Justina buvo taip įkvėpta nesibaigiančių veganiško maisto galimybių, kad net subūrė kitas instagramo kūrėjas ir pradėjo iššūkį #vegniskasavaite.
Kiekvieno iššūkio metu pasirinkdamos skirtingą temą, jos dalijasi įvairiausiais receptais – patiekalais iš vieno dominuojančio ingrediento, tradiciniais patiekalais, pagamintais tik iš augalinės kilmės produktų, patiekalais, tinkančiais ant šventinio stalo. Taip visos iššūkio dalyvės nori įkvėpti žmones dažniau rinktis augalinę mitybą.
Iššūkyje dalyvauja šios instagramo platformos kūrėjos: @mano_vaikinas_veganas, @mindyoureats, @valgykimesveikiau, @wise_taste, @viskasbe, @skanauk.su.ausra, @grassfed_grass, @julchiko_receptai, @everyspecialday, @joysofamber, @toks.tyras, @mama.goes.vegan, @allergy_friendly_recipes.
Justina Zigmantė yra instagarmo paskyros @allergy_friendly_recipes autorė, tačiau jos mityba yra šiek tiek kitokia, nei daugeliui įprastas maistas. Štai ką Justina pasakoja apie save: „Nesu veganė. Esu, kaip neseniai sužinojau, fleksitarė. Tai yra žmogus, kartais valgantis mėsą, bet į mitybą įtraukiantis daugiau augalinės kilmės maisto. Pradžioje tai buvo daugiau dėl to, kad retkarčiais gaminu hipoalerginį maistą, kad padėčiau su maisto alergijomis ar netoleravimu susidūrusiems žmonėms atrasti idėjų, ką skaniai valgyti. Veganiškas maistas tapo artimas, nes jame nėra dviejų populiariausių alergenų – kiaušinio ir pieno. Tad taip prasidėjo mano domėjimasis veganišku racionu. O dabar atrandu vis daugiau pakaitalų, pavyzdžiui, kavą su augaliniu pienu, kokosų pagrindu pagamintą fetos sūrio pakaitalą. Šie produktai man vis dažniau pakeičia tos rūšies gyvūninės kilmės produktus. Man taip net skaniau. Taip pat pastebėjau, kad veganiška mityba įtraukia į racioną gerokai daugiau sėklų, grūdų, riešutų, ankštinių ir kitų itin maistingų produktų, apie kuriuos būdamas visavalgis net nepagalvoji.
Domėjimasis veganiška mityba man padeda atrasti ir sužinoti daug naujovių, domėtis sveikesniu racionu ir plėsti akiratį.
Domėjimasis veganiška mityba man padeda atrasti ir sužinoti daug naujovių, domėtis sveikesniu racionu ir plėsti akiratį. Ateityje tikiuosi įvesti dar daugiau augalinės kilmės produktų į visos savo šeimos racioną, kad jis būtų įvairesnis. O mes patys būtume mažiau priklausomi nuo kiekvieno „tradicinio“ produkto, prie kurio esame taip įpratę, kad atrodo negalėtume be jo gyventi. Domėjimasis veganiška mityba mano racione sumažino gyvūninės kilmės produktų, ypač mėsos, naudojimą. Ir supratau, kad nors ir pilnas iššūkių, gaminimas veganiškai nėra neįmanomas. Didžiausias mano pasiekimas – veganiškas „Napoleonas“. Tad viskas įmanoma!“
Panakota be pieno (per 10 minučių)
Ingredientai:
- 360 ml kokosų grietinėlės, skirtos kavai (angl. Evaporated coconut milk);
- 1 kupinas šaukštelis agaro, ištirpinto 100 ml vandens;
- 3 valg. šaukšt. cukraus arba mėgstamo saldiklio.
Pastaba: Šiam desertui labai patogu naudoti silikonines pavienes keksiukų formeles! Turbūt nėra patogesnio būdo paskui iš jų išimti bet kokį gaminį.
Gaminimas:
1. Supylę agaro tirpalą į kokoso grietinėlę, greitai ir gerai išmaišykite plakikliu, kad nebūtų gumuliukų, o tada greitai išpilstykite, nes sparčiai stingsta.
2. Dedame į šaldytuvą ir jau po valandos kitos galime skanauti.
Grigių ir sorgų obuolių pyragas
Ingredientai:
- 9 valg. šaukšt. avinžirnių skysčio (akvafabos);
- šlakelio obuolių sidro acto;
- 150 g rudojo cukraus;
- 120 g kokosų aliejaus (tirpinto, pravėsusio);
- 4 mažų obuolių (tarkuotų smulkia burokine tarka);
- miltų ir priedų mišinys: 50 g kukurūzų krakmolo, 70 g sorgų miltų, 30 g grikių miltų, 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių, žiupsnelio ksantano gumos.
Gaminimas:
1. Išplakame avinžirnių skystį, įpilame šlakelį obuolių sidro acto ir vėl plakame. Tada po truputį vis beriame cukrų ir plakame iki labai standžios masės. Tai užtruks ilgokai.
2. Labai plona srovele į standžią masę pilame kokosų aliejų ir vis plakame.
3. Labai lėtai, po truputį beriame ir miltų mišinį. Lėtai išmaišome.
4. Sudedame tarkuotus obuolius. Lėtai išmaišome.
5. Supilame gautą masę į didelę kepimo formą (tešlos sluoksnio storis turėtų būti apie 1 cm). Kepame iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min.
Joana Šaulienė yra tinklaraščio „Viskas be“ kūrėja. Štai ką ji pasakoja apie savo santykį su veganizmu: „Nesu veganė, veganišką mitybą praktikuoju „puse kojos“, bet taip nutiko, kad mano mitybos principai tapo labai artimais veganiškai mitybai dėl dukrytės alergijų maistui.
Vieną dieną iš virtuvės iškeliavo praktiškai visi augalinės kilmės produktai: pienas ir visi jo produktai, kiaušiniai. Iš pradžių buvo šokas ir atrodė nebeliko, ką valgyti (štai ką daro mūsų įpročiai), po to atkeliavo užsispyrimas prisijaukinti naują gyvenimo būdą ir naųjų produktų bei receptų paieškos, eksperimentai. Šių eksperimentų kelyje esu jau beveik metus. Per tą laiką atradau daug sau naujų produktų, sveikų produktų, gimė daugybė receptų ir derinių. Gyvenimo etapą apibūdinčiau žinomu posakiu: „Norint kažką atrasti, turi kažką ir prarasti.“
Tikrai nesijaučiu praradusi, o atradusi labai daug. Sunkiausias buvo pirmasis mėnuo, atrodė, kad iš manęs atimti visi pagrindiniai patiekalų ingredientai, neliko ką valgyti. Pirmajam šokui ir savęs gailėjimo stadijai nuslūgus, įsijungė užsispyrimas ir kūrybiškumas. Šis kelias, jausmų kaita ir atradimo džiaugsmai įkvėpė įkurti ir tinklaraštį, pasidalyti visu tuo su kitais, pakliuvusiais į panašias situacijas.“
„VISKAS BE“ idėjų rinkinys dienos meniu:
Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas pusryčiams
Ingredientai (2 porcijoms):
- 4 valg. šaukšt. ispaninio šalacijo (chia) sėklų;
- 300 ml augalinio pieno;
- 4 valg. šaukšt. granolos;
- 1 valg. šaukšt. mėgstamo saldiklio (pavyzdžiui, agavų sirupo);
- 1/2 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
- mėgstamų uogų ar vaisių.
Gaminimas:
1. Ispaninio šalavijo (chia) sėklas rekomenduoju pasiruošti iš vakaro: užpilti jas augaliniu pienu, pasaldinti, pagardinti vanile, leisti keletą minučių pabrinkti, tada darkart pamaišyti ir dėti nakčiai į šaldytuvą.
2. Ryte belieka skirti kelias minutes: į patiekimui skirtą indą dėti išbrikusias ispaninio šalavijo (chia) sėklas, berti granolą, ant viršaus dėti uogų, vaisių ir mėgautis sveikais ir skaniais pusryčiais.
Trinta moliūgų sriuba
Ingredientai:
- 1 nedidelio moliūgo;
- 2 vidutinio dydžio morkų;
- 3 vidutinio dydžio bulvių;
- 1 vidutinio dydžio svogūno;
- 200 ml (skardinė) kokosų pieno;
- 400 ml vandens;
- 2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
- druskos;
- pipirų;
- baziliko;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Supjaustome moliūgą gabaliukais. Nulupame ir supjaustome bulves, morkas. Sudedame daržoves į indą, tinkamą kepti orkaitėje, apibarstome prieskoniais, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 40 minučių iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
2. Įkaitiname keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus, pakepiname svogūną.
3. Orkaitėje iškepusias daržoves ir kepintą svogūną supilame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu, kokosų pienu ir sutriname maisto smulkintuvu.
4. Pagal skonį dar įberiame druskos, pipirų, užverdame. Užvirus išjungiame kaitrą, dedame maistines mieles ir dar pamaišome, kad mielės ištirptų.
Pica iš ingredientų, kurie neasocijuojasi su ja
Ingredientai:
picos padui:
- 1 didelės saldžiosios bulvės (batatos);
- 0,5 puodelio (200 ml) kukurūzų miltų;
- 0,5 puodelio (200 ml) avinžirnių miltų;
- 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 1/4 arbat. šaukšt. ksantano gumos;
- 1/4 puodelio kokosų aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų + valg. šaukšt. vandens;
- 1 arbat. šaukšt. baziliko;
- 1 arbat. šaukšt. raudonėlio;
- 2/3 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Garuose išverdame saldžiąją bulvę ir ją sutriname.
2. Paruošiame miltų mišinį: sumaišome kukurūzų, avinžirnių miltus, kukurūzų krakmolą ir ksantano gumos miltelius.
3. Į dubenį dedame trintos bulvės masę, miltų mišinį, maltus linų sėmėnis, išbrinkintus vandenyje 1 minutę, kokosų aliejų, prieskonius. Viską suminkome. Turėtume gauti lipnią ir šiek tiek tąsią vientisą masę.
4. Šlapiu šaukštu išplojame masę ant kepimo popieriaus skardoje, dedame ant viršaus pageidaujamus picos priedus ir kepame iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
Namininis šokoladas su kokosiniu įdaru („Bounty“)
Ingredientai:
šokoladui:
- 100 g kakavos sviesto;
- 2 valg. šaukšt. kokosų sviesto;
- 2 valg. šaukšt. kakavos;
- 1 valg. šaukšt. mėgstamo saldiklio.
įdarui:
- 200 ml (skardinė) kokosų pudingo;
- 3 valg. šaukšt. kokosų kondensuoto pieno;
- 200 ml kokosų drožlių.
Gaminimas:
1. Garų vonelėje ištirpiname kakavos ir kokosų sviestą.
2. Išimame dubenėlį iš karšto vandens vonelės, įmaišome sirupą ir kakavą. Išmaišome ir leidžiame atvėsti.
3. Sumaišome įdarui skirtus ingredientus.
4. Jeigu turime silikoninę formelę sausainiams, sluoksniuojame joje šokoladukus: pilame šiek tiek šokolado, dedame sluoksnį įdaro ir vėl šokolado. Jei formelės neturite, galima formuoti batonėlius rankomis ir apipilti šokoladu.
5. Belieka dėti į šaldiklį 20 minučių ir vėliau mėgautis desertu.