Gabrielės pasiūlymai šventėms: baravykais gardinta košė Kūčioms ir prabangus eršketas Kalėdų stalui

Ar jau žinote, kuo kvepės Jūsų šventės? Gabrielė iš Alytaus siūlo traukti iš šaldiklių miško dovanotus baravykus ir gardinti jais Kūčių stalo patiekalus, o kalėdiniam stalui paruošti žuvų karalių eršketą. Kviečiame išmėginti Gabrielės receptus!
Gabrielės perlinių kruopų košė su baravykais
Gabrielės perlinių kruopų košė su baravykais / Asmeninio arch. nuotr.

Orkaitėje troškinta perlinių kruopų košė su grybais

4 porcijoms reikės:

  • 200 g perlinių kruopų,
  • 200 g miško grybų (naudojau šaldytus apvirtus baravykus),
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 2 šaukštų aliejaus,
  • 1 pundelio krapų,
  • 1 žiupsnelio kmynų (grūstų),
  • pagal poreikį druskos,
  • pagal poreikį maltų juodųjų pipirų,
  • pagal poreikį lauro lapų,
  • 400 ml vandens (arba sultinio).

Gaminimas:

1. Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir pabrinkinkite, kol ruošiate kitus produktus. Tada perplaukite ir nuvarvinkite.

2. Morką supjaustykite griežinėliais, svogūną šiaudeliais, česnaką bei krapus susmulkinkite.

3. Keptuvėje pakaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kai jie suminkštės, pridėkite morkas ir pakepkite dar kelias minutes. Berkite į keptuvę česnakus bei supjaustytus grybus. Kai išgaruos visa sunka, gardinkite krapais, kmynais, lauro lapais, juodaisiais pipirais ir po minutės nukaiskite.

4. Į keptuvę suberkite kruopas, pagal skonį pasūdykite ir gerai išmaišykite.

5. Sukrėskite košę į 4 aliejumi pateptus porcijų indelius, pilkite po 100 ml verdančio vandens (ar sultinio), sandariai uždenkite viršų.

6. Troškinkite iki 170 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Tada atidenkite, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens ir kaitinkite dar 15 minučių.

Orkaitėje keptas žuvų karalius erškėtas

Asmeninio arch. nuotr./Gabrielės orkaitėje keptas eršketas
Asmeninio arch. nuotr./Gabrielės orkaitėje keptas eršketas

Reikės:

  • 1 eršketo (maždaug kilogramo - skrosto, valyto),
  • 1 žiupsnelio druskos (naudojau svanų),
  • 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
  • pagal poreikį universalių prieskoniai (be druskos).

Garnyrui reikės:

  • 6 riekių moliūgo,
  • 4 slyvinių pomidorų,
  • pagal skonį alyvuogių aliejaus,
  • šiek tiek druskos,
  • šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

Patiekimui reikės:

  • 1 pundelio krapų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai išskrosto, išvalyto erškėto vidų įtriname svanų arba paprasta druska, pipirais bei universaliais bedruskiais prieskoniais.

2. Žuvį dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aplink žuvį sudedame storomis riekėmis supjaustytą moliūgą, šiek tiek aptepame riekes alyvuogių aliejumi, pabarstome druska bei maltais juodaisiais pipirais.

3. Skardą su žuvimi ir moliūgu dedame į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 1 val. Tada prie žuvies bei moliūgo sudedame slyvinius pomidorus ir kepame dar apie 5 min.

4. Patiekiant papuošiame šviežiais krapais.

Skanaus!

Kviečiame ir Jus dalyvauti konkurse ir pasidalinti savo receptais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis