Politikų neįtikino perspėjimai dėl sveikatos – pridėtiniai fosfatai kebabuose bus leidžiami

Europos Parlamento (EP) narių neįtikino įspėjimai, kad pridėtiniai fosfatai galimai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, nors ir ilgiau išlaiko mėsą šviežią. Todėl jiems nepavyko surinkti pakankamai balsų ir atmesti siūlymą leisti naudoti šiuos priedus kebabuose.
Kebabas
Kebabas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį 373 europarlamentarai balsavo, kad toks Europos Komisijos (EK) siūlymas būtų atmestas, 272 politikai jam pritarė, dar 30 susilaikė. Bet tokio palaikymo nepakako, kad pataisa keliautų atgal į EK ir būtų tobulinama, – pritrūko vos trijų balsų.

Pagal galiojančias taisykles, Europos Sąjungoje draudžiama mėsoje naudoti fosforo rūgštį, fosfatus, difosfatus, trifosfatus ir polifosfatus (E 338–452), išskyrus tam tikras išimtis dėl technologinių priežasčių. Bet dėl minėtų išimčių šio draudimo ne visada laikomasi, nes fosfatai leidžia mėsai ilgiau išbūti sultingai ir pagerina jos skonį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabas

EK pasiūlė draudimą sušvelninti, išimtis taikant ir „užšaldytiems besisukantiems vertikaliems mėsos vėriniams“, kitaip tariant, kebabų mėsai – avienai, ėrienai, veršienai, jautienai, paukštienai. Mat fosfatai suformuoja baltymų plėvelę, kuri sujungia mėsos gabalus ir užtikrina tolygų jos užšaldymą bei kepimą.

Prieš porą savaičių EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas tam nepritarė. Savo nuomonę jo nariai pagrindė įspėjimais, kad fosfatai maiste didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Moksliniai tyrimai atskleidė galimą ryšį tarp fosfatų prisodrintos mėsos vartojimo ir didesnės rizikos susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, net mirčių atvejų.

Europos maisto saugos agentūra (EFSA) anksčiau skelbė, esą neįmanoma patvirtinti ryšio tarp ligų ir fosforo ar pridėtinių fosfatų vartojimo. Bet vėl užvirus diskusijai dėl kebabų, ji pažadėjo iš naujo įvertinti fosfatų saugumą maiste. Savo išvadą agentūra turi pateikti iki kitų metų pabaigos. Minėto EP komiteto nariai ragino visų pirma sulaukti šios studijos rezultatų ir tik tada apsispręsti dėl draudimo panaikinimo.

Kebabai dažnai parduodami gatvės užkandinėse ir panašiose vietose, kur nėra galimybių tinkamai informuoti klientus apie priedus, tad žmonėms sunku įvertinti maisto kokybę. Komiteto nariai siūlė atsižvelgti ir į kebabų valgytojų pinigines. Esą jei fosfatai pridedami siekiant išlaikyti mėsą sultingesnę, kitaip tariant, prisodrinti ją skysčio, taip gali padidėti bendras mėsos svoris. Tai reiškia, kad pirkėjas, pirkdamas kebabą, už mėsos kainą įsigyja ir vandens.

VIDEO: Daugelio mėgstami kebabai – kaip jie tapo populiarūs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų