Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 26 vieta – „Telegrafas“, Vilnius

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Telegrafas“
Restoranas „Telegrafas“ / Restorano archyvo nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų – 26 vietoje – atsidūrė „Kempinski“ viešbutyje įsikūręs „Telegrafas“.

  • Šefas Javieras Lopezas
  • Vadovas Nicolas Renouf
  • Virtuvės tipas moderni europietiška virtuvė
  • Darbo laikas I–V 7:00–10:30, VI–VII 7:00–11:30, I–V 12:00–15:00, I–VII 18:30–22:30
  • Adresas Universiteto g. 14. Vilnius, Lietuva
  • Atidarymo metai 2012 m.

„Telegrafas“ yra įsikūręs ypatingoje lokacijoje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą. Tai ideali vieta ieškantiems gurmaniškų europietiškos virtuvės patiekalų, kuriais norisi mėgautis elegantiškoje aplinkoje.

„Telegrafe“ visuomet rasite užtikrintą kokybę ir inovatyvų valgiaraštį, kurį įkvepia tiek vietinės, tiek europietiškos virtuvės skoniai. O lietuviški patiekalai čia tarsi yra atrandami iš naujo.

Šiame restorane vakarieniauja aukščiausio rango Europos šalių, Europos Sąjungos, NATO vadovai. Taip pat įvairių šalių prezidentai, premjerai, karališkųjų šeimų atstovai. Be abejo, čia lankėsi ir įvairiausios Holivudo, pasaulinio lygio muzikos žvaigždės. Tad kuo šis restoranas toks ypatingas?

VAKARIENĖ. Restorano meniu koncepcija yra paremta sezonų kaita Europoje. Dėl šios priežasties jame puikiai atsispindi šviežiausi to metų laiko produktai. Juos restoranas gauna iš vietinių ūkių ir tiekėjų. Pavyzdžiui, atėjus šparagų sezonui, restorano valgiaraštyje būtinai atsidurs patiekalas su šiuo ingredientu. Jei tai yra miško gėrybių laikas – tikėtina, kad restorano klientai ragaus valgių su grybais. Tai yra labai natūralūs valgiaraščių pokyčiai, kurie užtikrina geriausią kokybę ir šviežumą.

Restorano archyvo nuotr./Šefas Javieras Lopezas
Restorano archyvo nuotr./Šefas Javieras Lopezas

Pasak J.Lopezo, „Telegrafe“ norima išryškinti vietinių produktų svarbą, todėl kurdamas valgiaraštį šefas renkasi kuo daugiau lietuviškų produktų – grybų, uogų, įvairių sezoninių daržovių, kiaušinių, prieskoninių žolelių, sūrį iš lietuviško kaimo ir pan. Pats Javieras labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, miško grybus ir uogas. Pasak jo, tai yra karališkos kokybės produktai.

Žinoma, „Telegrafo“ komandai klientų nuomonė yra labai svarbi, tad jau kelintą sezoną iš eilės čia galima ragauti nepajudinamų valgiaraščio hitų – laukinės lašišos iš Škotijos aukštumų, tuno tartaro bei jautienos išpjovos.

Restorano archyvo nuotr./Žemaitijos miškų lobiai restorane „Telegrafas“
Restorano archyvo nuotr./Žemaitijos miškų lobiai restorane „Telegrafas“

YPATINGAS PATIEKALAS. Kadangi restorano šefas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, tad nenuostabu, kad elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas jau ne pirmus metus tampa restorano meniu karaliumi. Kurdamas šį patiekalą Javieras į pagalbą pakvietė vietinius ūkininkus iš Joniškio. Jie jį aprūpina aukštos kokybės žvėriena. Kuriant elnienos patiekalą, pasak šefo, svarbu atsižvelgti į tai, kad žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose ir gyvena šie žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad tai atsispindi ir patiekale.

Beje, šiemet prie ypatingųjų restorano patiekalų prisijungė ir naujas desertas. Komanda, įkvėpta dviejų Baltijos šalių brangenybių – gintaro ir medaus – sukūrė nugludintą gabalėlį baltiško skanėsto pavadinimu „Gintarinis brangakmenis“. Šis lengvos tekstūros desertas stebina malonaus gaivumo ir saldaus medaus glajaus kombinacija.

Restorano archyvo nuotr./Ypatingasis desertas „Gintarinis brangakmenis“
Restorano archyvo nuotr./Ypatingasis desertas „Gintarinis brangakmenis“

ŠEFAS. Javieras Lopezas gimė Barselonoje, tačiau per savo gyvenimą dėl kulinarijos keliavo per daugybę šalių, kur dirbo puikiai vertinamuose restoranuose, dalis jų pažymėti „Michelin“ žvaigždutėmis. Jo ilgametis kolega – katalonų virtuvės meistras Carles Gaig – taip pat yra įvertintas „Michelin“. Šiandien Javier skaičiuoja 19 metus virtuvėje. Pastaruoju metu, pasitelkęs tarptautinę savo patirtį ir nuolat kaupiamas žinias apie lietuviškus produktus, J.Lopezas daug dėmesio skiria lietuviškos virtuvės naujų galimybių atskleidimui.

Restorano archyvo nuotr./Šefas Javieras Lopezas
Restorano archyvo nuotr./Šefas Javieras Lopezas

VYNO KORTA. Palyginti su pernai, restorane pasikeitė someljė. Juo tapo Martynas Pravilonis, kuris jau antrus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu Lietuvos someljė ir Latvijoje vykusiose prestižinėse Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2016“ pirmą kartą Lietuvai iškovojo geriausio Baltijos šalių someljė titulą.

„Telegrafo“ vyno kortoje dominuoja Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vyndariai. Vynų asortimentą čia sudaro per 200 skirtingų rūšių vynų. Vynų kainos varijuoja nuo 25 EUR iki 3700 EUR už butelį.

PUSRYČIAI. „Telegrafas“ kviečia pasigardžiuoti karališkais pusryčiais ne tik viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“ apsistojusius svečius, bet ir miestiečius. Jų čia kaskart laukia mažytė šventė: gausus pusryčių stalas su naminiais javainiais, šviežiai kepta įvairių rūšių namine duona, vietinių ūkininkų kulinariniais gardumynais, ikrų asortimentu, svečių mėgstamiausiais karštaisiais pusryčių patiekalais bei putojančiu vynu.

Restorano archyvo nuotr./Pusryčių metas restorane „Telegrafas“
Restorano archyvo nuotr./Pusryčių metas restorane „Telegrafas“

DIENOS PIETŪS. Dienos pietų meniu restorane keičiasi kas mėnesį. Pietaujant „Telegrafe“ galima rinktis iš 2 arba 3 patiekalų valgiaraščio, t.y. iš dviejų tos savaitės užkandžių ir dviejų pagrindinių patiekalų. Pasirinkus trijų patiekalų meniu – patiekiamas desertas. Dviejų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata kainuoja 20 EUR. Trijų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata – 27 EUR.

INTERJERAS. Restorano interjere dominuoja akmuo, medis ir metalas. Jaukumo restoranui suteikia medinės grindys, venecijietiško stiliaus apdaila, specialus apšvietimas, atidengti istoriškai svarbios XVI a. gynybinės sienos fragmentai ir pro langus atsiveriantis Vilniaus arkikatedros vaizdas.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Telegrafas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Telegrafas“

ĮDOMU. Nuo 1948 m. „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pastate buvo centrinis Vilniaus telegrafas. Po renovacijos viešbučio restoranas išlaikė ryšį su Vilniaus miesto istorija – jam grąžintas istorinis pavadinimas ir atverti viešbučio renovacijos metu atrasti XVI a. gynybinės sienos griuvėsiai.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?