„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Sostinės senamiestyje kuria naują maistui skirtą erdvę: pristatė, kas ten lauks jau rugpjūtį

Nors šie metai restoranų ir svetingumo verslui pilni iššūkių, akivaizdu, jog stambių projektų tai nestabdo. Penktadienį žiniasklaidai pristatytas naujas projektas pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, kuriame didžiausias dėmesys bus skiriamas maistui, „Senatorių pasažas“. Ties Dominikonų ir Stiklių gatvių kampu įsikūrusiame komplekse dar pilna statybinių dulkių, zuja dešimtys darbininkų, tačiau viduje jau blizga plienu būsimų restoranų virtuvės, rikiuojamos maisto parduotuvėlių lentynos.
„Senatorių pasažo“ vizualizacijos ir statybų realybė
„Senatorių pasažo“ vizualizacijos ir statybų realybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujasis projektas vystomas įspūdingame pastatų komplekse su vidiniu kiemu, skaičiuojančiame ne vieną šimtmetį, per amžius keitėsi ir jo gyventojai, ir pavadinimai, ir paskirtis. Rūmų ansamblis statytas XVII–XIX a., tačiau čia galima aptikti ir gerokai senesnius gotikinius skliautus. Karališkojo auksakalio namas, Vainų rūmai, Pociejų rūmai, Šlapelių knygynas – visi šie pavadinimai sukasi apie vietą, kuri nuo šiol vadinsis „Senatorių pasažas“.

„Senatorių pasažo“ vieta Vilniaus senamiestyje
„Senatorių pasažo“ vieta Vilniaus senamiestyje

Nauja arterija pėstiesiems ir gyvas kiemas

Kaip pasakojo UAB „Baltic Food Republic“, įmonės, kuri rūpinsis maistui skirtos komplekso dalies vystymu, vadovas Nielsas Peteris Pretzmannas, investuotojai šį kompleksą aukciono būdu įsigijo prieš pusketvirtų metų, čia atlikti milžiniškos apimties tyrimų ir restauracijos darbai – atrasta daugybė užmūrytų durų, langų, nišų, atidengtos unikalios sienos su tapybos liekanomis, kai kur teko pašalinti apie 15 cm storio vėlesnių laikų tinko, gipso ir plastiko dangos sluoksnius, net komplekso kiemas, pašalinus visus vėlesnius sluoksnius ir atkūrus autentišką jo aukštį, „nusileido“ apie 75 cm žemyn.

„Senatorių pasaže“ intensyviausi darbai verda pastarąjį pusmetį, kasdien statybvietėje pluša apie 150 darbininkų, mat suplanuota, jog jau rugpjūtį miestiečiai ir turistai, jei tik pastarųjų mieste bus, galės lankyti čia atsiversiančius restoranus, maisto parduotuvėles ir kitas prekybos vietas. Juos svetingai priglaus vidinis kiemas, į kurį bus galima patekti ir iš Dominikonų, ir iš Stiklių gatvių. Nors dabar sunku tuo patikėti, kiemas žada funkcionuoti visus metus, o tarp grindinio akmenų neilgai trukus turėtų sužaliuoti medžiai.

„Senatorių pasažo“ fasadas iš Dominikonų g.
„Senatorių pasažo“ fasadas iš Dominikonų g.

Mūsų didžiausia ambicija buvo rekonstruoti jį išlaikant pastato istoriją bei atkurti senuosius vartus į Stiklių gatvę.

„Senatorių pasažo pastate glūdi gili istorija. Mūsų didžiausia ambicija buvo rekonstruoti jį išlaikant pastato istoriją bei atkurti senuosius vartus į Stiklių gatvę. Tokiu būdu buvęs uždaras vidinis rūmų kiemas tampa cirkuliuojančiu, atviru pasažu, – apie naująjį projektą pasakojo UAB „Baltic Food Republic“ vadovas N.P.Pretzmannas. – Pastato struktūra bus organizuojama taip: pirmame aukšte – restoranai bei parduotuvės, antrame – erdvės biurams, o trečiasis aukštas bus skirtas išskirtiniams butams trumpalaikei nuomai“. Architektūriniais darbais „Senatorių pasaže“ rūpinasi studija „Do architects“, dizainu – „YesDesign“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nielsas Peteris Pretzmannas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nielsas Peteris Pretzmannas

Pažįstami restoranai naujoje vietoje

15min primena, jog UAB „Baltic Food Republic“ nėra naujokai Lietuvos restoranų rinkoje: šios įmonės restoranai „14Horses“ ir „Nineteen18“ dar iki šių metų pradžios veikė Pacų viešbutyje, nepakeitę pavadinimų ir vyriausiųjų šefų jie ir persikels į „Senatorių pasažą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“

Prabangiausiu restoranu visame komoplekse taps „Nineteen18“ su žinomu šefu Matu Paulinu priešakyje. Dar Pacų viešbutyje veikusiame restorane M.Paulinas leidosi į unikalios lietuviškos virtuvės paieškas, svečiai buvo kviečiami į išskirtines degustacines vakarienes, šios linijos bus laikomasi ir toliau.

Tiesa, kaip pridūrė šefas, „Senatorių pasaže“ bus judama link paprastumo, produktų grynumo, didelis dėmesys bus skiriamas istorinei lietuvių valstiečių virtuvei. „Didžiausias „Nineteen18“ iššūkis buvo atrasti unikalią lietuviška virtuvę. Taip, šiuo metu dauguma ieško autentiškumo Lietuvos kultūroje, tačiau mūsų išskirtinumas yra tas, jog pastaruosius dvejus metus ieškome principų, kurie mus vestų tolyn, apibrėžtų mūsų veiklą ir nepasentų.

Šiuo metu labiausiai koncentruojamės į Lietuvos kaimo gyventojų kultūrą ir papročius, nes ten randame galybę originalių būdų gyventi ir išgyventi, o visai tai interpretuojame per produktus iš mūsų pačių ūkio,“ – aiškino „Nineteen18“ šefas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Matas Paulinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Matas Paulinas

Įdomu, jog jau priimamos rezervacijos į dar tik atversiantį duris restoraną ir, anot šefo, jos jau sulaukė dėmesio. Pilna degustacinė vakarienė su prie patiekalų priderintais alkoholiniais gėrimais „Nineteen18“ sieks 200 eurų asmeniui, tačiau bus ir demokratiškesnių bei prieinamesnių vakarienės formatų – be gėrimų, siauresnio meniu ir pan.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“

Kitas restoranas, kurio vyriausiasis šefas yra Andrius Kubilius, „14Horses“ bus demokratiškesnis savo formatu ir kainomis. Daugelio jame siūlomų patiekalų ašimi taps daržovės, nors restoranas ir nebus pozicionuojamas nei kaip vegetariškas, nei kaip veganiškas.

„Tai bus vieta demokratiškam maistui, atkeliaujančiam iš mūsų pačių ūkio. Naujasis meniu bus gana trumpas, o didžiausia koncentracija bus telkiama į daržoves ir augalus, naudosime skirtingas kombinacijas ir technikas jų savybėms atskleisti,“ – pasakojo A.Kubilius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Abu restoranai laikysis visame pasaulyje, ypač Skandinavijos šalyse populiarėjančios koncepcijos „iš lysvės – į lėkštę“. Į „Senatorių pasažo“ restoranus ir parduotuves dauguma produkcijos atvyks iš tos pačios įmonės įkurto ir puoselėjamo ūkio „Farmers Circle“ Ukmergės rajone.

Ūkyje ne tik auginamos įvairiausios gėrybės, užsiimama gyvulininkyste, tačiau turima ambicijų ilgainiui imti masiškai gaminti tokius produktus, kaip padažai, užtepėlės, džemai, granolos, gėrimai, saldumynai ir kt.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“

Parduotuvėlėse – nuo daržovių iki knygų

„Senatorių pasažo“ restoranus papildys visa grupė parduotuvių, dauguma kurių bus skirtos maisto produktams ir gėrimams. Čia veiks natūralių ir biodinaminių vynų baras „Taurės“, vietinių ūkininkų sūrių, mėsos gaminių ir kitų delikatesų parduotuvė „Dešros“, mėsinė „MUU“, kepykla „Grūdas“, ekologiškų, vietinių ir sezoninių daržovių parduotuvė „Dirva“, kvies gatvės maisto išsinešimui vieta „Okayum“.

„Senatorių pasažo“ vizualizacijos
„Senatorių pasažo“ vizualizacijos

Be maisto ir gėrimų parduotuvių taip pat veiks knygynas „Raidė“, prekių namams parduotuvė su gaminiais iš Skandinavijos šalių ir Lietuvos „Hygge“ bei gėlių parduotuvė „Gėlynas“. Įdomu, jog „Senatorių pasaže“ visų restoranų ir parduotuvių, išskyrus „Gėlyną“ operatoriumi išliks UAB „Baltic Food Republic“ (gėlėmis rūpinsis „Floristai ant ribos“).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“

„Parduotuvės „Senatorių pasaže“ pavadintos trumpais aiškiais pavadinimais, kurie veikia ne kaip atskiri prekės ženklai, o kaip adresai. Mums svarbūs klientai – mūsų pačių restoranai „14Horses“ ir „Nineteen18“. Norime, kad svečiai, apsilankę šiuose restoranuose, žinotų iš kur visi produktai atkeliavo bei galėtų patys juos įsigyti – pradedant maisto produktais baigiant kulinarinėmis knygomis, iš kurių semiamės patirties, ar indais, kuriuose buvo patiektas maistas,“ – teigė už mažmeninę prekybą naujame komplekse atsakingas UAB „Baltic Food Republic“ atstovas Lukas Geležauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Geležauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Geležauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs