1. Kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, suberkite miltus, migdolus, druską ir viską gerai išmaišykite – turite gauti trupinius.
2. Paruoštus trupinius valandai padėkite į šaldytuvą.
3. Obuolius nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į puodelį su sviestu, kaitinkite, iki obuoliai suminkštės, tada nuolat maišydamos suberkite likusius įdarui skirtus produktus, viską gerai išmaišykite ir kelias minutes pakaitinkite.
4. Į nedidelį stiklinį indą berkite truputį trupinių, krėskite keptų obuolių, ant viršaus berkite likusius trupinius.
5. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., iki pyrago viršus dailiai apskrus.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant trupinių šaldymo laiko).
1. Sutarkuokite sviestą.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Iš sviesto, kiaušinių, 7 šaukštų cukraus sumaišykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
4. Obuolius supjaustykite gabalėliais.
5. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi ir cinamonu.
6. Tešlą sutarkuokite tarka sviestu pateptame kepimo inde. Truputį tešlos pasilikite užtarkuoti ant viršaus. Sutarkavusi tešlą, suberkite obuolių gabalėlius, sukrėskite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite šiek tiek tešlos.
7. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus !
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Patepkite formą sviestu.
2. Pomidorus įpjaukite kryžmai, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 minutes, tada nulupkite ir supjaustykite, raudonėlį ir česnakus sukapokite.
3. Sudėkite pomidorus į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol nugaruos skystis. Sudėkite česnako skilteles ir raudonėlius.
4. Paruoškite tešlą: sutarkuokite sviestą, suberkite miltus, sūrį, druską ir „Provanso“ žoleles.
5. Viską sutrinkite iki smulkių trupinių.
6. Sudėkite įdarą į formą, įberkite kaparėlių. Lygiu sluoksniu užberkite trupinius.
7. Kepkite trupiniuotį mažose formelėse iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių, viršus turi gražiai apskrusti. Tiekti galima su mocarela.
Trupiniuotį gamino kulinarė E. Monkevič
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);
2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.
3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.
4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.
5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...
Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.
Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.
1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.
2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.
3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.
4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.
5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.
6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.
1. Į miltus sutarkuokite šaltą sviestą, įberkite citrinos žievelių, suberkite 2 šaukštus uogienių cukraus, išmaišykite. Sudėkite kepimo miltelius, sumaišytus su grietine ir vėl išmaišykite šakute. Turėtų gautis trupininė masė.
2. Mažesnę jos pusę pasidėkite valandai į šaldytuvą - bus viršui apiberti. Į likusią trupininę masę supilkite šalto vandens šaukštą ir išminkykite. Taip pat palaikykite šaldytuve.
3. Torto formą ištepkite sviestu ir iš tešlos suformuokite pagrindą su kraštais. Supilkite obuolinę masę, paruoštą iš tarkuotų obuolių, sumaišytų su cinamonu bei 2 šaukštais uogienių cukraus.
4. Ant viršaus užberkite trupininę tešlą, sukaišiokite pjaustytus nektarinus.
5. Kepkite apie 45 min. 180 °C temperaūros orkaitėje. Papuoškite nektarinine gėle.
Autorės nuotr./Trupininis obuolių pyragas su nektarinais |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu – taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30–40 minučių, kol viršus paskrus.
7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros – vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
1. Sutarkuokite sviestą. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
2. Sviestą, kiaušinius, 7 šaukštus cukraus sumaišykite, išminkykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
3. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi.
4. Tešlą sutarkuokite tarka į sviestu išteptą kepimo indą. Truputį tešlos palikite užtarkuoti ant viršaus.
5. Ant sutarkuotos tešlos užkrėskite juodųjų serbentų uogienės, užpilkite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite likusią tešlą.
6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Abrikosus nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, nusausinkite, užpilkite vermutu ir palikite 2 valandas, kad abrikosai išbrinktų, tada juos susmulkinkite.
2. 200 g margarino, 150 g cukraus ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisos masės. Kai neliks cukraus kristalų, įmuškite kiaušinius.
3. 300 g miltų ir kepimo miltelius sumaišykite ir suberkite į kiaušinių ir cukraus masę. Tešlą paskleiskite keturkampėje, riebalais išteptoje kepimo formoje. Ant jos paskleiskite smulkintus abrikosus.
4. Likusius miltus, margariną, cukrų ir vanilinį cukrų sumaišykite ir mase apibarstykite abrikosus.
5. Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
6. Atvėsintą supjaustykite gabalėliais, apibarstykite milteliniu cukrumi ir papuoškite mėtų lapeliais.
- Šaltą sviestą sutarkuokite, sumaišykite su miltais, cukrumi, kepimo milteliais ir viską trinkite tarp delnų, kol susidarys trupiniai.
- Į trupinius įmuškite kiaušinį ir viską minkykite, kol susidarys vientisa tešla.
- Trečdalį tešlos suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą, o likusią tešlą taip pat suvyniokite ir dėkite į šaldytuvą 20 min.
- Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ir ja išklokite kepimo skardą.
- Skardą dėkite į šaldytuvą dar ~15 min.
- Atvėsusį tešlos pagrindą gausiai aptepkite uogiene, kad susidarytų kelių centimetrų įdaro sluoksnis.
- Iš šaldymo kameros išimkite likusią tešlą, sutarkuokite stambia tarka ir gautais tešlos gabalėliais apibarstykite pyrago viršų.
- Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~30 min, kol viršus gražiai apskrus.
Sveikuoliškus uogų džemus, kuomet tam, kad uogos sutirštėtų, naudojamas ne cukrus ir pektinas, bet ispaninio šalavijo (chia) sėklos, daugelis tikriausiai jau išbanė. Tad šiame pyrage mėlynių "džemas" būtent taip ir sutirštintas. Kepinys labai nesaldus, tad jei esate smaližiai, galite padidinti pagrindui naudojamų datulių kiekį (šiek tiek cukraus prireiks tik gaminant mėlynių džemą). Arba pabarstykite cukraus pudra supjaustyto pyrago gabalėlius!
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C. Nedidelę kepimo skardą (20x30 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite avižų sėlenas, saulėgrąžas, datules, kokosų aliejų ir vanilės pastą. Kapokite visą masę tol, kol ji sulips, apie 3-4 minutes. Atidėkite maždaug 1 stiklinę masės į šoną, o likusia padenkite kepimo skardos dugną, gerai prispausdami šaukštu masę prie dugno. Dėkite šią kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 18-20 minučių, arba kol gražiai apskrus.
3. Kol pagrindas kepa, mėlynes su cukrumi suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai mėlynės pradės trūkinėti ir skirsis sultys, suberkite chiasėklas ir toliau virkite, maišydami, apie 10 minučių, arba kol masė taps tiršta, tarsi džemas. Džemą suverskite ant apkepto pyrago pagrindo, išlyginkite paviršių, ir ant viršaus užbarstykite trupinius, padarytus iš atidėtos tešlos.
4. Kepkite dar apie 20 minučių, arba kol trupiniai gražiai pagels. Atvėsinkite pyragą, tada įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai sukietėtų.
5. Kai sustings, supjaustykite kvadratėliais.
1. Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.
2. Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno. Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.
3. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps. Prieš patiekiant visiškai atvėsinti.