šį kaimą, vildamasi, kad nepadarysime rašybos klaidos – „u“ nesupainiosime su „ū“: nes Kriūkai – Šakių, o Kriukai – Joniškio rajone, prie pat Latvijos.
Garsūs mėgėjų teatru (jame vaidinama tik aukštaičių tarme), viesulą atlaikiusia bažnyčios varpine, Kriukai mus sudomino patiekalu iš kulinarinio paveldo – ruginių miltų virtieniais, kuriuos, kaip laiške rašė Ligita, „čia gamina kiekviena šeimininkė“, o ypač – „tokia įdomi moteriškaitė“.
Ta moteriškaitė – Danutė Rupulevičienė, biologijos ir chemijos mokytoja, šviesaus atminimo legendinės Lietuvos gamtininkės ir žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės mokinė, mudviejų su Irmantu neegzaminavo, greičiausiai supratusi, kad esame arčiau „u“ nei „visų tų“ formulių.
Todėl ir šįkart „100 Lietuvų“ – be „ū“. Bet šįkart – kaip niekad – skanaus.