Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pravers visiems: kaip paruošti, laikyti ir kam panaudoti moliūgų tyrę?

Moliūgas – viena didžiausių daržovių, neretai vieną jų prapjovus tenka griebtis už galvos: ir ką gi dabar gaminti? Tačiau visą savaitę misti vien tik moliūgais nebūtina, greičiausiai, pabos. Verčiau pasiruoškite moliūgų tyrės, kuri vėliau taps puikiu ingredientu sriubai, troškiniui, užtepui, įvairiausiems kepiniams. Beje, tokią tyrę geriau ruošti iš moliūgų, kurių minkštimas kietesnis, krakmolingesnis ir salsvas, o ne primenantis cukinijas,
Moliūgo tyrė
Moliūgo tyrė / Vida Press nuotr.

Kaip gaminti?

  • Ruošiant moliūgo tyrę pirmiausiai jį reikia termiškai apdoroti, geriausiai – arba verdant garuose (kol suminkštės, tačiau neišpliurs, apie 20–25 min.), arba kepant orkaitėje (tik svarbu pernelyg nesuskrudinti).
  • Garuose virkite nuluptą, stambiais kubeliai susmulkintą moliūgą be sėklų. Orkaitėje kepkite moliūgo riekes su žieve, be sėklų (galite kepti pridengę folija). Vėliau žievę pašalinkite.
Vida Press nuotr./Moliūgo tyrė – universalus ingredientas
Vida Press nuotr./Moliūgo tyrė – universalus ingredientas
  • Nesvarbu, ar moliūgą kepėte, ar virėte garuose, minkštimui praaušus, pertrinkite jį per tankų plieninį sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu (blenderiu). Gautą tyrę sukrėskite į tankia medžiaga ar marle išklotą sietą ir leiskite 1–2 val. nuvarvėti.

Kur laikyti?

  • Nuvarvintą moliūgų tyrę galite krėsti į stiklainį ir jei ketinate greitai sunaudoti, 3–4 dienas galite laikyti šaldytuve. Jei tyrės daug ar jos iškart nenaudosite, geriausiai ją užšaldyti.
  • Užšaldykite tokiomis porcijomis, kokiomis vėliau naudosite. Atšildytos tyrės antrąsyk neužšaldykite.
Vida Press nuotr./Moliūgo tyrė
Vida Press nuotr./Moliūgo tyrė

Kaip naudoti?

  • Pagaminta moliūgų tyrė gali tapti labai universaliu ingredientu. Ji yra savotiškas trintos sriubos pusfabrikatis – pakaitinus su prieskoniais, papildžius, tarkime, kokosų pienu, pagardinus kalendra ir moliūgo sėklomis jau turėsite puikų lengvą patiekalą.
  • Šia tyre galima skaninti ir humusą, dėti į kitų daržovių troškinius, nuspalvinti rizotą. Egzistuoja ir visa galybė kepinių, kuriems reikia jau paruoštos moliūgo tyrės.

Dalinamės keliais labai skirtingais receptais:

Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladainis su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 120.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Riešutų sviestas: 130.00 g (migdolų)
Medus: 120.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Kakava: 20.00 g (nesaldintos)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paruoškite 20x20 cm kepimo skardą – įklokite į ją kepimo popieriaus ir atidėkite į šalį.

2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir maišykite tol, kol tešla taps vientisa ir minkšta.

3. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie pusvalandį, kol įsmeigus medinį pagaliuką tešla prie jo neprikibs.

4. Iškeptą šokoladainį su moliūgais palaikykite 15 minučių kambario temperatūroje ir tuomet skanaukite.

Suskleisti
Keksas su moliūgais
Receptas: Keksas su moliūgais, medumi ir migdolais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 100.00 g (be žievės ir sėklų, supjaustyto stambiais kubeliais)
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
Cukrus: 100.00 g
Medus: 25.00 g (skysto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (mažas; nutarkuota žievelė)
Razinos: 80.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros, paplaktas)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių, pakepintų)
Miltai: 160.00 g (savikėlių (self-rising))
Pienas: 60.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).

3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.

4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.

 

5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.

6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!

Suskleisti
Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
Receptas: Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Miltai: 415.00 g (naudojau speltų, apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo)
Rudasis cukrus: 300.00 g (smaližiai gali dėti mažiausiai 350 g)
Kepimo milteliai: 2.75 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kefyras: 250.00 ml
Moliūgo tyrė: 500.00 ml (iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės)
Kakava: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (rapsų arba saulėgrąžų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).

2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).

3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.

4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.

5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.

6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.

Suskleisti
Rudeninis glotnutis su moliūgais
Receptas: Tirštasis kokteilis su moliūgais, avižiniais dribsniais ir vaisiais
2 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 0.25 st. (gali būti konservuota, trinta, virta)
Jogurtas: 0.75 st. (geriausia, jei jis bus graikiško stiliaus)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Bananai: 1.00 vnt.
Augalinis pienas: 0.50 st. (migdolų, sojos ar pan.)
Meduolių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

Pirmiausiai elektriniu trintuvu susmulkinkite avižinius dribsnius, vėliau ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint, galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.

 

Suskleisti
Moliūgų blyneliai
Receptas: Moliūgų blyneliai iš pilno grūdo miltų
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 21
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.50 st.
Moliūgo tyrė: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Actas: 2.00 valg. š.
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Viso grūdo miltai: 2.00 puodelis
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą.

2. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską.

3. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite.

4. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti.

5. Patiekite su klevų sirupu.

Suskleisti
Su sūriu kepti makaronai
Receptas: Makaronų apkepas su sūriu ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (be sėklų ir žievės)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Makaronai: 350.00 g (trumpų)
Pienas: 50.00 ml
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto)
Čederio sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 50.00 g (riebaus, pavyzdžiui, Gorgonzolos; sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Supjaustykite moliūgą maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.

3. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, sudėliokite vienu sluoksniu moliūgo griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite apie 20 min., kol taps minkšti ir pradėję skrusti.

4. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, sudėkite sviestą, visą sūrį ir ant labai mažos ugnies pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sudėkite į gautą mišinį apie 2/3 šakute sutrinto kepto moliūgo, pamaišykite, kol gausite tirštą gelsvą padažą.

5. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus, nusunkite, suberkite į didelį dubenį, ant viršaus pilkite sūrių-moliūgo padažą ir labai gerai išmaišykite.

6. Pilkite gautą makaronų masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą aukštesniais kraštais. Ant viršaus padėliokite likusių kepto moliūgo gabalėlių, pabarstykite džiūvėsėliais.

7. Kepkite orkaitėje apie 15 min., kol viršus paskrus. Visai į pabaigą galite įjungti grilio funkciją.

Suskleisti
Bandelės „Moliūgėliai“
Receptas: Bandelės „Moliūgėliai“ su cinamoniniu sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 250.00 ml (nuvarvintos; bandelėms)
Pienas: 200.00 ml (bandelėms)
Medus: 2.00 valg. š. (bandelėms)
Sviestas: 160.00 g (60 g lydyto bandelėms ir 100 g minkšto cinamoniniam sviestui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 bandelėms ir 1 aptepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (bandelėms)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Miltai: 4.00 st. (gali reikėti ir daugiau; bandelėms)
Pekaninių karijų riešutai: 8.00 vnt. (bandelėms)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (cinamoniniam sviestui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (cinamoniniam sviestui)
Kaip gaminti

Bandelės dar ir neapsakomai skanios, ypač su cinamonu ir klevų sirupu gardintu sviestu, nors jos puikiai tinka ir šalia aromatingos moliūgų sriubos.

1. Pirma pašildykite pieną, kad būtų kūno temperatūros, bet ne per karštas. Piene ištirpinkite du šaukštus medaus ir suberkite sausas mieles, išmaišykite bei palikite, kad suaktyvėtų.

2. Į tešlos minkymo indą supilkite gerai nuvarvintą moliūgų tyrę, įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai elektriniu maišytuvu arba kulinarine šluotele viską išmaišykite. Tada supilkite pieną su mielėmis ir po truputį berdami miltus minkykite tešlą. Tai patogiausia daryti elektriniu maišytuvu. Paruošta tešla turi nelipti prie rankų. Miltų kiekis labai priklauso nuo to, kokio drėgnumo bus jūsų paruošta moliūgų tyrė, jei jos nenuvarvinsite, miltų prireiks daugiau. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltai, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą padalykite į 8 lygias dalis, kiekvieną iš jų padalykite dar į dvi dalis, iš viso gausite 16 tešlos gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį, rankomis paminkydami, suformuokite į gražias apvalias bandeles. Kiekvieną bandelę aštriu peiliu iš kraštų įpjaukite 8 vietose, bet paties bandelės vidurio neįpjaukite. Kiekvienos bandelės viduryje, per patį centrą mažuoju piršteliu įspauskite skylutę. Bandeles, palikdami atstumą tarp jų (nes jos kepdamos dar pūsis), išdėliokite dviejose kepimo skardose ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių, kad dar pakiltų.

 

4. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180°C laipsnių orkaitę 15 minučių.

5. Kai bandelės iškeps, ištraukite ir į kiekvieną bandelės centre padarytą skylutę įkiškite pusiau išilgai perpjautą pekano riešutą, kad jis atrodytų, kaip moliūgo kotelis.

6. Kol bandelės aušta, pasiruoškite cinamoninį sviestą. Minkštą sviestą gerai išsukite su klevų sirupu ir cinamonu, kol bus vientisas. Bandeles pateikite su cinamoniniu sviestu.

 

Suskleisti
Virtinukai su bulvių-moliūgų įdaru
Receptas: Virtinukai su bulvių ir moliūgų įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; tešlai)
Vanduo: 50.00 ml (gali reikėti kiek daugiau; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 tešlai ir 2 įdarui)
Druska: 0.50 žiupsnelis (po truputį tešlai ir įdarui)
Moliūgai: 300.00 g (tvirtu, slasvu minkštimu; įdarui)
Bulvės: 200.00 g (virtų; įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdaras)
Avies pieno sūris pecorino romano: 2.00 valg. š. (smulkiai tarkuoto (jei neturite, tiks ir parmezanas; galite dar tiek pat skirti apibarstymui))
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Šalavijai: 1.00 sauja (šviežių; padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 sauja (padažui (nebūtina))
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Miltus berkite ant lygaus paviršiaus, padarykite duobutę, į ją berkite druską, pilkite aliejų, muškite kiaušinius ir plačiu peiliu imkite kapoti, vis įversdami iš kraštų miltų. Jei mišinys pernelyg sausas, įpilkite šiek tiek vandens. Kai visi ingredientai susijungs, imkite minkyti – turite gauti vientisą glotnią tešlą. Suvyniokite jos rutulį į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje.

2. Paruoškite įdarą. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Moliūgą (be žievės ir sėklų) supjaustykite 1 cm storio riekelėmis, išdėliokite ant plokščios kepimo skardos, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir muskato riešutu. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės.

3. Į dubenį sudėkite virtas bulves ir iškepusį moliūgą, gerai sutrinkite šakute, tada suberkite sūrį, pabarstykite druska, pipirais ir darsyk labai gerai išmaišykite.

4. Ant lygaus paviršiaus, pabarstyto miltais, iškočiokite pabrendusią tešlą iki 2 mm storio lakšto. Ant tešlos dėliokite po šaukštelį pasiruošto įdaro ir formuokite virtinukus taip, kaip esate įpratę – naudodami stiklinę ar specialų spaustuką. Būtinai gerai apspaudykite kraštelius!

 

5. Užkaiskite didelį puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite, o tada atsargiai suberkite suformuotus virtinukus. Virkite apie 3–4 min. nuo to laiko, kai virtinukai iškils į paviršių.

6. Nedidelėje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, suberkite juostelėmis supjaustytus šalavijų lapelius, jei naudojate – ir kedrus, pakepinkite, kol pakvips.

7. Iš vandens išgriebtus virtinukus dėkite į platų dubenį, užpilkite sviesto padažu ir nieko nelaukdami tiekite, jei patinka, dar ir pabarstę sūriu!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais