Ketvirtadienio rytą Halės turgavietėje oficialiai atidaryta per porą mėnesių šioje vietoje „apšilusi“ parduotuvė-bistro „ASSORTI Gourmet“, prekiaujanti išskirtinai delikatesiniu maistu.
Imdama pavyzdį iš daugybės kitų šalių sostinėse veikiančių turgaviečių, taip pat ir iš kaimynų Halės turguje, ši nauja vieta siūlo ne tik įsigyti produktų namams, bet ir čia pat vietoje suvalgyti dienos pietus (nuolat kintančiame valgiaraštyje galima rasti patiekalų su įvairiomis jūrų gėrybėmis, prancūziškos svogūnų sriubos, itališkais sūriais pagardintų salotų ir pan.).
Lietuvoje vis labiau įsitvirtinant vėlyvųjų savaitgalio pusryčių tradicijoms, parduotuvė-bistro reaguoja ir į šį poreikį – sekmadieniais kviečia ragauti Benedikto kiaušinių, sviestinių raguolių, šviežių austrių su putojančiu vynu. Kainos turgaus senbuvius gal ir nustebins, tačiau tikrai ne tuos, kurie aktyviai lankosi sostinės kavinėse ir restoranuose.
„ASSORTI Gourmet“ Halės turguje įkūrė įmonė, valdanti populiarią elektroninę parduotuvę bei dvi fizines parduotuves kiek toliau nuo sostinės centro esančiuose mikrorajonuose.
Naujojoje parduotuvėje Halės turguje galima įsigyti šviežių ir brandintų sūrių, kumpių, kokybiško alyvuogių aliejaus, įvairių pagardų, užtepėlių – daugelis šių produktų pagaminti Italijoje. Taip pat galima rasti iš Ispanijos importuotų vaisių bei daržovių, kiekvieną penktadienį čia atkeliauja šviežios 6 rūšių austrės, kurios vežamos tiesiai iš Paryžiaus Renžiso turgaus.
Šalia naujai įsikūrusios delikatesų parduotuvės-bistro veikia turguje jau spėjusi įsitvirtinti mėsos parduotuvė „Halės deli“, taip pat siūlanti ir dienos pietus. Akivaizdu, jog šis pasiūlymas taip patiko nuolatiniams parduotuvės lankytojams, jog visai neseniai šios vietos savininkai bene dvigubai išplėtė parduotuvės plotą ir visą jį skyrė staliukams, kurie skirti pietaujantiems. Per ketvirtadienio pietus 15min lankantis šioje vietoje prie prekystalio driekėsi gana įspūdinga norinčiųjų papietauti eilė.
Šių eilučių autorė gali patvirtinti, jog „Halės deli“ bene geriausiai Vilniaus centre išlaiko kainos ir kokybės santykį – maistas čia visada nuostabiai šviežias, gardus, nenuobodus. Tai neabejotinų rekomendacijų nusipelnanti vieta, žinoma, su sąlyga, kad valgote mėsą.
Nemažas dubuo sriubos čia atsieis nuo 3 eurų (vakarykštė perpus pigiau), o antrojo patiekalo kaina svyruoja priklausomai nuo to, iš kokios mėsos jis paruoštas. Jei staiga nesugalvojate, ką čia vietoje suvalgius, paprašykite iškepti porą šviežių dešrelių – jos čirškės tiesiog jūsų akyse ir labai greitai bus patiektos lėkštėje su šviežiomis daržovėmis.
Nevalgantiems mėsos ar tiesiog mėgstantiems ir mėsą, ir šviežią žuvį vertėtų užsukti į parduotuvę „Žuvainė“. Tai viena iš kelių turguje veikiančių žuvies parduotuvių, tačiau iš kitų išsiskirianti ir turtinga pasiūla, egzotiškesniais produktais, ir patarimų negailinčiais, savo produktą išmanančiais darbuotojais.
Šioje vietoje pageidaujamos žuvies ar jūros gėrybių galima užsisakyti iš anksto – patogu, jei ruošiatės šventei ar tiesiog nenorite nuliūsti radę tuščią žuvies vitriną.
Halės turgavietėje galima rasti įvairiausių rūšių duonos, saldžių ir nesaldžių kepinių – jais prekiauja ir atskiri prekeiviai, ir vietoje veikiančios kepyklos. Kokią duoną rinktis – jūsų valia, primygtinių rekomendacijų čia negali būti, tačiau jei esate pasiilgę tikrų mielinių bandelių, jaučiate sentimentus dar šiltiems klasikiniams mieliniams batonams, ieškokite „101 kepyklėlės“ turgaus gilumoje (įėjimas iš mėsos skyriaus). Visai gali būti, kad į Halės turgų vėliau grįšite vien dėl tų nuostabių batonų. Vienas toks per savaitę dar niekam nepakenkė!
Delikatesiniais iš Italijos atvežtais produktais Halės turguje taip pat prekiauja nuo pernai vėlyvo rudens veikianti parduotuvė „Sapore D'Italia“. Asortimentas čia klasikinis gurmaniškas: įvairių rūšių sūriai, užtepėlės, pagardai, padažai, aliejus, actas, saldumynai. Tiesa, be ryškesnės iškabos ši vieta kol kas kiek pasislėpusi ir, matyt, atrandama ištikimiausių ir apie ją žinančių klientų ar atsitiktinių smalsuolių.
Jei Halės turguje lankotės su svečiais iš užsienio ir norite pademonstruoti, kokių gurmaniškų produktų ir gėrimų sukuria Lietuvos ūkininkai ir maži gamintojai, traukite į parduotuvę „Roots“, esančią pagrindiniame turgaus paviljone. Vitrinoje rasite daugybę lietuviškų sūrių – ožkos, avies, karvės pieno ar brandinto obuolių, jogurtų, taip pat naminės duonos, mažųjų gamintojų vyno ir alaus, šviežios karamelės mažuose stiklainėliuose ir panašių išskirtinių produktų.
Tame pačiame centriniame paviljone veikia ir gurmaniškų kavinukių šiame turguje pionieriai – „Beigelistai“. Daugiau kaip prieš porą metų atvėrę duris, jie iki šiol siūlo šviežiai iškeptų beigelių su įvairiausiais priedais, taip pat kelių rūšių pyragų, arbatos, kitų gėrimų. Iš visų Vilniuje veikiančių beigeliais prekiaujančių vietų, ši vieta, ko gero, turi daugiausia šarmo.
Nuolatiniai Halės turgaus lankytojai, kaip ir 15min žurnalistė, turi išsirinkę ir mėgstamiausius daržovių, uogų, pieno produktų pardavėjus, tačiau tai jau pernelyg subjektyvios rekomendacijos. Juk pardavėjui simpatizuojame ne tik dėl jo siūlomų produktų, bet ir dėl ypatingo ryšio, kuris užsimezga, kai pasikalbi ne tik apie nokstančias uogas, daržoves ar bazilikus, bet ir apie tai, kaip sekasi vaikams ir anūkams ar ką šiandien virsi pietums.
Užsukite į Halės turgų – pasiruoškite, jog kainos gali nustebinti, tačiau, pavyzdžiui, savaitgalio rytą įspūdžių, kvapų ir skonių čia pasisemsite su kaupu.