Ketvirtadienį ši iniciatyva pristatyta Prancūzų kultūros institute Vilniuje, kur ir papasakota, jog penkiuose žemynuose net 2000 restoranų savo svečius kvies ragauti maisto, atspindinčio prancūzų gastronomines tradicijas ir jų interpretacijas. Šį tarptautinį renginį organizuoja žinomas virtuvės šefas Alainas Ducasse ir Prancūzijos Užsienio reikalų bei tarptautinės plėtros ministerija.
Beje, panašios iniciatyvos nebuvo naujiena net daugiau kaip prieš 100 metų – štai 1912-aisiais virtuvės šefas Auguste'as Escoffier inicijavo Epikūro vakarienes: tas pats meniu, tą pačią dieną įvairiuose pasaulio miestuose dideliam skaičiui svečių.
Kaip teigė renginio iniciatoriai ir globėjai Lietuvoje, šiuo gastronominiu renginiu norima pristatyti prancūzų art de vivre, tradicinius produktus, skatinti turistus atrasti Prancūziją. Juk ne veltui net trečdalis turistų teigia, kad atvykti į šią šalį juos paskatino jos virtuvė, gurmaniški patiekalai, kurie įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.
Šiais metais, jau kovo 21-ąją, prancūzišką vakarienę pasiūlys 12 Lietuvos restoranų. Daugiausia jų Vilniuje, 3 Kaune, po 1 Trakuose bei Klaipėdoje.
Sostinėje Prancūzijos įkvėpta vakarienė svečių lauks restoranuose „Brasserie Astorija“, „Café Montmartre“, „Ertlio namas“, „Salvete City“, „Stikliai“, „Šiaurės jūrą“ ir „Žuvinė“, Trakuose – „Fransua Terasa“, Kaune – „Dia“, „Medžiotojų užeiga“ ir „Monte Pacis“, uostamiestyje – „Navalis“.
„Goût de France / Good France“ meniu paprastai sudaro aperityvas, užkandžiai, vienas ar keli pagrindiniai patiekalai, sūris arba desertas, prancūziškas vynas ar šampanas.
Daugiau informacijos apie renginį bei restoranų ruošiamus meniu galite rasti specialioje šiai iniciatyvai Lietuvoje skirtoje interneto svetainėje.