Naujasis restoranas, kurio virtuvėje pirmuoju smuiku nuo šiol grieš D.Praspaliauskas įsikūrė viešbučio „Artagonist“ patalpose – taigi, čia bus laukiami ir šio viešbučio svečiai, ir geru maistu susidomėję klientai tiesiog iš gatvės.
15min primena, kad tai jau 4-asis žinomo šefo dublis restoranų versle – pirmiausia jis kartu su partneriais atidarė restoraną „Lauro lapas“, vėliau šeimininkavo „Bistro 1 Dublis“ V.Šopeno gatvėje, paskutinė jo stotelė – restoranas „Dublis“ Trakų gatvėje, kurį D.Praspaliauskas paliko prieš gerą pusmetį.
D.Praspaliausko teigimu, naujame restorane visas dėmesys skiriamas kokybiškam, skaniam ir įdomiam maistui. „Per visą laikotarpį nuo mokslų Kopenhagoje iki keleto sėkmingų restoranų Vilniuje jau žinau, kas man ir mano svečiui patinka. Motyvuota komanda ir moderni restorano išvaizda atspindi tai, ko aš pats noriu bei siekiu dabar – kokybės ir solidumo. Tikiuosi restoraną įterpti ir į tarptautinį žemėlapį bei priartinti Vilnių prie tų miestų, į kuriuos svečiai užsuka ir dėl maisto kultūros restoranuose“, – samprotavo D.Praspaliauskas.
Paklaustas, kiek užtruko kurdamas naujojo restorano koncepciją ir meniu, D.Praspaliauskas prisipažino, kad tai „suvalgė“ visus 4 mėnesius, kurie jam buvo itin intensyvūs. Beje, šefo teigimu, jam itin pasisekė, kad nebuvo jokio vargo surenkant patikimą komandą – galima sakyti, kad komanda atėjo pas jį. Kaip ir priklauso aukšto lygio restoranui, šis didžiuosis išskirtinių vynų korta, o ją rūpinsis someljė Mindaugas Miežys.
Pavadinimas – pagarbos globojusiai šeimai ženklas
Ko gero, daug kam kirba klausimas, o ką gi reiškia naujojo restorano pavadinimas? Pasak virtuvės šefo ir šios vietos D.Praspaliausko vadovo, tai simboliška pagarbos išraiška Lizzi ir Knud Amandus – šeimai, kuri jį globojo Kopenhagoje studijuojant kulinariją.
Dar įdomiau, kad „amandus“ lotyniškai reiškia mylimas, tą patį hebrajų kalboje simbolizuoja ir Deivydo vardas. „Apie šį restorano pavadinimą esu galvojęs jau labai seniai. Visų pirma, be Amandus šeimos nebūčiau tuo, kuo esu dabar. Tai dar vienas būdas padėkoti man labai svarbiems žmonėms“, – teigė D.Praspaliauskas. Jo džiaugsmui, restorano atidarymo vakarą ši jo antroji šeima iš Danijos galėjo jį pasveikinti ir nauju projektu pasidžiaugti gyvai.
Akcentas – sezoniniai produktai
Pasak D.Praspaliausko, restorano „Amandus“ patiekaluose vyraus sezoniniai produktai – daugiausia vietiniai arba atvežti iš tokių pasaulio kampelių, kuriuose jie išskirtinai auga arba turi senas paruošimo tradicijas.
Pirmajame „Amandus“ aukšte a la carte meniu restoranas dirbs kasdien, o restorano rūsyje antradieniais-šeštadieniais siūlomas kas mėnesį keičiamas degustacinis meniu. Degustacinį meniu sudarys 5 patiekalai, o su mažomis valgomomis staigmenomis, vadinamomis „šefo komplimentais“, jų bus iš viso net 8-i.
„Amandus“ virtuvė – be pavadinimo, ji tokia, kokia patinka man, tokia, kuri, tikiu, labiausiai džiugina svečią.
„Man svarbu gaminti ne tik skaniai, bet ir įdomiai. „Amandus“ virtuvė – be pavadinimo, ji tokia, kokia patinka man, tokia, kuri, tikiu, labiausiai džiugina svečią“, – pasakojo D.Praspaliauskas.
Tiesa, vėliau jis išsidavė, kad jei norisi kokių nors sąsajų su konkrečių šalių virtuvėmis, galima sakyti, kad „Amandus“ simboliškai susitinka lietuvių, skandinavų ir italų virtuvės: pirmoji dėl to, kad restoranas veikia Lietuvoje, antroji todėl, kad D.Praspaliauskas studijavo Skandinavijoje, na o jo temperamentas atspinti Italiją.
Restorano atidarymo vakare patiekti išskirtiniai patiekalai, puikiai atspindintys D.Praspaliausko braižą. Susirinkusieji buvo vaišinami geltonųjų pomidorų gaspaču, jautienos Bresaola su džiovintais vaisiais ir citrinžole, temperuota lašiša su moliūgų sėklomis ir krapais, antienos confit, karamelizuotais raudonaisiais kopūstais ir skrudintais svogūnais. Vakarą vainikavo jau firminiu tavęs D.Praspaliausko šokoladinis pyragas.