Naudingi patarimai prieš pradedant:
- Skaniausi meduoliai – su natūraliu medumi, tokie jie sveikesni, aromatingesni, stovėdami suminkštėja. Ruošiant tešlą medų gali reikėti pakaitinti, tačiau jokiu būdu jo neužvirinkite;
- Nesvarbu, pagal kokį receptą kepsite meduolius, jiems naudokite kuo šviežesnius prieskonius – jokių iš spintelės pakampių surinktų, aromatą praradusių miltelių;
- Jei norite tamsesnių meduolių, įberkite į tešlą 1–2 valgomuosius šaukštus kokybiškos kepiniams skirtos kakavos;
- Prieš kočiojant, meduolių tešlą rekomenduojama palaikyti šaldytuve, tačiau jei kočiojant ji vis dar plyšinėja, kočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių;
- Meduolius dekoruokite tik visiškai atvėsusius;
- Iškepti meduoliai, pastovėję porą trejetą dienų tampa skanesni, tad neskubėkite valgyti tą pačią dieną.
Trapūs imbieriniai meduoliai
Šių meduolių tešla bus gana kieta, tad nebijokite jos iškočioti plonai ir išsikepti lengvučių meduolių su ryškiomis prieskonių natomis.
Ingredientai:
- 90 g medaus;
- 100 g cukraus;
- 90 g rudojo cukraus;
- 50 ml vandens;
- 140 g sviesto;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 500 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 1 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- didelis žiupsnis smulkiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.
3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.
4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.
Minkšti meduoliai
Šie meduoliai patiks mėgstantiems minkštesnius kepinius. Tokių meduolių receptas atkeliavo iš Vokietijos, kur jie pagražinami riešutais, šokolado glajumi. Šie meduoliai nebus tinkami kabinti ant eglutės, o ir jų galiojimo laikas kiek trumpesnis nei įprastų kietesnių kepinių.
Ingredientai:
- 100 g sviesto;
- 180 ml medaus;
- 250 g miltų;
- 100 g migdolų miltų (galite pasigaminti patys, smulkiai sumalę migdolus);
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 citrinos arba apelsino nutarkuota žievelė (tik geltonoji ar oranžinė dalis);
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 0,3 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
- 0,3 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų.
glajui:
- 150 g juodojo šokolado;
- 2 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus.
viršui:
- 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.
3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).
6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.
7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.
Klasikiniai meduoliai, tinkantys eglutei puošti
Šiuos meduolius verta kepti kiek storesnius ir svarbu neperkepti. Tuomet jų išorė bus traški, o vidus kiek minkštas. Šie meduoliai gerai išlaiko formą, yra tvirti, tad tinkami puošti eglutę ar vainiką, o jų rinkinys gali tapti gera dovana. Pastovėję kelias dienas šie meduoliai darosi dar skanesni.
Ingredientai:
- 200 g medaus;
- 70 g sviesto;
- 70 g rudojo cukraus;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. kakavos;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 400 g miltų (gali prireikti kiek daugiau);
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 0,3 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių.
Gaminimas:
1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.
2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.
3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.
4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.
5. Dėkite meduolius į kepimo popieriumi išklotas skardas, paviršių konditeriniu teptuku aptepkite vandeniu (jei tokio neturite, padarysite tai pirštais).
6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 min. Kepimui einant į pabaigą, atidžiai stebėkite procesą. Svarbu neperkepti, nes meduoliai taps kieti.
7. Vos išimti iš orkaitės meduoliai bus minkštoki, vėliau sukietės, o bėgant dienoms tik bręs ir skanės, tad turėkite kantrybės ir nevalgykite iškart.
8. Jei patinka, dekoruokite meduolius glajumi, paruoštu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių.