Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Kaip išsirinkti geriausius persimonus ir ką iš jų ruošti? Receptai

Nors atkeliavęs ruduo džiugina tikrai ne visus žmones, gerų dalykų ir ryškių spalvų galima rasti ir atkeliavus vėsumai. Viena tokių gėrybių – saldūs, ryškaus skonio vaisiai, atkeliaujantys iš svetur, tokie, kaip persimonai. Kaip tik dabar prasideda jų skanavimo sezonas, truksiantis apie porą mėnesių.
Užkandis
Užkandis / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, populiariausi yra didieji persimonai ir ankstyvieji plokštieji, šiek tiek primenantys pomidorus. „Pardavimų piką persimonai pasiekia lapkričio mėnesį. Šie vaisiai – puikus būdas suteikti egzotiško skonio kasdieniam rudens racionui“, – sako J.Sabaitienė.

Sakoma, kad persimonai yra kilę iš Kinijos ir Japonijos, tačiau šiuo metu jie paplitę iki pat Šiaurės Amerikos. Ryškiai oranžinės spalvos vaisiai populiarūs visame pasaulyje. Ir tai lemia ne tik itin savitas jų skonis, bet ir nauda organizmui.

Skanūs vieni ir įvairiuose deriniuose

Persimonus galite valgyti vienus – jie gali tapti puikiu užkandžiu, jei jaučiatės pavargę prie darbo stalo. Taip pat, jei sportuojate, pravartu po treniruotės suvalgyti persimoną – papildysite energijos rezervus ir kartu gausite naudingųjų medžiagų. Persimonai gali būti ir puikus sveikas desertas pietums pabaigti. Dėl jų saldaus skonio tikrai nenorėsite daugiau saldumynų.

Tačiau į kasdienį valgiaraštį persimonus galite įtraukti daugybe skirtingų būdų. Lengvai pasigaminsite egzotiškų vaisių salotas, jei kubeliais supjaustysite ir sumaišysite persimonus, ananasus ir mangus. Ananasų rūgštumas puikiai papildys saldųjį persimoną.

Persimonai
Receptas: Persimonų ir avokadų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 1.00 vnt. (vidutiniškai sunokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Garstyčių milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 žiupsnelis
Salotos: 2.00 sauja (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.

2. Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.

3. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.

Suskleisti

Galite paruošti ir spalvotą vaisių karpačio. Supjaustykite plonomis skiltelėmis obuolį, melioną ir kietą ankstyvąjį persimoną. Galite papildyti ir kitais mėgstamais vaisiais. Gražiai išdėliokite vaisių juosteles lėkštėje, išspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir pabarstykite truputį vanilės miltelių. Tik nepamirškite, kad tokiu patiekalu reikėtų mėgautis iš karto, kol neišsiskyrė vaisių sultys.

Glotnutis
Receptas: Tirštas ir kvapnus persimonų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Migdolų pienas: 1.00 puodelis
Bananai: 0.50 vnt.
Datulės: 4.00 vnt. (be kauliuko; galite dėti daugiau ar mažiau)
Vanilės ekstraktas: 2.00 ml (nebūtina)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Visus ingredientus sudėkite kartu ir suplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Suskleisti

Persimonai taip pat valgomi virti, iš jų galima pagaminti aromatingas uogienes ar džemus. Su persimonais tinka valgyti ir kitus patiekalus, pavyzdžiui, blynelius. Jie puikiai derės su karamelizuotais persimonais. Apkepkite kietesnių persimonų ketvirčius keptuvėje su šiek tiek sviesto, apibarstykite ruduoju cukrumi ir palepinkite savo skonio receptorius.

Kaip išsirinkti tinkamą vaisių

Jei sudvejojote, kaip išsirinkti geriausio skonio persimonus, J.Sabaitienė pataria atkreipti dėmesį į jų rūšį. Mažesni ir plokštesni ankstyvieji persimonai paprastai būna kietesni ir traškesni, tačiau saldesnio skonio. Jis gali turėti ir vanilės poskonį.

Vida Press nuotr./Persimonai
Vida Press nuotr./Persimonai

Jei vaisiai ne iki galo sunokę, dėl didelio taninų kiekio valgant apima specifinis jausmas. Didieji persimonai gali turėti ir savotiško karstelėjimo. Tačiau jei juos šiek tiek panokinsite namie, taps itin švelnaus skonio ir minkštos tekstūros.

Sunokinti persimonus nesudėtinga, jei palaikysite juos popieriniame maišelyje kartu su obuoliais.

Sunokinti persimonus nesudėtinga, jei palaikysite juos popieriniame maišelyje kartu su obuoliais. Vis dėlto vaisių ekspertė pataria nelaikyti persimonų kambario temperatūroje ilgiau kaip porą dienų, ypač jei norite mėgautis traškesniu persimonu.

Vaisių ekspertė J.Sabaitienė pateikia ir salotų su persimonais receptą.

Pipirnių salotos su persimonais ir pūstais ryžiais

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 0,5 žaliosios citrinos sulčių;
  • 100 g ilgųjų ryžių;
  • 50 g lazdynų riešutų;
  • sauja pipirnių;
  • 1 persimonas;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Iš sojos padažo, medaus ir sezamų aliejaus sumaišykite padažą.

2. Ryžius per naktį pamirkykite šaltame vandenyje, nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Plonu sluoksniu suberkite ant kepimo skardos ir kepkite 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

3. Lazdynų riešutus pakepinkite orkaitėje 7 minutes. Leiskite jiems atvėsti, tuomet perpjaukite per pusę.

4. Nuplaukite pipirnes ir nuskabykite lapelius. Persimoną supjaustykite griežinėliais, o tuomet trikampiais. Pipirnes ir persimoną sudėkite į dubenį.

5. Užberkite lazdynų riešutus ir išpūstus ryžius, pabarstykite druska ir apliekite padažu.

Jūsų dėmesiui dar keli receptai su persimonais:

Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
Receptas: Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 100.00 ml
Pienas: 120.00 ml
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Persimonai: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.

2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.

3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.

Suskleisti
Persimonų salotos
Receptas: Gurmaniškos salotos su persimonais, kumpiu ir ožkos pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Salotos: 160.00 g (įvairių rūšių mišinio)
Persimonai: 1.00 vnt. (didelis)
Kumpis: 8.00 riekės (vytinto)
Avokadai: 1.00 vnt.
Spanguolės: 0.50 st. (arba bruknių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (geriau žaliųjų citrinų (laimų); padažui)
Mandarinai: 0.50 vnt. (išspaustos sultys (apie 1 šaukštas) ir nutarkuota žievelė (apie 1 šaukštelis); padažui)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (kupinas; neaštrių; padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (geriau žaliųjų (laimų); nutarkuotos; padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 vnt. (šakelės mėgstamų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Persimoną supjaustykite riekelėmis, avokadą supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį sutrupinkite.

2. Citrusiniam padažui šluotele sumaišykite aliejų, citrinų ir mandarinų sultis, medų ir garstyčias. Maišykite šluotele iki emulsijos konsistencijos.

3. Lėkštėje sudėliokite salotų lapus, avokado griežinėlius, kumpį*, užberkite uogų ir užberkite sūrio. Jeigu naudojate uogų druską, pabarstykite salotas uogų druska.

4. Salotas pašlakstykite padažu ir pabarstykite turimais žalumynais (aš naudojau builį).

*Esant poreikiui, galima kumpį lengvai pakepti keptuvėje arba ant kepimo popieriumi išklotos skardos orkaitėje. Kad orkaitėje keptos kumpio riekelės būtų lygios ir nesigarbanotų, jas dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, užtieskite kitu kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorio – pvz., skardą.

Suskleisti
Persimonai
Receptas: Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 300.00 ml (natūralaus, geriausiai – tiršto ir riebaus graikiško)
Persimonai: 2.00 vnt. (gerai prinokę)
Medus: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį; skysto)
Pistacijos: 1.00 valg. š. (nesūdytų, stambiai sukapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Jogurtą gerai išsukite plakimo šluotele, kad būtų purus ir lengvas, be jokių gumuliukų. Padalinkite jį į 2 dubenėlius.

2. Persimonus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Dėkite jas ant jogurto.

3. Pašlakstykite jogurtą ir persimonus skystu medumi, pabarstykite pistacijomis, užberkite po mažą žiupsnelį druskos (nebūtina, bet sustiprins skonių derinį).

Valgykite iškart!

Suskleisti
Persimonų pyragas
Receptas: Kvapnus persimonų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 4.00 vnt. (dideli, labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti)
Cukrus: 200.00 g (galima naudoti rudąjį)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Brendis: 50.00 ml (arba viskio; galima ir nepilti)
Graikiniai riešutai: 150.00 g (arba pekano; švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (mėgstamų - labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai; jei stambūs, susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).

3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.

4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).

5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.

6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!

Suskleisti
Pyragas su persimonais
Receptas: Persimonų pyragas su speltų miltais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 2.00 vnt. (dideli, gerai sunokę)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros, baltymai ir tryniai atskirti)
Rudasis cukrus: 180.00 g
Jogurtas: 150.00 g (riebaus graikiško)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Speltų miltai: 200.00 g (viso grūdo)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstymui)
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.

3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.

4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.

5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Suskleisti
Imbieriniai keksiukai
Receptas: Pikantiški persimonų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 puodelis
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 0.25 arbat. š. (malto)
Muskatas: 0.25 arbat. š. (malto ar tarkuoto)
Soda: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Rafinuotas rapsų aliejus: 1.00 puodelis
Cukrus: 1.00 puodelis
Linų sėmenys: 3.00 valg. š. (maltų)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Persimonai: 3.00 vnt. (jei labai dideli, naudokite 2)
Kviečių gemalai: 0.50 puodelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.

2. Supilkite aliejų, cukrų, linų sėmenis ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4–5 minutes. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.

3. Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles. Kepkite apie 25 min., vis įkišdami medinį pagaliuką ir tikrindami, kada bus sausas.

4. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite kol visai atvės.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas