„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Kaip nokinti avokadus ir ką iš jų gaminti? 3 itin paprasti receptai

Avokaduose gausu įvairių naudingų medžiagų: vitaminų C, E, D, K, B, angliavandenių ir net 35 proc. augalinių riebalų, kurie puikiausiai pakeičia gyvulinius. Gerai sunokęs avokadas savo tekstūra kiek primena sviestą, o gaminti iš jo galima daugybę patiekalų ir pagardų – nuo veganiško majonezo, užtepų, kokteilių iki desertų su šokoladu.
Sumuštiniai su avokadais
Sumuštiniai su avokadais / Vida Press nuotr.

Avokado minkštimas – gelsvai žalsvos spalvos, riebus. Vidurio Amerikoje avokado augalas žinomas daugiau nei 8000 metų ir kartais vadinamas „miško sviestu“. Avokadų medis per metus sunokina iki 200 vaisių.

Dažnai avokadai valgomi tiesiog vieni, pagardinti druska ir pipirais, jų dedama į salotas, gaminamos užtepėlės, desertai, netgi kepiniai. Prie avokadų itin dera bazilikai, česnakai, aitriosios paprikos, kalendrų lapai, mėtos, petražolės.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, akivaizdu, jog per pastaruosius kelerius metus lietuviai avokadus itin pamėgo, kaip ir valgytojai daugybėje kitų pasaulio šalių. „Avokadų populiarumas auga ne pirmi metai. Štai 2019 m. sausį, palyginti su 2018 m. sausiu, avokadų pardavimai išaugo 43 proc. 2020 m. sausį, palyginti 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, avokadų pardavimai išaugo 21 proc. Labiausiai augo mažų avokadų paklausa, jų pardavimai išaugo 24 proc.“, – statistika dalijasi tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Skanūs tik sunokę

Sunokinti avokadą visai paprasta – suvyniokite vaisių į popierių ir palikite dviem dienoms kambario temperatūroje. Dar geriau, jei dėsite avokadus šalia sunokusių bananų, netrukus turėsite minkštą, įvairiausiems patiekalams itin tinkantį vaisių.

Jei namo parsinešėte sunokusį avokadą, tačiau pergalvojote vakaro meniu, padėkite jį į šaldytuvą. Šaltis sustabdys nokimo procesą ir avokadas ilgiau išliks šviežias.

Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai

Jūsų dėmesiui – 3 nesudėtingi receptai, kuriais dalinasi maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė:

Šokoladinis avokadų pudingas

Ingredientai:

  • 1 prinokęs avokadas;
  • 115 g riebaus kokosų gėrimo;
  • 60 g riešutų sviesto;
  • 4 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 5 valg. šaukš. nesaldintos kakavos miltelių;
  • 2 saujos šviežių mėgstamų uogų;
  • šlakelis vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis druskos;
  • kokosų dribsnių (pudingui papuošti).

Gaminimas:

1. Visus ingredientus, išskyrus kokosų dribsnius ir uogas, sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkinkite iki vientisos masės.

2. Į dvi stiklines supilkite pusę gautos masės, suberkite uogas, ant jų užpilkite likusią masę, o viršų apibarstykite kokosų dribsniais.

Vida Press nuotr./Šokoladinis pudingas su avokadais
Vida Press nuotr./Šokoladinis pudingas su avokadais

Žaliasis kokteilis su špinatais ir avokadais

Ingredientai:

  • 2 saujos špinatų;
  • 1 bananas (iš anksto nuluptas, supjaustytas ir užšaldytas);
  • 1 prinokęs avokadas;
  • 120 ml migdolų gėrimo;
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis malto cinamono.

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Patiekite gražioje stiklinėje.

Vida Press nuotr./Kokteilis su špinatais ir avokadais
Vida Press nuotr./Kokteilis su špinatais ir avokadais

Šokoladiniai triufeliai su avokadais

Ingredientai:

  • 1 didelis avokadas;
  • 35 g nesaldintos kakavos miltelių;
  • šlakelis vanilės ekstrakto;
  • šlakelis migdolų ekstrakto;
  • 115 g juodojo šokolado;
  • 20 g kokosų aliejaus;
  • kokosų drožlių (triufeliams apvolioti);
  • kakavos (triufeliams apvolioti).

Gaminimas:

1. Į virtuvinį smulkintuvą sumeskite nuluptą ir kubeliais supjaustytą avokadą. Smulkinkite jį iki vientisos masės. Suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, migdolų ekstraktą ir smulkinkite viską iki vientisos masės.

2. Mikrobangų krosnelėje arba ant puodo su garais ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišykite iki vientisos masės. Į dubenį su ištirpintu šokoladu ir kokosų aliejumi sukrėskite smulkintą avokadą ir suberkite kakavą, labai gerai išsukite viską iki vientisos masės.

3. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą dviem valandoms.

4. Paėmę masę iš šaldytuvo, atgnybkite gabalėlį ir formuokite tarp delnų apvalius triufelius. Kai pagaminsite visus, vienus apvoliokite kokosų drožlėse, o kitus – kakavoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas