Iškepkite blynus:
1. Visus kepenėlių blynams skirtus ingredientus susmulkinkite smulkintuve iki vientisos masės ir palikite 5–10 min.
2. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite kepenėlių lietinius blynus. Kepant 24 cm skersmens keptuvėje, iškepsite 8 lietinius blynus (kiekvieno skersmuo bus apie 18 cm).
Pagaminkite įdarą:
1. Morkų įdarui pakepinkite morkas su svogūnais, jei reikia paskaninkite pipirais, druska.
2. Sumaišykite sūrį, jogurtą, majonezą, pusę tepamo varškės sūrelio, česnaką, garstyčias ir krienus. Tai bus pikantiškasis įdaras.
3. Trečdalį pikantiškojo įdaro sumaišykite su virtų kiaušinių tryniais iki kreminės masės. Tai bus kiaušinių įdaras.
4. Žaliajam įdarui nuplikykite špinatus, susmulkinkite smulkintuvu ir sumaišykite su likusia puse tepamo varškės sūrelio iki kreminės masės.
Surinkite tortą:
1. Pagal šiame recepte pateiktus ingredientus geriausiai tinka 18 cm diametro apvali forma.
2. Pertepkite kepenėlių blynus šiais skirtingais įdarais ir palikite tortą mažiausiai keletui valandų šaldytuve.
3. Paruoštą tortą aptepkite likusiu pikantišku kremu. Puoškite jūsų mėgstamomis daržovėmis, duonos traškučiais, saulėgrąžų sėklomis.
1. Sutarkuokite kiaušinius burokine tarka.
2. Susmulkinkite kubeliais lašišą ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Tarkuotą sūrį sumaišykite su puse majonezo, įtarkuokite česnaką.
4. Peiliu susmulkinkite džiovintas slyvas.
5. Smulkiai supjaustykite krapus.
6. Smulkiai sutarkuokite morką ir supjaustykite kubeliais svogūną. Morkas ir svogūnus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus iki gražios auksinės spalvos, pagardinkite druska ir pipirais.
7. Pirmąjį torto lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite pusę tarkuoto sūrio įdaro.
8. Dėkite kitą lakštą, aptepkite varškės sūreliu ir išdėliokite pusę smulkintos lašišos, pabarstykite krapais.
9. Trečią lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite džiovintas slyvas.
10. Vėl dėkite lakštą, tepkite majonezu ir sudėkite dalį tarkuotų kiaušinių įdaro.
11. Vėl uždėkite lakštą, aptepkite jį varškės sūreliu ir sudėkite likusius lašišos kubelius.
12. Kitą lakštą aptepkite varškės sūreliu ir sudėkite likusį tarkuotą sūrį.
13. Vėl dėkite lakštą, ištepkite majonezu ir sudėkite likusius tarkuotus kiaušinius.
14. Paskutinis lakštas sutepamas majonezu ir apkeptomis morkomis su svogūnu.
15. Uždėkite viršutinį lakštą, viską šiek tiek spustelkite ir statykite į šaldytuvą – geriausiai nakčiai.
16. Išėmus tortą aptepkite šonus ir kraštus tepamu varškės sūreliu. Papuoškite žuvimi ir daržovėmis.
1. Į sunkią storadugnę keptuvę pilkite alyvuogių aliejų ir kai jis įkais, berkite svogūnus. Kepkite pamaišydami, kol jie taps permatomi ir švelniai auksiniai – apie 10 min. Berkite salierų gabalėlius (jei naudojate – ir kubeliais pjaustytą papriką) ir kepinkite dar 5 min. Suberkite ir stambiai supjaustytus špinatus. Maišydami viską kepkite, kol špinatai sukris, o salierai ir paprikos suminkštės – apie 3–4 min. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.
2. Dėkite pravėsusius žalėsius į plieninį sietą ir spausdami mediniu šaukštu pasistenkite išsunkti iš jo kuo daugiau skysčio, jūsų tikslas – turėti kuo sausesnę masę. Kai tą padarysite, dėkite šią masę į didelį dubenį, o tada berkite sukapotas šviežias žoleles, tarkuotą sūrį, rikotą (arba kreminę varškę), prieskonius, po gerą žiupsnį druskos ir pipirų, galiausiai įmuškite 3 kiaušinius. Išmaišykite ir atidėkite į šalį. 3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iš atšildytos tešlos suformuokite maždaug 2,5 mm storio apskritimą. Atsargiai perkelkite jį į 20 cm skersmens apvalią kepimo formą, kraštai tegul lieka karoti. Gerai prispauskite tešlą prie dugno ir šonų ir sudėkite įdaro masę.
4. Įdaro masėje suformuokite 5 duobutes ir į jas muškite po kiaušinį. Atsargiai apgobkite įdarą likusiais laisvais tešlos kraštais, taip, kad centre liktų nedidelė kiaurymė. Paskutinį likusį kiaušinį paplakite šakute ir aptepkite juo pyrago viršų.
5. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–45 min., kol viršus taps auksinis. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros.
Šis pyragas sėkmingai gali pabūti šaldytuve porą dienų, tad galite jį tiekti ir kaip Velykų pusryčių patiekalą.
1. Kepenis sumalkite, įmuškite kiaušinius, įberkite miltų, supilkite pieną, paskaninkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Leiskite masei pastovėti apie 20 minučių, kad įsigertų prieskoniai. Iš paruoštos masės iškepkite plonus kepsnius (kaip blynus per visą keptuvę).
2. Keptuvę imkite nedidelę, kitaip bus sunku apversti. Morkas stambiai sutarkuokite, svogūnus susmulkinkite ir apkepkite aliejuje. Pagardinkite pipirais ir druska.
3. Majonezą sumaišykite su smulkintu česnaku ir žalumynais. Kepsnį aptepkite majonezu, uždėkite morkų ir svogūnų įdaro. Taip sluoksniuokite visus kepsnius. Ant viršaus užtepkite majonezo ir papuoškite žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kad iškeptumėte torto lakštus, į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite sviestą ir maigykite tarp pirštų, kol susidarys trupiniukai.
2. Paskui sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį, sumaišykite ir išminkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir apie 1 val. palaikykite šaldytuve.
3. Išėmusios tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 24 cm skersmens lakštus ir subadykite juos šakute. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
4. Vieną lakštą gausiai aptepkite majonezu, dėkite susmulkintą rūkytą lašišą, pabarstykite smulkintų svogūnų laiškų ir krapų. Tuomet ant viršaus dėkite antrą torto lakštą ir vėl viską kartokite kaip pirmam lakštui.
5. Sutepusios visus lakštus, tortą lengvai paslėkite ir palikite nakčiai, kad susigertų. Viršų aptepkite tepamu „President“ sūrio ir majonezo mišiniu. Puoškite ikrais ir žalumynais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė
1. Kepenis išvirkite su druska, rozmarinais, lauro lapeliais ir juodaisiais pipirais.
2. Torto formą ištrinkite šaltu sviestu ir pabarstykite džiūvėsiais.
3. Stambiai tarkuotas bulves sumaišykite su smulkintomis petražolėmis, krapais, šaukšteliu druskos, kiaušinio baltymu ir suverskite į formą.
4. Užklokite sluoksnį smulkintų, sūriame vandenyje virtų šparaginių pupelių, sumaišytų su stambiai sutarkuota ir nusunkta cukinija bei išplaktu kiaušinio tryniu. Užberkite prieskoninių žolių.
5. Svogūnus apkepkite svieste, suverskite smulkintas kepenis, grietinę, kiek patroškinkite ir klokite ant torto. Jei reikia, užberkite tų pačių prieskonių, su kuriais buvo verdamos kepenys.
6. Užklokite tortą pjaustytais pomidorais, sumaišytais su smulkinta aitriąja paprika, baziliku ir žiupsniu druskos (su konservuotais pomidorais netgi skaniau).
7. Kepkite orkaitėje 40-60 min., priklauso nuo torto dydžio ir storio. Torto formą uždenkite folija. Kepimo pabaigoje ją nuimkite ir tortą apiberkite lydytu sūriu. Papuoškite.
Autorės nuotr./Vištienos kepenėlių tortas |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Kad iškeptumėte torto lakštus, į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite šaltą sviestą ir maigykite tarp pirštų, kol susidarys trupiniukai. Sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį. Sumaišykite viską ir minkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite maždaug valandai į šaldytuvą. Po valandos išėmę ją, iškočiokite 24 cm skersmens lakštus ir subadykite šakute. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
2. Morkas sutarkuokite, pakepinkite ir pagal skonį pasūdykite. Fermentinį sūrį sutarkuokite, kiaušinius supjaustykite ir sumaišykite su majonezu. Įberkite pagal skonį pipirų. Žuvį atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite gabaliukais.
3. Sluoksniuokite tortą: dėkite gausiai majonezu apteptą pirmąjį lakštą ir išdėliokite ant jo žuvį. Dėkite majonezu apteptą antrąjį lakštą ir išdėliokite ant jo kepintas morkas, paskui dėkite majonezu apteptą trečiąjį lakštą ir ant jo paskirstykite žuvį. Ketvirtąjį lakštą vėl aptepkite majonezu, dėkite fermentinio sūrio ir kiaušinio mišinį ir galiausiai torto sluoksniavimą užbaikite penktuoju lakštu. Torto šonus aptepkite majonezu ir apdenkite sutrupintu šeštuoju lakštu. Skanėstą lengvai paslėkite ir palikite šaltai nakčiai. Puoškite „Napoleoną“ pasitelkusios vaizduotę.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė
1. Kepenėles sumalkite, įberkite manų kruopų, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir keptuvėje kepkite tokio dydžio blynus, kokio norite torto (kuo plonesnius kepsite, tuo daugiau bus sluoksnių).
2. Iškepusi blynus, pasigaminkite įdarą: tarkuotą sūrį sumaišykite su smulkiai pjaustytais virtais kiaušiniais ir majonezu, įspauskite česnako, įberkite prieskonių.
3. Tuomet į lėkštę dėkite kepenėlių blyną, ant jo viršaus tepkite įdarą ir taip sluoksniuokite, kol viską sudėsite. Ant kepenėlių torto viršaus užbarstykite tarkuoto virto kiaušinio ir papuoškite žalumynais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Andra Barkauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
1. Supilkite grikių kruopas į puodą ir apvirkite apie 10 min., kol pasidarys pusiau minkšti. Kruopas nukoškite, atšaldykite ir suberkite į grikių miltus. Įmuškite kiaušinius, lengvai šakute išplakite, sudėkite grietinę, grietinėlę, pieną, žiupsnelį druskos ir pipirų bei išmaišykite. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Kepkite tris lakštus iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 22 min.
2. Baravykus nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 7 min, nukoškite, pravėsinkite ir susmulkinkite stambokais gabaliukais. Svogūną susmulkinkite smulkiais kubeliais ir kepkite, kol suminkštės. Tada dėkite baravykus, truputi pasūdykite, įberkite pipirų. Kepkite apie 5 minutes. Atvėsinkite, o tada dėkite naminį majonezą ir graikišką jogurtą bei kapotus krapus.
3. Voveraičių pertepimą ruoškite taip pat, kaip baravykų, tik pridėkite kubeliais pjaustytų morkų, kurias kepkite, kol suminkštės.
4. Pirmą grikių biskvito lakštą pertepkite puse baravykų masės, antrą lakštą – voveraičių mase, trečią – likusiais baravykais. Paruoštą tortą aptepkite graikiško jogurto ir naminio majonezo mišiniu ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Tada tortas bus paruoštas puošybai.
5. Sustingusi tortą dekoruojame brinkintais per naktį grikiais. Viršų puošiame žalumynais, lyg būtų miško samanos, jei norite, galima „pasodinti“ vieną kitą konditerinį grybuką.