Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kulinarijos žinovai: tradicinis lietuvių patiekalas – ne cepelinai, o kastruotas gaidys

Cepelinai nėra lietuviškas patiekalas, bulvės ir kiauliena yra sovietmečio palikimas, kuris buvo suformuotas okupacijos metais, o burgeriai dabar populiarūs visame pasaulyje.
Cepelinai
Cepelinai / Shutterstock nuotr.

Dzūkiška banda, kraujinė sriuba, keptos kiaulienos smegenėlės, arkliena, kaplūnas (kastruotas gaidys), pularda (sterilizuota višta). Tokius tradicinius Lietuvos patiekalus vardijo kulinarijos ir gėrimų žinovai, susirinkę į renginių ciklo „12 dienų pakeliui į Nepriklausomybę“ diskusiją apie tradicinę lietuvių virtuvę.

„Iš paskutinės kulinarų olimpiados galiu pasakyti, kad skoniai žengia Rytų link. Tačiau mes Lietuvoje vis labiau atsisukam į savo vietinius gamintojus. Kaimuose atsiranda žmonių, kurie prižadina tradicinius patiekalus. Atgimsta žvejų šventės, bandų gaminimas Dzūkijoje. O svarbiausia, kad šalia patiekalų atsiranda supažindinimas su jais“, – teigė restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefas Tomas Rimydis.

Diskusijos organizatorių nuotr./Lietuviški sumuštiniai
Diskusijos organizatorių nuotr./Lietuviški sumuštiniai

Tai, kad Lietuvos regionuose vyksta tradicinių kulinarijos ir gėrimų atgimimas, o į regionus keliasi protingi žmonės, norintys atkurti tradicinę virtuvę, tvirtino ir aludaris Simonas Gutautas.

„Mes turime daug kuo pasigirti. Kartais mus apriboja tai, kad esame kilę iš provincijos ir bandome slėptis už miesčioniškumo. Tačiau mūsų provincialumas dabar mums yra didelis privalumas, nes esame išsaugoję tai, ko daugelis Europos šalių nebeturi“, – sakė „Dundulio“ bravoro įkūrėjas S.Gutautas.

Diskusijos organizatorių nuotr./Diskusijos akimirka
Diskusijos organizatorių nuotr./Diskusijos akimirka

Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų, kuriuose stengiamasi atsigręžti į praeitį ir ieškoti lietuviškų tradicinių patiekalų.

„Norime eiti, ragauti. Anksčiau sovietmečiu buvo penki vienodi restoranai, dabar mes esame išsilaisvinę. Norim atsigriebti, ieškoti naujų pasaulinių skonių, bet tuo pačiu ir nepamiršti savo tradicijų. Situacija restoranų rinkoje Lietuvoje smarkiai gerėja“, – pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Darius Dabrovolskas.

Diskusiją moderavo maisto tinklaraštininkė Laura Tyrylytė, o organizavo Neformalus Lietuvos jaunųjų signatarų klubas (NLJSK), pradėjęs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio 12 renginių ciklą, kuris tęsis visus metus.

Pradedant nuo 2017 metų kovo, NLJSK kiekvieno mėnesio 16-ą dieną iki pat 2018 m. Vasario 16-osios, planuoja kviesti į renginius, apžvelgsiančius ir pristatysiančius pasiekimus ir laimėjimus vienoje iš Lietuvai svarbių meno, kultūros, istorijos, politikos, sporto, kulinarijos, kino ir kitų sričių.

Įžanginis renginys įvyko kartu su Prezidentu Valdu Adamkumi, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataru Aleksandru Abišala ir nacionalinio transliuotojo generaliniu direktoriumi Audriumi Siaurusevičiumi. Diskusiją moderavo Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos