Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bėgikas I.Dombrauskis: esu priklausomas nuo sumuštinių

Ar tikrai sveika mityba ir sveika gyvensena turi varginti? Ar būtina atsisakyti duonos, kepinių ir saldumynų, jeigu nori numesti svorio ir būti žvalus? Tinklaraščio „Bėgiko užrašai“ autorius, sporto ir sveikos bei aktyvios gyvensenos entuziastas, buvęs treneris Ignas Dombrauskis teigia, kad visai tai – mitas. Naujos „Gardėsio“ avižų duonos projekte sudalyvavęs jaunas vyras dalinasi savo filosofija ir pataria, kodėl svarbu papusryčiauti, kaip išmokti klausytis savo kūno ir kaip keisti gyvenimo būdą, kad šis procesas taptų ne kančia, o malonumu.
IMG_3906
„Gardėsio“ sumuštinių duona

– Tad kaip reikėtų pradėti keisti gyvenimo būdą – kaip pradėti sveikiau maitintis ir sportuoti?

– Mano požiūriu reikia į pokyčius žiūrėti per paprastumo prizmę (šypsosi). Tai, visų pirma, turi būti patogu ir teikti malonumą. Pavyzdžiui, aš dažniausiai ryte valgau košes arba sumuštinius, prieš pietus – bananus arba obuolius, nes tai yra paprasta ir patogu. Aš linkęs galvoti, kad reikia gyventi pagal save, susikurti patogų gyvenimą, kad galėtum pasidžiaugti. Pamenu, kai pas mane į treniruotes ateidavo naujokai, aš sakydavau, kad pirmą valandą jau turi būti „faina“. Jeigu ne, tai galima išeiti ir nebegrįžti. Į visus kitus dalykus, taip pat ir mitybą, žiūriu panašiai.

Kartais žmonės, dar tik vos pradėję sportuoti, jau sako, kad nori keisti ir mitybą. Tačiau nauja fizinė veikla tiek organizmui, tiek pačiai kasdienei rutinai yra šokas. Tuomet kai laukia ir kardinalūs mitybos pokyčiai, ilgai netrukus ima svirti rankos. Todėl svarbu imtis pokyčių palaipsniui, o ne viską keisti vienu metu. Pavyzdžiui, pradėkite kas rytą panašiu metu valgyti maistingus pusryčius – tai jau bus didelis žingsnis.

Projekto partnerio nuotr./„Gardėsio“ sumuštinių duona
Projekto partnerio nuotr./„Gardėsio“ sumuštinių duona

– Kodėl manote, kad pusryčiauti yra svarbu?

– Aš manau, kad jeigu mes ryte nepavalgome, tada ir diena prasideda „viena koja“: pusiau nėra jėgų, pusiau viskas chaose.

Man nuo vaikystės pusryčiai yra esminis dienos maistas. Svarbesnis už pietus ir vakarienę. Man tai energija visai dienai. O jei ir ne visai, tai bent jau pačiai produktyviausiai – rytui. Tą ir su mylimąja Aurelija bandome puoselėti savo šeimoje.

– Ką Jūs pats dažniausiai valgote pusryčiams?

– Darbo dienomis dažniausiai šeimoje renkamės košes: grikių, avižų ar manų košes. Kai turime daugiau laiko, ypač savaitgaliais, eksperimentuojame su sumuštiniais. Apskritai, man sumuštiniai yra vienas mėgstamiausių patiekalų, nes juose gali būti daug ingredientų (juokiasi). Tikrai negalėčiau įsivaizduoti lėtų savaitgalio pusryčių be maistingo sumuštinio.

– Tačiau vyrauja mitas, kad sportuojantiems ar metantiems svorį duonos reikėtų atsisakyti?

– Aš nesu dietologas, tačiau iš mano pusės šis mitas skamba keistai. Aš manau, kad visą racioną reikia stebėti: kiek jame riebalų, angliavandenių ir baltymų, todėl į sumuštinių ar duonos atsisakymą aš žiūrėčiau „kreivai“. Be to, bent mano galva, duona yra vienas pagrindinių maisto produktų mitybos piramidėje. Tad kodėl ji turėtų būti nesvarbu? Aš net vaikams į jų pietų dėžutes įdedu džiovintos duonos, kad dieną jie turėtų, ką pagraužti. Duona – tai puikus energijos šaltinis kiekvienam.

Dažniausiai žmonės turi galvose sumuštinio suvokimą, kad jame yra pritepta daug sviesto, riebios mėsos, majonezo, kai iš tiesų gali pasidaryti sumuštinį daug lengvesnį ir labai skanų. Tad jei margariną pakeistume trintu avokadu, žemės riešutų sviestu, manau, kad pasidarytų lengviau. Gal ne tik pilvui, bet ir galvoje? (šypsosi).

Projekto partnerio nuotr./„Gardėsio“ sumuštinių duona
Projekto partnerio nuotr./„Gardėsio“ sumuštinių duona

– Tad kokius sumuštinius jūs renkatės savo šeimoje?

– Sumuštinius mes valgome bent du kartus per savaitę ir jie būna labai įvairūs, priklausomai nuo šeimos narių, kurie yra tikros asmenybės su savo skoniu (šypsosi). Juk sumuštinis yra labai universalus – tu gali vieną kartą pasidaryti jį rimtą ir sotų, kitą kartą – kaip desertą. Čia ir yra tas sumuštinio žavesys, kad tu gali jį pritaikyti skirtingoms progoms ir skirtingoms situacijoms – jeigu skubi, tu gali jį ir išsinešti, jeigu turi daugiau laiko, gali pasidaryti sotesnį.

Ir tikrai neimsiu tikinti, kad mūsų šeimoje renkamės tik pilnagrūdę duoną ir tik su sėklomis, kaip dabar madinga. Taip, ji maistinga, tačiau, pavyzdžiui, mūsų vaikams labai patinka batonas ar balta duona su riešutų sviestu.

– Šiuo metu rinkoje atsiranda ir kitokios duonos – su avižų miltais. Ką manote apie tokį pasirinkimą?

– Avižos yra labai maistingos – tai didelis angliavandenių šaltinis. Ką jau kalbėti apie skaidulas, vitaminus ar antioksidantus, todėl avižinė duona – puikus pasirinkimas. Kadangi pats neseniai ragavau naujosios „Gardėsio“ duonos iš pilno grūdo avižų miltų, galiu ją rekomenduoti aktyviai gyvenantiems žmonėms. Juk yra sakoma, kad avižos yra maistingesnės negu kvietiniai miltai, tad jos gali tapti puikiu maistu sportuojantiems. Pavyzdžiui, jeigu nespėji pavalgyti avižinės košės, tai beveik tas pačias medžiagas gali gauti su sumuštiniais, ruoštais iš avižinės duonos. Nes tai ir yra smulkintos avižos, tik paruoštos kitu formatu.

Be to, avižos garsėja tuo, kad jos turi ne tik angliavandenių, bet ir baltymų. Tai jeigu dažnai sumuštinį mes įvardijame kaip maistą prieš treniruotę, nes jis suteikia energijos, tai sumuštinis su „Gardėsio“ avižine duona gali tapti ir patiekalu po sporto. Ypač, jeigu pasirenki sumuštinį tokiais priedais kaip varškės sūris ar liesa vištienos krūtinėlė.

– Apibendrinant, koks būtų Jūsų sveikos gyvensenos credo?

– Aš esu vienas tų žmonių, kuris valgo viską. Už tai, žinoma, atidirbinėju bėgdamas kasdien – vien per šiemet jau nubėgau 1700 kilometrų. Dažnai su mašina mažiau nuvažiuoju (šypsosi). Tad bent aš nežiūriu į mitybą, kaip į atskirą gyvenimo elementą, ji yra visko dalis. Todėl mėtytis patarimais nelabai mėgstu, nes dažnai nežinau kitų žmonių gyvenimo ritmo. Tačiau, kai kas nors klausia, atsakau du pagrindinius savo principus: gerti daug skysčių ir valgyti 4-5 kartus per dieną, t. y. 3 pagrindiniai valgymai ir priešpiečiai bei pavakariai ar užkandžiai.

Tai elementarios taisyklės, nuo kurių pradėjus galima labai daug. Ir tai nėra nieko sudėtingo. Turbūt didžiausia problema yra ta, kad žmonės pokyčių nori iš karto, nes šiandieniniame tempe mes pripratę viską gauti nedelsiant. Tačiau nereikia savęs spausti labai į griežtus rėmus, nes kuo labiau tu save ribosi, tuo didesnė tikimybė, kad atsibos ir viską mesi. Kiek iš to noro ir kiek iš to džiaugsmo, tai irgi didelis klausimas. Tad neskubėkite ir leiskite sau valgyti viską, kas patinka. Pavyzdžiui, jeigu renkatės sumuštinius, rinkitės su maistinga duona, avokadais ir šviežiomis daržovėmis – štai jums mažas žingsnis į priekį (šypsosi).


QUIZ‘AS apie pusryčius:

1. Kiek laiko skiriate pusryčiams?

Gaminimui – 20 min. Valgymui 30 min. Priklauso nuo vaikų nuotaikos (šypsosi).

2. Mėgstamiausia vieta pusryčiauti

Dvi vietos – namai (balkonas), miegantis miesto centras / senamiestis.

3. Baisiausi pusryčiai gyvenime

Kai jų nėra.

4. Idealių pusryčių scenarijus

Svarbiau ne eiga, o kaip viskas vyks, tad aš renkuosi – lėtai ir su šypsena.

5. Žmogus, su kuriuo svajoju papusryčiauti

Čia mano svajonė išpildyta. Jų prieš mėnesi pasidarė net 4. Taip, kalbu apie savo šeimą.

6. Skaniausias pusryčių sumuštinis yra?

Man pakaktų, kad būtų sumuštinis. Kita – detalės. Šią akimirką – skrudinta duona, trintas avokadas ir vyšniniai pomidorai, apipilti alyvuogių aliejumi.

Daugiau pusryčių idėjų ieškokite:

https://www.facebook.com/duonosvalgytojai/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos