Paprastosios tortilijos
Šias tortilijas kelia kepimo milteliai, tačiau nepaisant to, nekepkite jų vos tik užminkę tešlą. Ji turi pastovėti, kad miltai išbrinktų ir paplotėliai juos kočiojant neplyšinėtų. Tortilijos su kepimo milteliais bus kiek paprastesnio, „plokštesnio“ skonio, nei keptos su raugu.
Ingredientai:
- 250 g miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,25 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 55 g sviesto (minkšto);
- 160 ml šilto vandens.
Gaminimas:
1. Į nemažą dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, gerai išmaišykite. Suberkite nedideliais gabaliukais sugnaibytą sviestą ir, trindami pirštų galiukais, sujunkite jį su biriuoju mišiniu (turite gauti riebius trupinius).
2. Į gautus trupinius supilkite vandenį, iš pradžių išmaišykite šaukštu ar mentele, kol ims jungtis, o tada dėkite ant stalviršio ir porą trejetą minučių minkykite, kol gausite glotnų, vientisą tešlos rutulį.
3. Padalykite tešlą į 12 panašaus dydžio gabaliukų, suvoliokite juos į rutuliukus, dėkite ant didelės miltuotos lentos ar kepimo skardos, pridenkite drėgnu rankšluostėliu ir dėkite ramiai pastovėti nuo 30 min. iki 2 val.
4. Susiruošę kepti tortilijas, iš kievieno rutuliuko kočiokite ploną, beveik perregimą, paplotėlį (jei tešla limpa prie kočėlo, berkite miltų, tačiau nepadauginkite).
5. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite nesvylančią keptuvę (tinka skirta blynams kepti) ir dėkite po paplotėlį (jokių riebalų nereikia!). Kepkite po 40–60 sekundžių iš kiekvienos pusės, kol pasipūs, atsiras apskrudusių vietų. Taip iškepkite visus paplotėlius. Kelis sykius iš keptuvės popieriniu rankšluosčiu išvalykite nubyrėjusius miltus, nes jie gali imti degti.
Tortilijos su raugu
Šioms tortilijoms puikiai panaudosite kvietinio raugo likučius, jis ne tik purens tešlą, tačiau ir suteiks malonios rūgštelės, kurią taip mėgsta šio tipo kepinių mėgėjai. Be to, teigiama, jog kepiniai su raugu yra lengviau virškinami, o tai vienas iš argumentų rinktis būtent juos.
Ingredientai:
- 250 g miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 55 g sviesto (minkšto);
- 100 ml kvietinio raugo (puikiai tinka ir likutis, kurį nuimate šviežiai maitindami raugą);
- 90–100 ml šilto vandens.
Gaminimas:
1. Į dubenį suberkite miltus ir druską, gerai išmaišykite. Suberkite nedideliais gabaliukais sugnaibytą sviestą ir, trindami pirštų galiukais, sujunkite jį su biriuoju mišiniu (turite gauti riebius trupinius).
2. Į gautus trupinius supilkite raugą bei vandenį, iš pradžių išmaišykite šaukštu ar mentele, kol ims jungtis, o tada dėkite ant stalviršio ir porą trejetą minučių minkykite, kol gausite glotnų, vientisą tešlos rutulį.
3. Padalykite tešlą į 12 panašaus dydžio gabaliukų, suvoliokite juos į rutuliukus, dėkite ant didelės miltuotos lentos ar kepimo skardos, pridenkite drėgnu rankšluostėliu ir dėkite ramiai pastovėti nuo 30 min. iki 2 val.
4. Susiruošę kepti tortilijas, iš kievieno rutuliuko kočiokite ploną, beveik perregimą, paplotėlį (jei tešla limpa prie kočėlo, berkite miltų, tačiau nepadauginkite).
5. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite nesvylančią keptuvę (tinka skirta blynams kepti) ir dėkite po paplotėlį (jokių riebalų nereikia!). Kepkite po 40–60 sekundžių iš kiekvienos pusės, kol pasipūs, atsiras apskrudusių vietų. Taip iškepkite visus paplotėlius. Kelis sykius iš keptuvės popieriniu rankšluosčiu išvalykite nubyrėjusius miltus, nes jie gali imti degti.