Jokio nusivylimo: kaip išsirinkti puikiai prinokusį ananasą?

Iki šviežių lietuviškų uogų ir vaisių sezono dar teks palūkėti kelis mėnesius, tačiau lengvumo, gaivumo norisi jau dabar. Štai kodėl aktyviai dairomės į egzotines gėrybes. Gali būti, jog parduotuvėje ar turgavietėje jūsų akį traukia gražuoliai ananasai, tačiau kaip išsirinkti tokį, kuris būtų išnokęs, taigi, ir kvapnus, sultingas, skanus?
Ananasas
Ananasas / Vida Press nuotr.

Priešingai negu, pavyzdžiui, bananai ir avokadai, kurie tinkamai laikomi toliau noksta ir nuskinti, nuo augalo nuraškyti ananasai praktiškai daugiau nebenoksta. Taigi, ką jau prekybos vietoje gausite, tuo ir džiaugsitės. Štai kodėl renkantis geriau jau pataikyti!

Spalva. Kai mąstome apie sunokusį ananasą, daugelis įsivaizduojame geltoną vaisių, gal su šiek tiek žalios spalvos (apačioje ir viršuje), tačiau parduotuvėse pamatysite pačių įvairiausių spalvinių kombinacijų – nuo pilkšvai žalių iki gelsvai oranžinių. Iš tiesų jums ir reikėtų dairytis ananasų, kurių spalva gražiai geltona: jei daug žalios, vaisius, tikėtina, bus dar nesunokęs, o štai dideli oranžinės spalvos plotai liudys, jog jis gali būti pernokęs.

Vaisiaus tvirtumas. Avokadą užtenka švelniai pačiupinėti ir nemažai galima pasakyti apie jo sunokimo lygį, o štai ananaso minkštimą gaubia tvirtesnė rauplėta žievė. Ir visgi pabandykite ananasą kiek paspausti – sunokęs jis šiek tiek pasiduos spaudimui, taip ir turi būti, o jei vaisius kietas, it medinis, greičiausiai, iki sunokimo jam dar toloka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ananasai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ananasai

Kvapas. Kvapai mums pasako daug – ne išimtis ir šis vaisius. Nesidrovėkite ir pauostykite ananasą – jei jaučiate saldų, gaivų, malonų kvapą (o ir spalva liudija apie sunokimą), griebkite prinokusį gražuolį. Tačiau jei jokio kvapo nejusti, o gal atvirkščiai – kvapas rūgštokas, gali būti, kad ananasas neprinokęs ar pernokęs (toks ir rūgstančio vaisiaus kvapas).

Jūsų dėmesiui – keli receptai su puikiaisiais ananasais:

Trintas kokosų ir ananasų kokteilis
Receptas: Trintas kokosų ir ananasų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 125.00 ml
Jogurtas: 250.00 ml (graikiškas)
Ananasai: 100.00 g (½ puodelio konservuotų ananasų gabalėlių)
Kaip gaminti
  • Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą ir išplakite iki visiškai vientisos masės.  
Suskleisti
Bananų-ananasų kokteilis
Receptas: Kokteilis su bananais ir ananasais
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g
Bananai: 500.00 g
Ananasai: 500.00 g
Kaip gaminti

1. Bananus nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į trintuvę. Tą patį padarykite ir su braškėmis.

2. Ananasą nulupkite, pašalinkite šerdį, supjaustykite kubeliais ir įdėkite į trintuvę kartu su bananais ir braškėmis. Viską suplakite.

Suskleisti
Šviežios žaliosios sultys
Receptas: Ypač žalios ir skanios sultys su ananasais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 300.00 g (prinokusio)
Agurkai: 250.00 g
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Lapiniai kopūstai (kale): 4.00 vnt. (lapai)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nulupkite ananasą ir laimą. Pašalinkite visus kietus kopūsto lapų kotelius, gyslas. Supjaustykite visus ingredientus gabaliukais.

2. Išspauskite sultis iš visų ingredientų lėtaeige sulčiaspaude. Atšaldykite ir gerkite prieš tai neprisivalgę, kaip sakoma, „ant tuščio skrandžio“.

Suskleisti
Morkų salotos su ananasais
Receptas: Morkų, ananasų ir mango salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 300.00 g (plonai pjaustytų)
Ananasai: 100.00 g (šviežių, pjaustytų gabaliukais)
Mangas: 2.00 vnt. (nedideli)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Baltojo vyno actas: 60.00 ml
Apelsinų sultys: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (mėgstamų, kapotų)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą.

2. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.

Suskleisti
Sūrio, ananasų ir salierų salotos
Receptas: Sūrio, ananasų ir salierų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Sūris: 100.00 g (aštrus fermentinis ir 100 g švelnesnio skonio fermentinis)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio saliero gumbo)
Citrinos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų ananasų (apie 250 g))
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Majonezas: 100.00 g (padažui neriebus mėgstamas)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (padažui 3–4 šaukštai natūralaus jogurto)
padažui nuo ananasų likęs sirupas 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Salierą nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais, ananasus nusausinkite. Viską sudėkite į lėkštę.

2. Majonezą, jogurtą ir ananasų sirupą gerai sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Padažą pilkite ant salotų, pabarstykite graikiniais riešutais ir, jeigu norite, žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vištiena su saldžiarūgščiu ananasų padažu
Receptas: Vištiena su saldžiarūgščiu ananasų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 72
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Paprikos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė konservuotų)
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (1 cm šaknies)
Pomidorų pasta: 3.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ar juostelėmis, pabarstykite druska ir aitriąja paprika. Krakmolą sudėkite į maišelį, sudėkite vištieną ir gerai papurtykite, kad mėsa tolygiai pasidengtų krakmolu. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištieną, smulkintą papriką ir kepkite, kol pageltonuos susidariusi plutelė.
  2. Kol mėsa kepa, nukoškite ananasus (sultis supilkite į stiklinę, jų prireiks), sutarkuokite imbierą ir susmulkinkite česnaką. Ant mėsos į keptuvę dėkite ananasus, imbierą, pomidorų pastą, česnaką ir cukrų. Išmaišykite. Supilkite likusias ananasų sultis, pamaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15 minučių. Tiekite su ryžiais – jie išvirs, kol ruošite vištieną.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Havajietiškas apverstas ananasų pyragas
Receptas: Havajietiškas apverstas ananasų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 185.00 g (125 g – tešlai ir 60 g – pyrago viršui)
Cukrus: 185.00 g (125 g – tešlai ir 60 g - pyrago viršui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Ananasų sirupas: (iš konservų) 1.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5)
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Medus: 1.00 valg. š. (skaidraus – pyrago viršui)
Ananasai: 4.00 riekės (4–5 konservuoti žiedai – pyrago viršui)
Uogos: (papuošti – nebūtina) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1.  Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Ištepkite riebalais 20 cm skersmens kepimo formą.
  2. Pirmiausia paruoškite viršutinę pyrago dalį. Sviestą gerai išsukite su cukrumi bei medumi ir juo padenkite formosdugną. Dėkite konservuoto ananaso griežinėlį į vidurį. Likusius vaisiaus griežinėlius perpjaukite per pusę ir išklokite formos pagrindą neliesdami sienelių.
  3.  Pyrago tešlai gerai išsukite sviestą su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto ir muškite po vieną kiaušinį. Viską gerai sumaišykite.
  4.  Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais, suberkite į sviestą, išmaišykite ir įpilkite ananasų sirupo. Vėl viską gerai išmaišykite.
  5.  Tešlą užpilkite ant pyrago viršaus ir atsargiai tolygiai paskirstykite ją. Nesugadinkite pyrago viršaus.
  6.  Kepkite orkaitėje 25 minutes. Kaip patikrinti, ar pyragas iškepė? Įkišite medinį pagaliuką ar dantų krapštuką į pyragą ir ištraukite – jis turi būti švarus, neaplipęs. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite keletą minučių jam atvėsti. Apverskite pyragą ant lėkštės ir patiekite šiltą arba kambario temperatūros. Tai, kas buvo jūsų pyrago apačioje (konservuotų ananasų griežinėliai cukraus glazūroje), atsidurs jo viršuje.

 

Suskleisti
Pyragėliai su ananasais
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su ananasais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Sviestas: 4.00 valg. š. (minkšto)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Kaip gaminti

1. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir palikite pastovėti apie 20 min, kol kiek atšils, kad taptų paslankesnė.

2. Paruoškite 8 apvalius ananaso gabalėlius: vaisių nulupkite, supjaustykite maždaug 5–7 mm storio griežinėliais, aštriu mažu peiliuku išpjaukite vidurį.

3. Tešlos stačiakampius pjaukite pusiau, kad gautumėte kvadratus ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kiekvieną jų švelniai patepkite sviestu – vienam kvadratui naudokite apie 1/2 arbat. šaukštelio. Tada ant sviestu patepto tešlos kvardato dėkite ananaso žiedą (jei norite, galite apipjaustyti tešlos kraštus, kad gautumėte apskritimą – tačiau tai estetikos reikalas, skonis nepakis).

4. Dėkite skardą į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol tešlos krašteliai taps auksiniai – apie 15–20 min.

5. Vos tik ištrauksite iš orkaitės, patepkite dar karštus ananasus medumi.

6. Jei norite, šiuos pyragėlius galite papuošti mėtomis ar dar šiltus patiekti su ledais. Valgykite tą pačią dieną, kitą jie nebebus tokie skanūs.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis