Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.
Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.
Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų 18 vietoje atsidūrė geriausias Meksikos virtuvės įkvėptus patiekalus tiekiantis restoranas Lietuvoje „Sofa de Pancho“.
- Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
- Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
- Virtuvės tipas įkvėpta Meksikos
- Darbo laikas II-V 16:00-22:00, VI 13:00-22:00
- Adresas Visų Šventųjų g. 5, Vilnius
- Atidarymo metai 2012 m.
Keliaujant į restoranus, kurie šiame trisdešimtuke jau antrus metus iš eilės, pirmiausia norisi sužinoti, kas naujo. Vieni pakeitė šefą, kiti – someljė, kiti atnaujino meniu ar praplėtė lauko terasą, o štai „Sofa de Pancho“ šią vasarą nusprendė išsikelti į... Nidą!
NIDA. „Sofa de Pancho“ šeimininkai Diana ir Rimvydas įsigijo prieš 20 metų į Nidą atkeliavusį laivą. Tačiau to laivo pradžia prasidėjo kur kas seniau. Jis buvo pagamintas 1942 m. ir skirtas plukdyti darbininkus per Reino upę. Būtent jame trims savaitėms šių metų liepos mėnesį įsikurs išskirtinis 14 vietų jūros gėrybių restoranas įkvėptas Meksikos. O tomis dienomis, kol „Sofa de Pancho“ veiks Nidoje, restoranas Vilniuje bus uždarytas. Į Nidą keliasi visa komanda! Beje, mūsų žiniomis, dėl limituoto laiko ir vietų skaičiaus rezervacijos pildosi žaibišku greičiu.
TIKSLAS. Šiemet „Sofa de Pancho“ persikėlimas į Nidą yra eksperimentinis, tačiau, kaip sako restorano šeimininkai, laivas niekur nepabėgs ir kitų metų tikslai Nidos klausimais yra kur kas didesni, t.y. veikti ilgiau ir vakarienes rengti mariose plaukiojančiame laive.
PERMAINOS. Kol „Sofa de Pancho“ vidurvasarį plūduriuos Nidoje, restorano patalpos Vilniuje bus atnaujinamos iš esmės. Restorano šeimininkai nori naujai pažvelgti į savo erdvę. Kai prieš 5 metus restoranas tik atsidarinėjo, tos berlynietiškos tematikos interjerai sukurti iš įvairiausių radinių ir palikimų Lietuvoje buvo naujiena. Dabar Diana ir Rimvydas nori atrasti naują erdvės koncepciją ir įkvėpimo žvalgosi į modernius Meksikos restoranus. Tuo pačiu jiedu primena, kad moderni Meksikos virtuvė šiuo metu išgyvena pakilimą. Juk ne veltui ten šiemet pop up principu buvo persikraustęs ir vienas žymiausių ir labiausiai įvertintų restoranų pasaulyje – „Noma“.
NAUJIENA. 2016 m. rugsėjį restoranas „Sofa de Pancho“ išsiplėtė atidarydamas savo Meksikos įkvėptą užkandinę viename iš Vilniaus verslo centrų. Principas paprastas – lankytojai patys kuria Meksiką, t.y. savarankiškai susidėlioja tacos. Beje, ši tik dienos pietų metu veikianti užkandinė veikia „valgai, kiek telpa“, principu.
IDĖJA. Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ šeštus metus iš eilės sugeba pateisinti, ir su metais – tik geriau. Restorano šeimininkė Diana puikiai pažįsta Meksiką ir jos skonius. Ji ten gyveno daugiau nei dvejus metus ir iki šiol vis pakeliauja po tą kraštą, bendrauja su vietiniais, atsiveža dar daugiau įkvėpimo, idėjų ir šilumos.
Diana gali ilgai kalbėti apie to krašto kultūrą, o ypatingai apie virtuvę. Taip nuolatiniai klientai ir priprato – čia žmonės dažniausiai neskaito meniu, jį išsamiai gali paaiškinti bet kuris „Sofa de Pancho“ komandos narys.
„Sofa de Pancho“ yra puikus pavyzdys, kaip turi veikti šeimos restoranas: jauku, unikalu, be proto gardu ir šeimos sąvoka čia yra plati. Šeima šiame restorane – visi, kurie yra „Sofa de Pancho“ dalis.
PAGRINDINIS VALGIARAŠTIS. Kaip ir priklauso Meksikos įkvėptam valgiaraščiui restorane dominuoja žuvies ir jūros gėrybių patiekalai, taip pat yra mėsos patiekalų, gaminami skirtingi padažai iš šviežių daržovių, ir, žinoma, kukurūzų tortilijos.
Restorano valgiaraštis atsinaujina du kartus per metus, tačiau kasdien virtuvė pasiūlo dienos specialųjį patiekalą, kurio nėra meniu. Taip pat yra patiekalų, kurie visada – šio restorano valgiaraštyje. Be jų Meksika nebūtų Meksika, o Meksikos įkvėptas restoranas negalėtų taip vadintis.
Taigi tarp tokių meniu „nepajudinamų“ patiekalų yra čili troškinys, nachos (jų kaip užkandį užsisako beveik kiekvienas restorano svečias) ir tacos. Šio sezono meniu atsirado daugiau jūrinės temos, t.y. tacos su krevetėmis, žuvies tacos, midijų, fajitas su jūros gėrybėmis ir pan.
MITAS. Mitas, kad meksikietiška virtuvė pasižymi aštrumu. Tai nėra pats ryškiausias šios virtuvės bruožas. Be to, patiekalai yra aštrūs tiek, kiek pats žmogus nori. Pavyzdžiui, tacos šiame restorane, kaip ir Meksikoje, dažniausiai patiekiami su daug skirtingų padažiukų ir užtepėlių, kurias valgytojai dedasi ant pagrindinio patiekalo pagal norimą aštrumą ir skonį. Apskritai kalbant apie Meksikos virtuvę – daug skirtingų sudėtinių patiekalo dalių suteikia galimybę paragauti skonių įvairovės.
INGREDIENTAI. Kadangi restoranas yra įsikūręs netoli „Halės“ turgaus, virtuvės diena prasideda ne restorane, bet turguje ieškant šviežiausių produktų. Žinoma, kuriant tolimųjų kraštų virtuvę daug produktų tenka vežtis ir iš svetur. Beje, tuo pačiu šeimininkai atveža daugiau tekilos, tortilijų, alaus sirupų, sulčių ir kitų originalių meksikietiškų produktų tiems, kurie norėtų juos įsigyti ir ragauti namuose.
GĖRIMŲ KORTA. Nors daugumoje restoranų gėrimų kortoje dominuoja vynas, „Sofa de Pancho“ gėrimų karalienė yra, žinoma, tekila. Beje, daug dėmesio čia skiriama ir alui. Šeimininkai importuoja apie 16 skirtingų meksikietiško alaus rūšių. Taip pat gamina savo alų. Pavyzdžiui, kukurūzinį lagerį pavadinimu „Pancho“ ir „Chipotle Porter“.
Tačiau bet kokiu atveju tekila šioje vietoje yra paklausiausia. Be to, svečiams ji dažnai yra netgi pasiūloma vietoje deserto. Anksčiau restoranas turėjo apie 100 rūšių tekilos ir iki 10 skirtingų rūšių meskalio. Dabar – kiek mažiau, bet pasirinkimas vis tiek įspūdingas. Be tekilos, meskalio ir alaus, čia galima mėgautis puikiais kokteiliais ir sangrija. Vasarą tai ypatingai populiaru.
ISTORIJA. Anksčiau „Sofa de Pancho“ vietoje buvo batų parduotuvė, dar anksčiau – knygynas, prieš knygyną – kažkieno butas, o XVII a. – karmelitų vienuolynas.
ĮDOMU. Nors „Sofa de Pancho“ yra restoranas, tačiau daug dalykų čia – ne kaip restorane. Pavyzdžiui, svečiai yra mokomi valgyti rankomis. Kartais padavėjai išvis netgi neneša įrankių. Būtent be jų šis maistas yra valgomas tolimojoje Meksikoje.
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt