Beveik visagalis: 10 situacijų, kai virtuvėje pravers elektrinis trintuvas

Pasitaiko, jog kokį virtuvės rakandą ir įrenginį įsigyjame dėl mados ar skambios reklamos. Kurį laiką intensyviai panaudoti, vėliau jie tupi apatinėje spintelės lentynoje. Tačiau ne visų jų tokia dalia – vienu naudingiausių elektrinių virtuvės įrankių, ko gero, galima tituluoti elektrinis trintuvą, paprastai vadinamą „blenderiu“.
Elektrinis trintuvas
Elektrinis trintuvas / Vida Press nuotr.

Šis mažas įrenginys ypač naudingas vasarą, kai pats metas trinti šaltąsias sriubas, plakti kokteilius. Taigi, primename, ką su šiuo įrankiu galima nuveikti virtuvėje.

1. Gaminti kremines/trintas sriubas

Kai karšta, imkitės gaivinančių šaltųjų, atvėsus – šildančių ir sotesnių. Turint nedidelį mobilų elektrinį trintuvą, nereikia sriubos perpilinėti į didelį elektrinį kombainą – ir paprasčiau, ir mažiau nešvarių indų.

2. Ruošti paprastus ir tirštuosius kokteilius

Pavasaris bei vasara – kokteilių ruošimo pikas. Tad nesvarbu, kokį beruoštumėt – desertinį pieno-ledų ar sveikuolišką su šviežiais vaisiais ir daržovėmis, trintuvas šiam darbui būtinas. Turėkite galvoje, kad šaldytus vaisius ir ledukus sutrins kiek galingesni trintuvai, tad įsitikinkite, jog jūsiškis kaip tik toks.

Mango, apelsinų ir kivių kokteilis
Receptas: Mango, apelsinų ir kivių kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 23
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Kiviai: 3.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja
Agavų sirupas: 1.00 valg. š.
Vanduo: 220.00 ml
Chia sėklos: 1.00 valg. š. ((papildomai))
Kaip gaminti
  1. Nulupkite ir supjaustykite mangą, apelsiną bei kivius.
  2. Sudėkite supjaustytus vaisius, mėtas, sirupą ir papildomus priedus į kokteilinę. Supilkite vandenį ir plakite/trinkite iki vientisos masės.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Obuolių ir agurkų kokteilis
Receptas: Obuolių ir agurkų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai: 2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras: 1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus))
Chia sėklos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Tinklaraštininkė ir jos ruoštas kokteilis dubenėlyje
Receptas: Burokėlio ir banano kokteilis dubenėlyje
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.4 / 34
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtas)
Bananai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 0.50 vnt.
Vanduo: 0.30 puodelis (virinto, atvėsinti)
Mėtos: 3.00 vnt. (lapeliai)
Kaip gaminti

Viską suplakame kokteilinėje, papuošiame mėgstamais ingredientais ir skanaujam.

Jei norite labiau daržoviško varianto, vietoje obuolio dėkite cukiniją.

Suskleisti

3. Išplakti kiaušinius

Žinoma, kiaušinius omletui, fritatai ar kitam patiekalui galima išplakti ir šakute ar rankiniu plaktuvu, tačiau elektrinio trintuvo privalumas – greitis ir vientisesnis plakinys (trynys ir baltymas suplakami idealiai).

4. Paruošti blynų tešlą

Ir vėl tie patys privalumai, kaip ir punktu anksčiau – greičiau, vientisesnė tešla (be jokių miltų gumuliukų). Tiesa, kai kuriais atvejais blynų tešlai prieš kepant reikia pastovėti, tad vadovaukitės tuo, kas sakoma recepte.

Vida Press nuotr./Blynas
Vida Press nuotr./Blynas

5. Išplakti grietinėlę

Dar vienas raumenų jėgos ir kantrybės reikalaujantis darbas, kurį ir vėl galima patikėti trintuvui. Kur kas patogiau darbuotis juo dubenyje aukštais kraštais, nei pilstyti grietinėlę į virtuvės kombainą, vėliau, jau išplaktą, krapštyti atgal ir plauti indą.

6. Ruošti naminį majonezą

Jei tokio dar negaminote, pats laikas, o trintuvas čia ir vėl pagelbės – sutrins ingredientus iki vientisos masės.

Veganiškas majonezas
Receptas: Veganiškas anakardžių riešutų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (nulupta ir supjaustyta, be sėklų)
Druska: 0.25 arbat. š.
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Garstyčios: 0.50 valg. š.
Vanduo: 0.50 puodelis
Kaip gaminti

Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas.

Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Suskleisti

7. Gaminti naminį pesto padažą

Ir vėl agituotume pasigaminti naminio padažo – nesvarbu, klasikinio, sicilietiško, su meškiniais česnakais ar ridikų lapais.

Meškinių česnakų pesto
Receptas: Meškinių česnakų pesto padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Meškiniai česnakai: 20.00 vnt. (lapelių)
Petražolės: 1.00 sauja
Džiūvėsiai: 30.00 g (šviežių baltos duonos)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (lengvai paskrudintų, be odelių)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (arba šalto spaudimo rapsų aliejaus)
Medus: 0.50 arbat. š. (arba agavų sirupo)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu režimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo.

Suskleisti
Ridikų lapelių pesto
Receptas: Ridikų lapų ir moliūgų sėklų pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 120.00 g
Ridikų lapai: 2.00 sauja (jaunučių)
Sūris: 30.00 g (tarkuoto sendinto)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šios ims spragsėti. Leiskite atvėsti.

2. Į virtuvinio kombaino smulkintuvo indą suberkite kepintas moliūgų sėklas ir ridikų lapus. Smulkinkite apie 30 sekundžių, suberkite tarkuotą sendintą sūrį, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite viską citrinos sultimis, druska ir pipirais. Smulkinkite, kol viskas susimaišys į vientisą pesto padažą.

Suskleisti
Sicilietiškas pesto
Receptas: Sicilietiškas riešutų pesto
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 0.50 puodelis
Kedrinės pinijos: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 0.50 puodelis
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja
Kietasis sūris: 30.00 g (tarkuoto)
Kaip gaminti

Elektriniu smulkintuvu gerai sutrinkite riešutus, baziliko lapus ir česnaką. Įpilkite aliejaus ir dar kartą viską gerai sutrinkite. Pagardinkite kietuoju sūriu, druska, pipirais ir citrinos sultimis.

Nors šis pesto šiek tiek riebesnis už kitus padažus, vis tiek išlieka gaivus, egzotiškas ir puikiai tinka su kasdieniais valgiais ar tradiciniu Velykų stalo valgiu – virtais kiaušiniais.

Suskleisti

8. Išplakti salotų užpilą

Labai greita ir patogu – supilate visus padažui reikalingus ingredientus į nedidelį indelį aukštesniais kraštais, merkiate trintuvo galvutę ir plakate iki reikiamos konsistencijos.

Vida Press nuotr./Elektrinis trintuvas
Vida Press nuotr./Elektrinis trintuvas

9. Sutrinti humusą

Humusas pas mus vis populiaresnis, jei gaminsite šį užtepą namuose, elektrinis trintuvas itin pravers – greitai ir nesunkiai sutrinsite šilkinės tekstūros skanėstą.

10. Sutrinti pomidorų padažą

Ir ant picos tepti, ir ant makaronų pilti skaniau ir sveikiau naminį pomidorų padažą. Kad jis būtų vientisas, be jokių nesuvirusių gabaliukų ir odelių, keliolika sekundžių paplakite padažą trintuvu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis