Kaip tinkamai užšaldyti moliūgų kubelius ir tyrę greitam naudojimui?

Storaodžiai moliūgai, tinkamai laikomi, sugeba „išgyventi“ net keletą mėnesių. Tačiau jei kokį rekordinį dičkį prapjovėte, pagaminote porą patiekalų, o likučių nebesunaudojate, galite juos užsišaldyti. Vėliau tik džiaugsitės, kaip paprasta tokią užšaldytą moliūgų tyrę ar kubelius naudoti verdant sriubas, troškinius, kepant pyragus ar keksiukus.
Moliūgas
Moliūgas / Vida Press nuotr.

Šaldymas kubeliais:

1. Nuplaukite moliūgą, pašalinkite sėklas, jei moliūgas iš greitai suverdančių rūšių, žievės nenulupkite, jei tvirtesnis, tuomet nulupkite. Supjaustykite kubeliais (kraštinė – apie 3 cm).

2. Dideliame puode užkaiskite vandenį, kai užvirs, suberkite moliūgo kubelius. Pavirkite apie 3 min., o tada perkoškite ir greitai suberkite kubelius į šaltą vandenį.

3. Po kelių minučių moliūgus išgriebkite, leiskite kiek apdžiūti ir berkite į specialius šaldymui skirtus indelius ar maišelius (nepripildykite sausakimšai). Dėkite į šaldiklį.

4. Jei moliūgus šaldėte su žieve, atšildžius reikės ją nupjaustyti, jei be žievės, moliūgų kubeliai iškart bus tinkami dėti į patiekalus.

Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai
Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai

Moliūgų tyrės šaldymas:

1. Moliūgų tyrė – puikus būdas pasiruošti moliūgų greitam vartojimui. Ji paruošiama nesunkiai, o naudojimo galimybių – begalė.

2. Pirmiausia moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau ar į 4 dalis (priklausomai nuo dydžio ir pašalinkite sėklas, viduje esančius „plaušus“. Žievės nulupti nereikia.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgo gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į skardą aukštesniais kraštais žieve į apačią, įpilkite puodelį vandens ir kepkite 40–60 min., kol minkštimas iškeps.

4. Leiskite moliūgui 10 min. pravėsti, o tada šaukštu išskobkite žievę, kad turėtumėte iškepusį minkštimą. Galite šaldyti jau tokį, bet dar geriau šį minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės.

Vida Press nuotr./Moliūgų tyrė
Vida Press nuotr./Moliūgų tyrė

5. Tyrę supilstykite į šaldymui skirtus maišelius ar indelius (nepildykite iki pat viršaus) ir dėkite į šaldiklį. Racionalūs (kiti pasakytų – pedantiški) žmonės dar mėgsta ant indelių ar maišelių priklijuoti etiketes, kuriose pažymėta, koks tyrės kiekis užšaldytas ir kada tai daryta. Padės išvengti švaistymo, atsišildysite tą kiekį, kokio jums prireiks.

Jūsų dėmesiui – keli įdomūs patiekalai su moliūgais:

Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti
Moliūgų širdelės su gruzdintomis krevetėmis
Receptas: Moliūgų širdelės su gruzdintomis krevetėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 riekės (didelės riekės moliūgo (4-6 moliūginėms širdelėms))
Krevetės: 4.00 vnt. (karališkos krevetės (krevečių reiks tiek, kiek bus moliūgo širdelių, jei rinksitės paprastas krevetes, jų dėkite daugiau))
Kreminė varškė: 100.00 g (tepamo varškės sūrelio)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - pagal poreikį kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 5.00 ml (šlakelis)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Atriekite dvi vienodo storio moliūgo riekes. Pagardinkite jas pipirais, smulkintais rozmarinais, pagal skonį pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės.
  2. Pilkite į keptuvę aliejų, įdėkite sviestą. Kai riebalai įkais, sumeskite krevetes ir pakepkite maždaug porą minučių ant vidutinės ugnies. Suberkite trintą česnaką, apšlakstykite krevetes šlakeliu sojų padažo. Vartydami apkepkite dar 2–3 minutes (bet ne per ilgai, nes krevetės taps kietos).
  3. Ant iškepusio moliūgo širdelių tepkite kreminio varškės sūrelio, uždėkite po krevetę ir apšlakstykite šlakeliu žaliosios citrinos sulčių.
Suskleisti
Kreminė moliūgų sriuba
Receptas: Kreminė moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 294
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir bulves nuskuskite.
  2. Daržoves supjaustykite kubeliais.
  3. Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
  4. Virti apie 20 min.
  5. Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
  6. Valgykite su grietine.

 Receptą atsiuntė Erika Ž.

Suskleisti
Moliūginė manų košė su citrina
Receptas: Moliūginė manų košė su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 53
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Moliūgai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 4.00 vnt. (lapeliai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Manai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vandenyje pavirti apie 5 min. tarkuotą moliūgą, smulkintus bazilikus.
  2. Sudėti druską, cukrų, maišant supilti manų kruopas, pavirti kelias minutes ir dar kiek palaikyti košę uždengtame puode.
  3. Paskaninti citrinos sultimis ir sviestu, išmaišyti, patiekti. Baziliko galima ir nedėti.

Receptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti
Moliūginiai blynai
Receptas: Moliūginiai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 180
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 60.00 g
Grietinėlė: 200.00 g ((riebios))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g ((tyrės))
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cukrumi. Grietinėlę, moliūgų tyrę ir kiaušinį suplakame iki vientisos masės ir įmaišome miltus.
  2. Keptuvę gerai įkaitiname, iškart sumažiname temperatūrą iki vidutinės ir kepame iš abiejų pusių, po kelias minutes. Aš kepiau lengvai patepusi keptuvę rapsų aliejumi.

Skanaus!

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Gniocchi su baravykais ir moliūgų tyre
Receptas: Gnocchi su baravykais ir moliūgų tyre
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 60.00 g (tarkuoto gniocchi tešlai ir dar 1 šaukšto pabarstymui)
Bulvės: 400.00 g (gniocchi tešlai)
Miltai: 100.00 g (00 tipo; gniocchi tešlai)
Kiaušinių tryniai: 40.00 g (gniocchi tešlai)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (po pusę šakelės gniocchi tešlai ir moliūgų tyrei)
Druska: 1.00 žiupsnelis (gniocchi tešlai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (gniocchi tešlai)
Moliūgai: 400.00 g (moliūgų tyrei)
Svogūnai: 1.00 vnt. (moliūgų tyrei)
Česnakai: 4.00 skiltelės (moliūgų tyrei)
Sviestas: 80.00 g (30 g moliūgų tyrei ir 50 g baravykams)
Baravykai: 500.00 g
Kaip gaminti

1. Bulves su lupena (panašaus dydžio) gerai nuplauname, užpilame vandeniu ir verdame. Svarbu, kad vanduo vos burbuliuotų.

2. Iš anksto pasiruoškite viską, ką dėsite į bulves – miltus, susitarkuokite parmezaną, atskirkite kiaušinio trynius, labai labai smulkiai susismulkinkite rozmarinus.

3. Bulvėms išvirus ir jas nusunkus reikia iš karto lupti kol, jos karštos. Aš įsmeigiu šakutę, vienoj rankoj šakutė su pasmeigta bulve, o kita ranka lupu. Iš karto nulupus, reikia išspausti per bulvių spaustuką. Labai svarbu visa tai daryti greitai, kol bulvės dar karštos.

4. Į šiltas bulves sudėkite visus priedus – rozmariną, parmezaną, miltus, kiaušinio trynius, druskos ir pipirų – keliais judesiais suminkykite tešlą. Tik susikabino į vieną gumulą ir dėkite į šalį.

5. Atsipjovus gabalą, iškočiokite ploną vamzdelį ir jį sukapokite nedideliais gabalėliais. Tada gabalėlius dėkite ant šakutės ir spausdami sukite nuo jos. Suformuotus virtinius šiek tiek apibarstykite miltais ir dėkite 20–30 minutėms į šaldytuvą.

6. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).

7. Supjaustome moliūgą 3x3 cm gabalėliais, svogūną supjaustome į keturias dalis ir per pusę perjauname česnaką. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, dedame rozmariną, apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi ir, užbarstę druskos ir pipirų, rankomis tolygiai paskirstome ir dedame kepti į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 30 minučių.

8. Visas iškepusias daržoves, išskyrus rozmariną, supilame į puodą, įdedame sviesto, įpilame šlakelį karšto vandens (pilame po nedaug) ir trintuvu sutriname iki vientisos masės.

9. Iš turimų baravykų išsirenkame gražiausią ir jį supjaustome išilgai – papuošimui. Likusius supjaustome nedideliais gabalėliais. Įkaitiname keptuvę, išlydome sviestą su šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus ir apkepame išilgai supjaustytus baravykus. Apkepus sudedame ant popierinio rankšluosčio ir užbarstome druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

10. Užkaičiame didelį puodą vandens ir šiam užvirus, sudedame gnocchi. Kai iškils į paviršių, išgriebkite.

11. Į jau naudotą keptuvę sudedame likusius baravykus ir apkepiname, bet ne per daug. Užbarstome druskos ir pipirų. Kiaurasamčiu sudedame gnocchiį keptuvę ir dar pakepame porą minučių.

12. Į lėkštės vidurį dedame moliūgų tyrę, ant viršaus baravykus su gnochi, užtarkuojame parmezano ir uždedame keptą baravyką ant viršaus.

Suskleisti
Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
Receptas: Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
  2. Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  4. Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
  5. Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
Suskleisti
Moliūgų ir varškės pyragas
Receptas: Moliūgų ir varškės pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 61
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 150.00 g
Sausainiai: 360.00 g („Gaidelis“)
Grietinėlė: 150.00 ml (36 proc. riebumo)
Varškė: 500.00 g (pertrintos)
Krakmolas: 50.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgai: 500.00 g (smulkiai tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sutarkuokite ar sutrupinkite iki miltų, kad neliktų stambių gabaliukų. Dėkite šaukštą cukraus, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Šia mase padenkite (dugną bei kraštus) sviestu išteptą kepimo skardą.
  2. Grietinėlę šiek tiek paplakite elektriniu plaktuvu, tačiau ne iki stambių putų. Ją sumaišykite su kremine varške, krakmolu bei kiaušiniais išplaktais su cukrumi.
  3. Tarkuotą moliūgą virkite puode apie 10 min. Atvėsinkite ir sudėkite į varškės masę. 
  4. Viską gerai išmaišę, masę supilkite ant sausainių pagrindo ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 45 min. Jei į pyragą įdurtas pagaliukas apsivelia tešla, dar leiskite pyragui kepti porą minučių.

Receptą atsiuntė Rūta K.

Suskleisti
Moliūgų kisielius
Receptas: Moliūgų kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krakmolas: 1.00 valg. š. (1,5)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
  3. Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.
Suskleisti
Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
Receptas: Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
3.6 / 83
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais (nemažais), užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys nemažai skysčio.
  2. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą, skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų.
  3. Laikykite apie 12 val.
  4. Tuomet viską (kartu su moliūgų gabalėliais) užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.
  5. Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje, apie 75 laipsnių temperatūroje po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio), turintiems vaisių džiovyklę – dar paprasčiau.
  6. Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Dalia D.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų