Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 eksperto patarimai tiems, kas per Kalėdas keps vištą, ir 15 geriausių receptų

Nors šventėms tautiečiai renkasi ir antis, ir žąsis, ir kalakutus, daugybė šeimų Kalėdoms mielai kepa vištą ar viščiuką. Žinoma, gal tik paruoštą pagal įdomesnį receptą, nei eilinį savaitgalį.
Keptas viščiukas
Keptas viščiukas / Vida Press nuotr.

Iki Kalėdų skaičiuojant paskutines dienas, pranešime žiniasklaidai „Vilniaus paukštyno“ technologas Andrius Krivošejevas dalinasi patarimais, kaip tinkamai paruošti vištieną.

„Vištiena yra universali mėsa, kurią galima paruošti lengvai ir greitai. Tai ypač aktualu neturintiems galimybių skirti daug laiko vaišių stalo paruošimui. O tiems, kuriems maisto ruoša yra malonumas, taip pat yra kur pasireikšti – galima eksperimentuoti su įvairiausiais prieskoniais ir ingredientais, kepti visą vištą ar rinktis atskiras jos dalis: blauzdeles, sparnelius, filė ar kitą. Viskas priklauso nuo kiekvieno skonio ir išmonės“, – sako A.Krivošejevas.

Štai jo patarimai:

  • Vištienos marinavimui tinka visi prieskoniai, kuriuos ši mėsa greitai įsisavina. Užtenka druskos ir pipirų, o įmantresnių skonių mėgėjai gali lengvai pritaikyti ir netikėtų ingredientų, pvz., naudoti įvairias uogas, vaisius, daržoves.
  • Jei skubate, galite rinktis paplonintą filė – tai greičiausiai paruošiama vištienos dalis. Jau paplonintos filė galite įsigyti arba turimus vištienos filė gabaliukus galite šiek tiek paploninti padaužant virtuviniu plaktuku. Taip paruoštą vištieną užtenka pabarstyti prieskoniais ir iškart galite dėti į keptuvę bei kepti.
  • Orkaitėje rekomenduojama kepti vištieną su oda. Jei norite minkštos ir puikiai prieskonius įsisavinusios mėsos, rekomenduojama marinuoti mažiausiai šešias valandas, jei turite galimybę – marinuokite per naktį. Nerekomenduojama orkaitėje kepti filė ar krūtinėlę – tai mėsa be odos, tad gali išsausėti. Vištienai be odos iškepti rinkitės keptuvę.
  • Kalėdinis vaišių stalas dažniausiai neįsivaizduojamas be keptos vištos. Tradiciškai vištai įdaryti pasirenkami obuoliai. Iš tiesų tai saugiausias variantas, nes šie vaisiai puikiausiai dera prie šios mėsos. Taip pat išbandykite kriaušes. Na, o ieškantys įmantresnių skonių gali išbandyti ir slyvas, tarp daržovių ypač populiarėja moliūgas, suteikiantis vištienai švelniai saldaus skonio.
  • Orkaitėje kepant vištieną, norint išgauti dar geresnį skonį, galima likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos mėsą patepti glajumi, mėgstamu padažu, pvz., barbekiu. Kepant žemesnėje temperatūroje – 140-160°C laipsnių – rekomenduojama kepti dvi valandas, aukštesnėje – 180-200°C laipsnių – kepkite apie valandą.

Jūsų dėmesiui – puikių proginių receptų rinkinys:

Viščiukas su apelsinais
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 50
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Suskleisti
Šventinė įdaryta višta
Receptas: Šventinė įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.3 / 75
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Sūris: 300.00 g (fermentinis)
Grybai: 500.00 g (sūdytų, išmirkytų baravykų arba kitų grybų)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (pusė st. lukštentos)
Džiūvėsiai: 5.00 valg. š.
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (skardai patepti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 1.00 vnt. (padažui)
Krienai: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti

1. Nunerkite vištos odą palikdami tik sparnelius ir šlauneles. Odą įtrinkite prieskoniais ir palikite 2 valandoms.

2. Iš vištienos išimkite kaulus. Krūtinėlę supjaustykite kubeliais, o likusią vištieną sumalkite. Į faršą įmaišykite išplaktus kiaušinius, grietinėlę, suberkite kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir grybus, suberkite saulėgrąžas.

