1. Bulvių košė su grietinėle ir keptais česnakais
Įprastai košę gardiname sviestu ir karštu pienu (karštu – kad nepapilkėtų, juk žinote?), tačiau pieną galite pakeisti tokiu pat kiekiu riebios (35 proc.) grietinėlės, kurią taip pat, kaip ir pieną, pakaitinkite. Antrasis komponentas – keptas česnakas. Jo išsikepti orkaitėje labai patogu, jei bulvių košę ruošiate prie kokio nors orkaitėje kepto patiekalo. Neluptas česnako skilteles pašlakstykite alyvuogių aliejumi, suvyniokite į foliją ir dėkite kur kamputyje prie kepsnio. Iškepusį česnaką išspauskite iš luobelių ir sutrinkite kartu su bulvių koše. Košei, ruošiamai iš 1 kg bulvių, pakaks 2–3 skiltelių.
2. Bulvių košė su miso pasta
Vienas populiariausių japonų virtuvės ingredientų gali nuostabiai pagardinti bulvių košę. Sūrstelėjęs miso pastos (arba shiro miso – tai sojų ir ryžių pasta) skonis puikiai praturtins tradicinę bulvių košę, ji vos dvelktels egzotika, tačiau skonis tikrai neišgąsdins. Košę ruoškite visiškai įprastai, o grūsdami įdėkite 1–2 šaukštus miso pastos.
3. Bulvių košė su pesto padažu
Dar vienas pagardas, galintis suteikti naujų skonių ir spalvų bulvių košei: grūsdami košę įdėkite 2–3 šaukštus tradicinio žalio itališko padažo, gaminamo iš aliejaus, bazilikų, kedrų riešutų ir sūrio.
4. Bulvių košė su šviežiais žalumynais
Žalumos trūksta, ar ne? Tad ir košę galima nuspalvinti žaliai. Kuklusis variantas – prieš tiekiant pabarstyti kapotais laiškiniais česnakais ar svogūnų laiškais, o jei norisi daugiau žalumos, į ją galite įmaišyti, tarkime, trumpai svieste pakepintų ir smulkiai sukapotų špinatų.
5. Bulvių košė su kitomis daržovėmis (morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, moliūgais).
Bulvių košė dažnai kaltinama sunkumu ir kaloringumu. Jei norite košę „palengvinti“ ir net nuspalvinti, nebūtina jos gardinti tik sviestu ar grietinėle, galima ir su įprastomis bulvėmis išvirti kelias morkas ar saldžiąsias bulves (pastarąsias geriau mažesnes, nes stambesnėse išvirus bus savotiškų „plaušų“, kurie gadins košės estetinį vaizdą), taip pat tinka ir vienas kitas gabalėlis kepto ar garuose virto moliūgo. Šios oranžinės daržovės nuspalvins bulvių košę, suteiks jai papildomo skonio. Galite jas grūsti kartu su bulvėmis, o galite sutrinti atskirai ir tik tada įmaišyti į jau sugrūstą košę.