Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 19 /2023 03 15

Apskrudę išorėje, sultingi viduje: paprasta tobulų kotletų paslaptis

Atšiaurūs orai vis dažniau atveda prie viryklės, ragindami pasigaminti ką nors karšto ir skanaus. Dažniau prisimename ir „rimtesnius“ patiekalus iš vaikystės - kotletus. Apskrudusius išorėje, sultingus viduje... Na, o kaip tokius išsikepti, teiraujamės „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, kuris yra visų gardžių kepsnių ekspertas.
Kotletai
Kotletai / 123RF.com nuotr.

Anot jo, norint išsikepti gardžius kotletukus, pirmiausia reikia išsirinkti teisingą maltą mėsą. Tai gali būti pati įvairiausia mėsa: kiauliena, jautiena, vištiena ar jų mišiniai. Taip pat kotletukus galima kepti ir iš veršienos, ėrienos, kalakutienos. Mėsa turi būti šviežiai sumalta, tai galima užtikrinti susimalant ją namuose, nusipirkus nesmulkintos mėsos ar pasirinkti patikimą smulkintos mėsos pardavėją, kur mėsininkai kiekvieną dieną į prekybą pateikia šviežiai maltos mėsos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

„Aš rekomenduočiau rinktis maltą mėsą su šiek tiek riebaliuko, nes iš tokios mėsos iškepa sultingesni kotletukai. Jei renkamės liesą smulkintą mėsą ir norime išsikepti sultingus kotletus, į ją papildomai reikia įdėti sviesto ar įpilti aliejaus“, – sako ekspertas.

Ką daryti, kad kotletai būtų sultingi?

„Kotletų sultingumui išlaikyti būtina į maltą mėsą įpilti vandens. Taip pat sultingumo suteikia daugelio į kotletukus dedama išmirkyta vandenyje balta duona. Renkantis sveikesnį pasirinkimą, sultingumui išsaugoti į maltą mėsą galime dėti tarkuotų cukinijų, morkų, bulvių, svogūnų ar net obuolių. Kotletukų sultingumą taip pat išsaugo jų paniravimas džiūvėsėliuose ar apvoliojimas plaktuose kiaušinio baltymuose“, – pataria D.Bartošius.

Pašnekovas išduoda, kokią klaidą dažniausiai darome, gamindami kotletus. Tai kiaušiniai, kuriuos mėgstame dėti visur, manydami, kad jie pagerins galutinį produkto skonį.

„Kiaušinių rekomenduočiau nedėti arba dėti minimaliai, nes kepant kiaušinių baltymai sutraukia mėsą ir skatina mėsos sultis išbėgti į išorę, taip kotletukai praranda savo sultingumą, tampa ne tokie skanūs“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas.

Kadangi Dainius Bartošius yra sveikos mitybos šalininkas, kotletukus pataria praturtinti į juos pridedant įvairių sėklų, kruopų, daržovių, sėlenų. Taip pat labai svarbus kotletų kepimo būdas.

„Aš kotletukus rekomenduočiau kepti orkaitėje, tai yra sveikesnis pasirinkimas, nes nenaudojame papildomų riebalų, kaip kepdami kotletukus keptuvėje. Orkaitėje, įkaitintoje iki 200 C temperatūros, kotletukus, priklausomai nuo jų dydžio, aš kepu 16-22 min. Jei kepsite ilgiau, kotletukai išsausės ir taps nebe tokie skanūs.

Jei vis dėl to pasirinksite kotletukus kepti keptuvėje, iš pradžių juos po kelias minutes iš abiejų pusių apkepkite ant didesnės kaitros, kad apskrudęs paviršius sulaikytų mėsos drėgmę jų viduje, baikite kepti ant mažesnės kaitros, pastoviai pavartydami“, – pasakoja ekspertas.

Kotletų troškinti specialistas nerekomenduoja, nes troškinant jie sausėja, mėsa traukiasi, mėsos sultys išbėga į troškinimo skystį, prarandamos maistinės medžiagos.

Patiekalai iš smulkintos mėsos yra lengviau virškinami, todėl juos mielai valgo ir tie, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kitomis ligomis. Taip pat jie labiausiai tinkami vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, negalintiems sukramtyti kieto maisto.

Dietologai ne veltui rekomenduoja valgyti mėsą – ji aprūpina organizmą vertingomis aminorūgštimis, kurių nepagamina pats organizmas, gerai pasisavinamais baltymais, vitaminu B12, geležimi ir dar gausybe kitų medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas