Gurmė (pranc. gourmet) mėsainių festivalis Vilniuje rengiamas jau ketvirtą kartą. Gurmė „burgeriai“ nuo pateikiamų greitojo maisto įstaigose skiriasi šviežiais ir kokybiškais produktais, ruošimo būdais, išmoningu ingredientų derinimu bei estetišku pateikimu.
Burgerių festivalio ypatumas yra tai, kad jis kaip kempinė sugeria ir išryškina Lietuvoje vyraujančias kulinarijos tendencijas.
„Burgerių festivalio ypatumas yra tai, kad jis kaip kempinė sugeria ir išryškina Lietuvoje vyraujančias kulinarijos tendencijas. Lietuviai tampa vis drąsesni ir ieško pikantiškesnių, aštresnių pojūčių burnoje. Dėl to šiais metais dalyviai itin daug dėmesio skiria sudėtinių burgerių dalių paruošimui – jų rūkymui, marinavimui, raugimui. Bus dalyvių, kurie produktus rūkys čia pat vietoje. Norim atsiprašyti visų miestiečių, kuriuos iki vėlumos gali pasiekti nenumaldomą norą valgyti sukeliantys kvapai“, – sakė vienas festivalio organizatorių Jonas Mažintas.
Šiemet festivalyje dalyvauja beveik 20 restoranų, kulinarijos studijų, barų, maisto vagonėlių ir entuziastų grupuočių, skiriančių itin didelį dėmesį kokybiško maisto ruošimui. Renginyje „burgerių“ meniu rūpinsis kuo plačiausias dalyvių spektras – nuo specializuotų mėsainius ruošiančių įstaigų iki gero maisto profesionalų, savo fantaziją ir jėgas šiam patiekalui skiriančių tik „Vilnius Burger Fest“ proga.
Ieškančius naujų kulinarinių patirčių į festivalį atvilioja galimybė paragauti tik kartą metuose ruošiamų „burgerių“ – būtent tokios sąlygos laikosi visi renginio dalyviai. Pastaraisiais metais „Vilnius Burger Fest“ apsilanko apie 7000 žmonių.
Vienos dienos burgerių festivalis taip pat išsiskiria tuo, jog čia nėra konkurencijos tarp dalyvių, neorganizuojamos ir tokios „pramogos“, kaip valgytojų varžybos. Gurmė mėsainių ruošėjų filosofija yra artima „lėto maisto“ (angl. slow food) koncepcijai – ji buvo sukurta kaip greitojo maisto alternatyva. Ruošiant burgerius naudojami švieži ir vietos ūkininkų teikiami produktai, atsižvelgiama į tvarumo, ekologijos ir etiško elgesio principus.
Pasaulyje gurmė „burgerių“ judėjimas prasidėjo prieš porą dešimtmečių, o prieš penkerius metus ji pasiekė ir Lietuvą. Vilniuje, o vėliau ir kituose Lietuvos miestuose ėmė kurtis specializuotos „burgerinės“, šį patiekalą į meniu įtraukė ir restoranai, atsirado vien mėsainių testavimui skirtų tinklaraščių.
Šiais metais mėsainius ir desertus festivalyje ruoš „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Drama Burger“, „Gaspar‘s“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Paradice“, „Peri Peri“, „Piano Man Pub“, „Viking The Chef“, „Wing‘is“ ir kiti.
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ vyks ketvirtadienį, liepos 26-ąją, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41). Įėjimas į festivalį nemokamas.