Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 6 vieta – dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių „Dine“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Dine“
Restoranas „Dine“ / „Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

  • Restorano vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
  • Restorano šefas Žilvinas Laurinėnas
  • Virtuvės tipas „fine dining“
  • Darbo valandos I-III 11:30-22:00, IV-VI 11:30-23:00
  • Adresas Gedimino pr. 35, Vilnius
  • Atidarymo metai 2014 m.

6 vietoje šiemet – dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių, virtuvės šefo Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Armino Darasevičiaus, bendras restoranas „Dine“. Tiesa, nebe pirmas – kartu jie vadovauja pernai irgi tarp geriausių restoranų Lietuvoje įvardintam „Time“ ir šiais metais šiame projekte įvertintiems „Somm“ ir „Rise“.

VAKARIENĖ. Nors Egidijus vis dar vadovauja visų restoranų virtuvėms, kiekviena jų turi savo vietinį šefą, o E.Lapinską jie vadina šefpatronu. Jis dabar jau tik iš dalies prižiūri visų komandų darbą. Taigi meniu su Lapinsko degustaciniu patvirtinimu „Dine“ kuria Žilvinas Laurinėnas.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./ Šefas Žilvinas Laurinėnas
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./ Šefas Žilvinas Laurinėnas

Bendru šefų sprendimu a la carte šiemet šiame restorane tapo pilnai fiksuotu. Dabar jame puikuojasi iki smulkmenų išdirbti patiekalai, kurių pagrindas – jūros gėrybės, žuvis ir mėsa. Bet kurį iš meniu esamų patiekalų komanda pakeistų tik tuo atveju, jei sukurtų kažką geresnio. Žinoma, kaip ir daugumoje restoranų, pagrindinis valgiaraštis yra papildomas mikrosezoninėmis gamtos gėrybėmis. Geriausiai mikrosezonai čia atsiskleidžia verslo pietų metu.

„Dine“ meniu neatstovauja vienos virtuvės ar vienos kulinarinės mokyklos. Jame galima rasti prancūzų, japonų, italų virtuvių elementų. Tačiau viskas yra perdirbama E.Lapinsko ir restorano šefo Ž.Laurinėno fantazijoje, atidirbama iki detalių ir patiekiama lankytojų sprendimui.

INGREDIENTAI. Pirmiausia, tai gera nuotaika. Šefpatronas dabar šiame restorane būna rečiau, nes pats vadovauja „Somm“ virtuvei, tačiau šefas Žilvinas visada stengiasi pašnekinti savo klientus, neretai pats prieina papildyti patiekalą padažais, pabarstukais ar kokiu sąmoju. Šeimininkas ir restorano someljė Arminas taip pat dažnai sukasi abiejose „Dine“ salėse.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

Žinoma, kaip ir priklauso tokio lygio restoranui, beveik viską – nuo padažų, sviestų iki šviežiai kepamos duonos – gaminama vietoje. Čia pat netgi yra rūkoma mėsa. Beje, Egidijus su savo komanda tai pradėjo daryti jau daugiau nei prieš 5 metus, kai pasaulyje ši tendencija buvo tik tik užgimstanti.

INTERJERAS. Vilniečių ir miesto svečių simpatijas itin greitai užsitarnavęs „Dine“ yra išsidėstęs per dvi sales: viena šviesi ir veidrodinė, kita – elegantiškos rudos spalvos, pritemdyta. Taigi, kur prisėsti ir pasinerti į maisto patirtis, galima rinktis pagal skonį ir nuotaiką.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“

VERSLO PIETŪS. „Dine“ siūlo verslo pietus, į kuriuos darbo dienomis susirenka publika iš aplinkui įsikūrusių įmonių, ministerijų, advokatų kontorų ir ambasadų. Kartais, ypač vasarą, čia užsuka ir turistai. Tai nė kiek nenuostabu, juk restoranas yra įsikūręs pačiame Vilniaus centre! Vis dėlto nors čia ir siūlomi dienos pietūs, kurie patiekiami kiek greičiau nei įprasta vakarienė, tačiau ir šie reikalauja atsipalaidavimo, kviečia neskubėti ir pasimėgauti skoniais. Dienos pietų komplekso kaina – 15 EUR.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

VYNO KORTA. Be abejonės, vyno korta ten, kur dirba daugkartinis Lietuvos someljė čempionas ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas yra atitinkama. Iš esmės, galima teigti, kad „Dine“ turi vieną stipriausių, jei ne stipriausią, vyno kortą visoje Lietuvoje. Čia galima rasti vynų iš viso pasaulio ir pačių įvairiausių rūšių ir išlaikymų. Net ir išrankiausi klientai šiame restorane randa, ko ieško. Kaina už butelį čia prasideda nuo 25 EUR iki kyla iki 700 EUR.

Vienas iš šio sezono akcentų – vyno ir deserto deriniai. Pasak Armino, daugeliui svečių tai būna unikali ir neįprasta patirtis. Jo teigimu, derinant vyną prie deserto galima geriausiai suprasti, kokia galima šio gėrimo įtaka maisto skoniams.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Dine“

ĮDOMU. Nors tai yra „fine dining“ vieta, kur aptarnavimas ir lėkščių turinys nepriekaištingas, staltiesių „daine“ ilgą laiką nebuvo. Tačiau šeimininkai pastebėjo, kad kai kuriems svečiams to trūksta. Taip baltojoje salėje, kuri dažniau yra skirta ypatingesnėms progoms, šią vasarą atsirado staltiesės. Vis dėlto Egidijus ir Arminas vis dar nėra baltų staltiesių šalininkai, tad šiai vietai jie parinko kardinaliai kitą tekstilės spalvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?