3. Viską paskaninkite paukštienos prieskoniais ir gerai sumaišykite. Taip paruošto faršo prikimškite vištą ir ją užsiūkite.

4. Kepkite apie 1,5 val. iki 200–220 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią vištą 10–15 min. atvėsinkite ir tuomet paslėkite.

5. Patiekdami papuoškite baravykais, saulėgrąžomis, salotų ir petražolių lapeliais. Tiekite su majonezo ir krienų padažu.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Viščiukas tabaka
Receptas: Viščiukas tabaka
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (nedidelis viščiukas)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kalendros: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (3/4 arbat. š. jūros druskos)
Grietinė: 100.00 g
Vynas: 150.00 ml (raudonas sausas)
Bazilikai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pusė šaukštelio maltų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Viščiuką švariai nuplaukite, nuvalykite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir perpjaukite išilgai krūtinėlės. Gerai išmuškite, nes tada mėsa bus minkštesnė, skanesnė ir geriau iškeps.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite raudonąjį vyną su džiovintais bazilikais, pipirais, alyvuogių aliejumi, kalendromis, jūros druska.

3. Dėkite viščiuką į maišelį, supilkite marinatą ir gerai sukratykite. Palikite kelioms valandoms.

4. Praėjus nurodytam laikui, ištraukite viščiuką ir dėkite jį nugarėle į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Ant viršaus uždėkite kokį sunkesnį daiktą: lėkštę, puodą su vandeniu ar pjaustymo lentelę. Taip kepkite 15–20 minučių, kol viščiukas įgaus aukso atspalvį.

5. Vėliau apverskite, vėl dėkite sunkesnį daiktą ir kepkite viščiuką dar 10–15 minučių. Svarbiausia, kad ugnis nebūtų didelė, nes vištiena pradės svilti.

6. Paruoškite padažą: grietinę sumaišykite su trintu česnaku ir jūros druska.

7. Viščiuką tabaka patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis, galite pabarstyti mėgstamais žalumynais, pagardinti padažu.

Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: ruošiame viščiuką tabaka“

Suskleisti
Kepta višta su citrina
Receptas: Kepta višta su citrina
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 60
Receptas
Ingredientai
Višta 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis, pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkytos paprikos milteliai 4.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištą švariai nuplaukite ir nusausinkite.

2. Visus prieskonius sumaišykite ir gerai jais įtrinkite vištą, vėliau ją uždenkite ir palikite šaldytuve.

3. Citriną labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min. Per tą laiką ji suminkštėja, tada ją subadykite peiliu ir dėkite į vištos vidų.

4. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis. Pabarstykite druska, citrinpipiriais, pridėkite česnako, gerai išmaišykite.

5. Vištą dėkite į kepimo rankovę, aplinkui suberkite bulves ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Šventinė kepta višta
Receptas: Šventinė kepta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 8 val.
3.4 / 41
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (broileris)
Česnakai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Aliejus: 50.00 ml
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Druska: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 3.00 valg. š.
"Santa Maria" prieskonių malūnėlis "Chicken&Steak" 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 kg
Petražolės: 1.00 valg. š. (žalių)
Morkos: 1.00 vnt. (virta - papuošimui)
Kaip gaminti

1. Vištą išmirkykite vandenyje, nusausinkite.

2. Aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, maltais pipirais, laurų lapeliais, čiobreliais, smulkintais česnakais. Šiuo mišiniu ištrinkite vištą. Į vidų ir po oda iš kraštų prikimškite kmynų, nes būdami ant viršaus jie svyla.

3. Palikite vištą bent 6 val. pasimarinuoti. Prieš kepimą dar apmalkite malūnėliu "Santa Maria" "Chicken& Steak". Paimkite metalinį puodelį, į jį supilkite marintą, nubėgusį nuo vištos, dar pripjaustykite česnako ir ant jo "pasodinkite" vištą. Apvyniokite ją folija ir dėkite į karštą orkaitę. Į skardą pripilkite vandens.

4. Kai pakepa apie 30 min., foliją nulupkite ir suberkite bulves, aptrintas aliejumi, druska ir petražolėmis.

5. Dar kepkite apie 40 min., stebėkite. Jei reikia, įpilkite vandens, pašlakstykite vištą skysčiu.

6. Kai iki kepimo pabaigos lieka 5 min., apverskite vištą ir ištraukite tą puodelį - pasklis aromatas ir sultys. Višta iškepa minkšta ir kvapni. Papuoškite.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kepta višta su aitriąja paprika
Receptas: Kepta višta su aitriąja paprika
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (raudonų - 2 ankštys)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (jūros)
Kmynai: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š.
Višta (vidutinio dydžio) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Smulkiai sutrinkite aitriąją papriką, česnaką. Minkštą sviestą sumaišykite su druska, kmynais, rozmarinu, sutrintu česnaku, aitriąja paprika ir gautu mišiniu gerai įtrinkite kepti paruoštą vištą.

2. Kepkite orkaitėje 1,5–2 valandas.

3. Skanaukite su šviežiomis arba apkeptomis daržovėmis.  

Taip pat skaitykite:

Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!

 

Suskleisti
Vištiena su mandarinais
Receptas: Vištiena su mandarinais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlės)
Mandarinai: 5.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Apelsinų skonio balzaminis padažas 1.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies)
Rozmarinai: 20.00 g (kelios šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - džiovintų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (ant peilio galo - miltelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą vištienai: 3 šviežiai spaustų mandarinų sultis sumaišykite su visais padažais, prieskoniais (išskyrus cinamoną) ir tarkuota imbiero šaknimi.

2. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, apibarstykite pipirais, druska, užpilkite marinato, tada vištieną labai gerai įtrinkite ir bent 3–4 val. marinuokite.

3. Marinuotą vištienos krūtinėlę iškepkite karštame svieste, tada išgriebkite ir padėkite šiltai, o į keptuvę supilkite likusį marinatą, apelsino sultis ir, uždengusi dangčiu, kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 12–15 min. Galiausiai sudėkite likusias nuluptas mandarinų skilteles, pagal skonį įberkite cinamono.

4. Vištienos gabalėlius tiekite apliejusi paruoštu mandarinų padažu.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Įdaryta višta
Receptas: Įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 89
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (višta)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų, kvapiųjų)
Paprikos: 4.00 vnt. (įdarui: 2 raudonosios ir 2 geltonosios)
Pankolis: 1.00 vnt. (įdarui; gumbas)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Bulvės: 450.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.

2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.

3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.

4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).

Suskleisti
Vištiena, įdaryta feta ir džiovintais pomidorais
Receptas: Vištiena, įdaryta feta ir džiovintais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 150.00 g
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (kapoti)
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite džiovintus pomidorus, sumaišykite su smulkinta feta ir bazilikų lapeliais. Krūtinėlę padalykite pusiau ir įtrinkite malta paprika, druska bei pipirais. Įpjaukite kišenę, į ją prikimškite paruoštos fetos bei pomidorų masės ir susekite dantų krapštukais.
  2. Vištieną apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, tuomet uždenkite ir ant vidutinės ugnies dar kepkite po 5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kalėdinė višta
Receptas: Kalėdinė višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 45
Receptas
Ingredientai
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (įvairių – pagal skonį)
Bulvės: 1.00 kg
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Kaip gaminti
Kalėdinė višta
Kalėdinė višta
  1. Viskas labai paprasta. Įtrinkite vištą pasirinktais prieskoniais, apdėkite ją bulvėmis ir kepkite.
  2. Kepimo laikas priklauso nuo vištos dydžio, tačiau įprastai tai trunka maždaug 2 valandas.

Skanaus!

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Karolina Rimkevičiūtė

Suskleisti
Viščiukas su vynu
Receptas: Viščiukas su vynu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (viščiukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 300.00 g (smulkių svogūnėlių)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Morkos: 200.00 g (mažų morkyčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkintos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pievagrybiai: 200.00 g
Brendis: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite viščiuką į 6–8 dalis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  2. Apvoliokite vištieną miltuose ir apkepkite iš visų pusių.
  3. Nuluptus svogūnėlius sužerkite į keptuvę su vištiena, sudėkite morkytes (jei naudojate šviežias) ir kelias minutes pakepkite.
  4. Supilkite vyną, įdėkite česnakus, čiobrelius, lauro lapą, įberkite druskos ir pipirų.
  5. Gerai išmaišykite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies troškinkite dar 30 min. Išimkite mėsos gabaliukus, į keptuvę suberkite supjaustytus grybus ir morkytes (jei naudojate šaldytas) ir trumpai apkepkite.
  6. Sudėkite viščiuką atgal, supilkite brendį ir kelias minutes patroškinkite.
  7. Prieš patiekdama apibarstykite petražolėmis.
Suskleisti
Labai sultingas viščiukas
Receptas: Labai sultingas viščiukas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
4.1 / 110
Receptas
Ingredientai
Viščiukai: (Vilniaus paukštyno nuo 1,5 - 2 kg) 3.00 vnt.
Druska: 155.00 g (25 - vieno viščiuko marinavimui ir 130 g - virimui)
Laurų lapai: 10.00 vnt. (5 marinavimui ir 5 virimui)
Kmynai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Kuminai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Pipirai: 10.00 g (kvapniųjų, 5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Česnakai: 4.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (šaknies)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbo)
Kaip gaminti
  1. Viščiukus nuplaukite, palikite nuvarvėti. Marinavimui naudokite druską (25 g – 1 kg viščiuko), pipirus, kvapniuosius pipirus, lauro lapus, česnaką, kmynus ir būtinai kuminus.
  2. Visus išvardintus prieskonius susmulkite grūstuvu, česnakus smulkiai supjaustykite, viską sumaišykite su druska.
  3. Gautu mišiniu įtrinkite viščiukus iš vidaus bei išorės.
  4. Parai palikite marinuotis, pavartykite.
  5. Kitą dieną perriškite viščiukus virve, kad patogiau būtų su jais elgtis.
  6. Užkaiskite puodą su vandeniu.
  7. Berkite į jį druską (panašiai, kiek ir marinavimui), lauro lapus, pipirus, kvapniuosius pipirus, česnako galvutę, kmynus, nuostabiuosius kuminus, supjaustytas morkas, imbiero šaknį, saliero gumbą, svogūną ir į visą šitą gėrį dėkite viščiukus.
  8. Kai tik vanduo užvirs, primažinkite ugnį ir virkite vieną valandą. Neleiskite, kad vanduo kunkuliuotų.
  9. Ištraukite viščiukus ir palikite ant grotelių nuvarvėti ir atvėsti.
  10. Ruoškite rūkyklą, dėkite medžio anglių briketus, ant jų dūmų „generatorių“ – alksnio ir obels kaladėles, suvyniotas į foliją. Padarykite skylučių dūmams išeiti.
  11. Rūkyklai įkaitus ant aliejumi išteptų grotelių dėkite viščiukus, uždarykite ir palikite vienai valandai.
  12. Temperatūra rūkykloje turi būti 110–120 °C.
  13. Po valandos turėsite mielą vaizdelį.

Receptą atsiuntė Vidmantas A., Jonava​

Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas
Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas

 

Suskleisti
Vištienos suktinukai su ciberžolės ir šafrano padažu
Receptas: Vištienos suktinukai su ciberžolės ir šafrano padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didžiosios)
Rūkyta šoninė: 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (šalotinis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 1.00 st. (0,5)
Vynas: 1.00 vnt. (baltas - šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šviežių - žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėles pjaukite per pusę, bet ne iki galo, kad išeitų „paklodė“.
  2. Jas padaužykite, apibarstykite truputį druska, juodaisiais pipirais, šviežia petražole.
  3. Kol ruošiate vištieną, į puodą su pasūdytu vandeniu įmeskite supjaustytas morkas ir bulvytes su lupena.
  4. Daržoves apvirkite, o ne išvirkite, nes kepsite dar kartu su vištiena orkaitėje.
  5. Supjaustykite smulkiai šalotinį svogūną, česnaką, rūkytą šoninę. Viską pakepinkite keptuvėje.
  6. Šį įdarą dėkite ant išmuštos krūtinėlės ir susukite. Suktinuką pamirkykite plaktame kiaušinyje ir pavoliokite miltuose.
  7. Kiek pakepinkite iš visų pusių keptuvėje su sviestu.
  8. Nusausinkite apvirusias daržoves. Dėkite jas į sviestu išteptą skardą, taip pat dėkite ir vištienos suktinukus. Paprieskonuokite dar, užmeskite šviežio rozmarino.
  9. Šaukite į 180 laipsnių orkaitę keliolikai minučių. Kol orkaitėje „verda gyvenimas“, ruoškite padažą.
  10. Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir pakepinkite skiltelę česnako, pusę svogūno, šviežio rozmarino.
  11. Pilkite šlakelį baltojo vyno. Pakaitinkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, pilkite truputį daržovių sultinio, dar pakaitinkite.
  12. Pilkite pusę stiklinės grietinėlės, dėkite ciberžolės, šafrano.
  13. Kiek pakaitinkite, kol sutirštės. Ištraukite vištienos suktinukus ir juos pavoliokite keptuvėje esančiame padaže.
  14. Dėkite į lėkštę apkeptas daržoves, perpjaukite suktinuką ir dėkite ant viršaus, pabarstykite kapota šviežia petražole.
  15. Dekoracijai tiks šviežias bazilikas ir vyšninis pomidoriukas.

Receptą atsiuntė Gina K.

Suskleisti
Kepta vištiena su pastarnokais ir kriaušėmis
Receptas: Kepta vištiena su pastarnokais ir kriaušėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 vnt. (šlaunelės + blauzdelės)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pastarnokas: 4.00 vnt. (nedideli)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Kriaušės: 2.00 vnt. (šiek tiek kietesnės)
Druska: 0.75 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Smulkia tarka nutarkuojame citrinos žievelę.

2. Nulupame ir susmulkiname 1 česnako skiltelę, inde sumaišome su smulkintais čiobreliais, šalavijais, citrinos žievele, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Gautu mišiniu ištriname vištos gabalėlius ir šaltai marinuojame bent dvi valandas.

3. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu).

4. Likus 30 minučių iki kepimo ištraukiame vištą iš šaldytuvo. Išilgai supjaustome pastarnokus ir kriaušes ir sudedame prie vištienos. Dedame likusias česnako skilteles. Papildomai įdedame druskos, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir viską sumaišome, kad daržovės pasidengtų marinatu.

5. Vištieną su daržovėmis dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 35-40 minučių arba kol vištiena apskrus.

6. Į keptuvę metame truputėlį sviesto ir, sviestui parudavus, dedame kelis šalavijo lapelius. Kepame nepilną minutę, kol šalavijas pasidarys traškus.

7. Iškepusią vištą su pastarnokais ir kriaušėmis perdedame į lėkštę, dedame ten ir traškius šalavijo lapelius. Valgome su žaliomis salotomis.

Suskleisti
Keptas viščiukas su klevų sirupu
Receptas: Keptas viščiukas su klevų sirupu ir ananasais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Klevų sirupas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (galima naudoti mišinį įvairių)
Imbieras: 25.00 g (šviežio)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Granatas: 0.50 vnt. (sėklos)
Ananasai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Šviežią viščiuką perpjauname per krūtinėlę pusiau.

2. Į elektrinį trintuvą dedame druską, pipirus, imbiero šaknį, rozmariną, apelsino žievelę bei česnako skilteles ir sutriname iki vientisos masės.

3. Paruošta prieskonių mase įtriname viščiuką iš visų pusių ir paliekame šaldytuve per naktį marinuotis.

4. Likus valandai iki kepimo išimame viščiuką iš šaldytuvo ir perpus perpjautas jo dalis surišame su siūlu. Patepame klevų sirupu ir dedame į kepimo skardą. Norintiems dar įvairesnių skonių R.Bolgovas rekomenduoja prie klevų sirupo pridėti apelsino sulčių bei 2 valgomuosius šaukštus sūraus sojų padažo.

5. Paruoštą viščiuką dedame į iki 170C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame 1,5 val.

6. Paruošiame ananasą: pašaliname kotą ir supjaustome į keturias dalis. Dedame ant grilio grotelių ir kepame, kol apskrus.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai