Pateikiame sąrašą produktų, kuriuos drąsiai galite laikyti ir ant virtuvės spintelės. Parengta, remiantis mnn.com ir huffingtonpost.com tekstais.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kokia duona yra sveikiausia?
Duona
Jei mėgstate traškią ir kvapnią duoną, tuomet nedėkite jos į šaldytuvą. Šaltis apsaugos jūsų duoną nuo pelėsio, tačiau ji bus kieta ir praras purumą bei minkštumą. Visgi, jei žinote, kad neįveiksite viso kepalo, supjaustykite riekelėmis ir dėkite į šaldiklį.
Kiaušiniai
Jei kiaušiniai tikrai švieži ir jų turite nedaug, galite juos laikyti ir kambario temperatūroje. Svarbiausia, kad prieš kepdami ar virdami kiaušinius gerai nuplautumėte, o šaltis jiems nebūtinas.
Sviestas
Tik nedėkite svogūnų prie bulvių, nes pastarųjų drėgmė ir išsiskiriančios dujos paskatins svogūnų puvimą.
Šaltą sviestą daug sunkiau užtepti ant duonos ar skrudintos batono riekės, tiesa? Galite laikyti sviestą ir ne šaldytuve. Matyt, bijote, jog jis greit surūgs ir pasidarys kartus, tačiau taip nebus, jei paliksite jį kambario temperatūroje. Visgi reikėtų turėti omenyje, kad visi pieno produktai greitai genda, todėl jei sviesto kiekis didelis, galite dalį jo palikti šaldytuve, o tą, kurį valgysite – kambario temperatūroje.
Medus
Ar žinojote, kad senovės civilizacijos medų naudojo kūnų balzamavimui? Medus jau nuo senų laikų žinomas ir naudojamas kaip natūralus konservantas. Medaus tikrai nereikia laikyti šaldytuve ir jis nepraras visų savo gerųjų savybių, o jei laikysite šaltai, jis susikristalizuos.
TAIP PAT SKAITYKITE: Norite vartoti mažiau druskos? Šie patarimai jums tikrai padės
Pyragai
Kai kuriuos pyragus reikia laikyti šaldytuve, tačiau šaltis juos išsausina. Pyragai be glaistų gali išbūti kambario temperatūroje iki trijų parų, jei laikysite juos sandariame ir orui nelaidžiame inde. Žinoma, jei tortas pagamintas iš ledų ar želės, geriausia laikyti šaltai.
Kava
Jei laikote kavos pupeles ar maltą kavą šaldytuve, darote jai meškos paslaugą – dėl kondensacijos kava neteks savo nuostabaus aromato. Laikykite kavą keraminiame ar stikliniame sandariame inde, vėsioje ir tamsioje patalpoje.
Avokadai
Avokado laikymas priklauso nuo to, kiek jis prinokęs ir kada norite jį valgyti. Jei avokadas yra pakankamai prinokęs, tuomet laikykite jį šaldytuve ir ilgiau išsaugosite jo šviežumą. Jei jis kietas kaip akmuo, laikykite kambario temperatūroje ir galėsite greičiau mėgautis puikiu avokado skoniu.
TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės gudrybės: kaip per 10 sekundžių nulupti virtą bulvę?
Bananai
Kaip ir avokadus, bananus reikia laikyti šaldytuve, jei jie yra pakankamai prinokę. Visgi, šaldytuve neprinokę bananai greičiau nesunoks, be to, gali pakeisti spalvą ir paruduoti, todėl, jei bananai dar žali, laikykite juos kambario temperatūroje.
Melionai
Neprinokę melionai turėtų būti laikomi kambario temperatūroje, nes tokiu būdu prinoks ir taps saldūs bei sultingi. Visgi, jei jau prapjovėte melioną, geriau dėkite jį į šaldytuvą.
Pomidorai
Laikykite pomidorus kambario temperatūroje ir toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Juk mėgstate sultingus ir gražius pomidorus, tiesa? Todėl tikrai nereikia jų laikyti šaldytuve. Būdami šaltoje aplinkoje pomidorai praranda skonį ir kvapą bei visas gerąsias savybes.
Be to, šaltis neigiamai veikia šias daržoves, ir tada pasikeičia jų odelė, pasidaro nelygi ir atrodo negražiai. Laikykite pomidorus kambario temperatūroje ir toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
TAIP PAT SKAITYKITE: Jam ir jai: dalykai, kuriuos turėtumėte žinoti dar iki vestuvių
Bulvės
Kai kurie žmonės mano, kad šaldytuvas – vėsi ir tamsi vieta, kuri yra tinkama bulvėms, tačiau tai netiesa. Šaltyje bulvių krakmolas virsta į cukrų, todėl pasikeičia jų spalva bei skonis. Laikykite jas tamsioje ir vėsioje vietoje, tačiau ne vėsesnėje nei jūsų šaldytuvas. Tinkamiausia temperatūra yra +10 °C.
Svogūnai
Svogūnai, kaip ir bulvės, mėgsta vėsią ir tamsią aplinką. Jie turi būti laikomi gerai vėdinamoje patalpoje, galite svogūnus laikyti ir tinkliniame maišelyje. Tik nedėkite svogūnų prie bulvių, nes pastarųjų drėgmė ir išsiskiriančios dujos paskatins svogūnų puvimą.
Česnakai
Česnakai, kaip ir svogūnai, mėgsta gerai vėdinamą patalpą, todėl geriau nelaikyti jų šaldytuve, nes tada jie prisigers kitų produktų kvapų. Galite laikyti česnakus tinkliniame maišelyje sausoje ir vėsioje vietoje, nes taip jie švieži išliks nuo trijų iki penkių mėnesių.
Aštrus padažas
Visi aštrūs padažai, kuriuose yra acto, gali būti laikomi kambario temperatūroje iki 3 metų. Jei laikysite juos šaldytuve, gali pasikeisti jų konsistencija.
Pagardai ir padažai
Yra patariama atidarius kečupą ar garstyčias laikyti šaldytuve, tačiau juose yra pakankamai rūgšties, todėl šie maisto pagardai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. Visgi, šaltis jiems nėra būtinas tuo atveju, jei greitai suvartosite šiuos maisto pagardus. Kambario temperatūroje šiuos produktus galite laikyti apie mėnesį, nes paskui jų skonis ir konsistensija gali pakisti.
TAIP PAT SKAITYKITE: Alfas Ivanauskas: „Didžiausia klaida – mėsą marinuoti su majonezu“
Alyvuogių aliejus
Šaldytuve laikomas alyvuogių aliejus praranda savo konsistenciją ir tampa panašus į kiek suskystėjusį sviestą, tad jį patartina laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.
Bazilikai
Baziliko lapeliai kur kas greičiau nuvys, jei jis bus laikomas šaldytuve, negana to, į jį gali įsigerti ir visi šaldytuve laikomų maisto produktų kvapai. Baziliką verčiau derėtų laikyti puodelyje su vandeniu, o jei norite, kad jis išsilaikytų kiek ilgiau, Martha Stewart rekomenduoja juos kelias minutes palaikyti karštame vandenyje, nusausinti ir dėti į šaldymo kamerą.