Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje. 4 vieta: geriausias restoranas Klaipėdoje – V.Samavičiaus „Monai“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Birželio 29-ąją paaiškėjo naujasis restoranų reitingas, o portalas 15min ir toliau supažindina su vietomis, kurios pelnė aukščiausius įvertinimus.
Restoranas „Monai“
Restoranas „Monai“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

  • Šefas Vytautas Samavičius
  • Vadovė Kristina Samavičienė
  • Virtuvės tipas namų restoranas
  • Darbo laikas II-V 11:30-22:00, VI 12:00-22:00, VII 11:00-16:00
  • Adresas Liepų g. 4, Klaipėda
  • Atidarymo metai 2015 m.

Šių metų sąraše, kaip ir pernai, Samavičiai gali didžiuotis netgi dviem savo restoranais geriausių iš geriausiųjų dešimtuke. 10 vietoje šiemet atsidūrė kepsnių restoranas „Momo Grill“, o po jo gimę „Monai“ netgi 4-oje!

Vienas geriausių šalies šefų Vytautas Samavičius seniai svajojo apie tokią vietą, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus arba tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Beje, „Monai“ įsikūrė toje pačioje Liepų gatvėje kaip ir „Momo Grill“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Samavičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Samavičius

VAKARIENĖ. Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų.

Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai. Tiesa, nors restoranas yra įsikūręs netoli jūros, žuvį šeimininkams tenka gabenti iš svetur. Tik taip Vytautas su Kristina gali užtikrinti aukštos kokybės produktų nuolatinį tiekimą, o ne kaip žvejams pasiseks. Žuvis čia yra gaminama šviežia, t.y. atvėsinta, kuri prieš tai yra laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ patiekalas

Šių metų „Monų“ naujiena – kiek pasikeitusi meniu koncepcija. Jame atsirado daugiau patiekalų, skirtų dalinimuisi. Taip pat yra daugiau vieno kąsnio patiekalų skirtų didesnėms kompanijoms. Su tokia naujove šeimininkai užtvirtina savo pirminę idėją sukurti erdvę, kurioje žmonės jaustųsi tarsi kažkieno namuose, kai jais yra nuoširdžiai pasirūpinama, kai viskuo yra dalinamąsi ir pan.

Tiesa, virtuvė čia yra netgi atviresnė nei „Momo Grill“, nes nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi praktiškai virtuvėje. Tai dar viena restorano ypatybė, kuri padeda kurti laisvą ir jaukią namų aplinką restorane.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

DESERTAI. Restorano šeimininkai daug dėmesio skiria desertams. Personalas į vakarienės pabaigą pasiūlo padėklą su desertais ir apie kiekvieną jų papasakoja atskirai. Per pastaruosius metus išsigrynino, kurie desertai yra populiariausi ir dabar jie visuomet yra ant padėklo ir tik viena deserto pozicija iš šešių kaskart keičiasi. Beje, atsirado vienas desertas skirtas veganams. Taip pat kita šių metų naujiena desertų skyriuje – ledai su salyku, atsiradę po daugybės eksperimentų su ledais ir alumi. Žmonės „užskaitė“ šį desertą ir jo dabar galima paragauti tik „Monuose“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ desertai
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ desertai

ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažinta Kopenhagos „Noma“. Sugrįžęs į Lietuvą V.Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau šefu jis dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandalo“ ir „Radisson Blu“ restoranuose.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

DIENOS PIETŪS. Pietų principas panašus kaip „Momo Grill“: sriuba (1.5 EUR), užkandis, keletas karštų (4.5-8 EUR), tačiau skiriasi pagaminimo principai.

LYGINIMAS. „Momo Grill“ valgiaraštis – paprastesnis ir ūkiškesnis, dominuoja klasikiniai ant grotelių keptos mėsos patiekalai. Tuo tarpu „Monai“ įmantresni, ieško daugiau elegancijos, poskonių subtilumo ir estetikos lėkštėje. Beje, pagal išankstinį užsakymą čia yra gaminamos ir degustacinės vakarienės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ patiekalas

VYNO KORTA. Neseniai vyno kortą šeimininkams teko skaudančia širdimi sumažinti – klaipėdiečiai nėra dideli vyno gerbėjai. Vyno kultūra tik po truputį atkeliauja į šį kraštą. Taigi prie patiekalų čia yra siūlomas ir „kraftinis“ alus iš vietinių bravorų, ir kultinis „Raudonų plytų“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

PUSRYČIAI. Pernai „Monuose“ galima buvo papusryčiauti tik sekmadieniais, o šiemet svečius jie priima jau ir šeštadieniais. Pusryčių meniu – bent keli patiekalai iš kiaušinių (pavyzdžiui, Benedikto kiaušinis ir omletas), taip pat būna įvairiausių rūšių blynelių, raviolių su skirtingais įdarais, kokia nors sriuba ir netgi keli karšti vėlyvųjų pusryčių patiekalai.

PAVADINIMAS. Pavadinimo šiam restoranui Samavičiai ieškojo ilgai, tačiau jis negimė natūraliai. Taigi jiedu paprašė kolegų iš kūrybos agentūros „New“ pagalbos. Šie pasiūlė „Monų“ variantą. Žemaičiai taip vadina „išdykavimus“. Tačiau draugai juokauja, kad trečią savo restoraną Vytautas užslėptai skyrė savo ŽMonai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

ĮDOMU. Pastatą, kuriame yra įsikūrę „Monai“, Samavičiai buvo nužiūrėję jau seniai, tačiau įkalbėti šeimininką įsileisti į savo patalpas restoraną nebuvo lengva. Galiausiai pavyko ir šiuo metu visos pusės yra patenkintos. Anksčiau šiame pastate buvo prokuratūra, o dabartinėse virtuvės patalpose – juodasis paslaptingasis kambariukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito