„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Virtuvės abėcėlė: kurie moliūgai skanūs, o kurie dar skanesni

Pirmiausia, ką reikia žinoti kalbant apie moliūgus – jie ne daržovės, o vaisiai. Tačiau tai nieko nekeičia. Moliūgus mėgstame todėl, kad jie skanūs, sveiki, o jų įvairovė suteikia galimybę improvizuoti.
Moliūgų įvairovė
Moliūgų įvairovė / Vida Press nuotr.

Japoniškas Hokaido moliūgas

Didžiausias šios rūšies moliūgų privalumas – plona, nelupama žievelė. Be to, jis malonaus skonio ir kepamas greitai suminkštėja. Aliejumi, česnaku ir prieskoniais paskanintas orkaitėje iškeptas moliūgo riekeles galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Kepto ar virto moliūgo koše paįvairinti makaronų, rizoto skonį ar pakeisti įprastą bulvių, kai norisi įvairovės. Iš šių švelnaus riešutų skonio moliūgų galima virti tirštus gardžius džemus, kepti blynus bei gaminti desertus.

Vida Press nuotr./Japoniški Hokaido moliūgai
Vida Press nuotr./Japoniški Hokaido moliūgai

Aliejinis moliūgas

Pavadinimas sufleruoja svarbiausią šių moliūgų paskirtį. Tiesa, aliejus spaudžiamas iš sėklų, kurios šios rūšies vaisiuose ypatingos – be luobelės. Būtent jas ir perkame prekybos centruose, kai ieškome „išgliaudyto“ produkto.

Nors teigiama, kad aliejinio moliūgo skonis neypatingas, minkštimas vis dėlto valgomas. Jį galima valgyti žalią, troškinti, virti sriubas, košes, dėti į apkepus, duoną. Tinka spausti sultis.

Vida Press nuotr./Aliejinis moliūgas
Vida Press nuotr./Aliejinis moliūgas

Muskatinis moliūgas

Išraiškingų formų vaisius kartais dar vadinamas pasakų ar Pelenės moliūgu. Šie malonaus kvapo moliūgai saldžiu minkštimu praturtina troškinių, sriubų skonį, suteikia drėgmės kepiniams ir savito skonio desertams. Jį galima valgyti žalią, pavyzdžiui, sveikose rudeninėse salotose, taip pat virtą ar keptą.

Vida Press nuotr./Muskatinis moliūgas
Vida Press nuotr./Muskatinis moliūgas

Sviestinis moliūgas

Kaip ir muskatinis, priskiriamas kvapiųjų moliūgų grupei. Sviestinio moliūgo su kitais nesumaišysi dėl gražios kriaušės formos. Vaisiaus vidus kietas, „mėsingas“, o sėklos telkiasi tik plačiojoje dalyje. Termiškai apdorotas ir sutrintas sviestinis moliūgas virsta vientisa aksomine mase, todėl yra idealus kreminėms sriuboms, košėms ir kepiniams. Keptą moliūgą galima patiekti kaip garnyrą ar maišyti į šiltas sočias salotas, ar trinti košę, ar kepti įdarytas puseles. Vienas paprasčiausių ir geriausių receptų – moliūgo riekeles apšlakstyti aliejumi, pabarstyti prieskoniais ir iškepti orkaitėje.

Vida Press nuotr./Sviestinis moliūgas
Vida Press nuotr./Sviestinis moliūgas

Spagetinis moliūgas (agurotis)

Pailgos formos moliūgas kartais netiksliai pavadinamas cukinija. Spagetinio vardą šis dailus moliūgas užsitarnavo ne veltui: išilgai perpjovus ir iškepus orkaitėje moliūgo minkštimas išsiskaido į ilgus plaušus, primenančius makaronus. Juos galima ir naudoti vietoj makaronų – su mėsos, pesto, grietinėlės padažu ar sūriu.

Vida Press nuotr./Spagetinis moliūgas
Vida Press nuotr./Spagetinis moliūgas

Ilgmoliūgis

Matei gerti skirti dailūs indeliai kalabasa – džiovinta ilgmoliūgio vaisiaus dalis. Šie moliūgai įdomūs dar ir tuo, kad gali būti formuojami – vaisių patalpinus į norimos formos indą ar perrišus, ilgainiui jis įgaus savitą formą. Be to, auginamas geromis sąlygomis, šis moliūgas sugeba atauginti nupjautą vaisiaus dalį.

Be visų įdomybių, ilgmoliūgiai tinka ir maistui bei gėrimams. Centrinėje Amerikoje ilgmoliūgio sėklų dedama į populiarų gėrimą „horchatą“. Jo „mėsa“ tinka troškiniams, sriuboms, salotoms ar konservuoti.

Vida Press nuotr./Ilgmoliūgis – dar ant augalo ir jau sudžiovintas
Vida Press nuotr./Ilgmoliūgis – dar ant augalo ir jau sudžiovintas

Didysis moliūgas

Dideli moliūgai džiugina akį ir glosto augintojų savimeilę, bet suteikia ir galvos skausmo šeimininkėms, nes keliasdešimt kilogramų sveriančio moliūgo iš karto beveik neįmanoma suvalgyti. Vienas būdas sudoroti dičkį – išspausti skanių ir gaivių sulčių. Norintys išraiškingesnio skonio, gali sumaišyti jas su obuolių. Keletą gabalų galima užšaldyti – žiemą tiks košei, sriubai ar troškiniui. Šaldyti galima ir keptą bei trintą moliūgo tyrę, tinkančią ir kepiniams. Be to, moliūgo perteklių visuomet galima paversti gundančiais saldainiais ar sveikuoliškais traškučiais.

Vida Press nuotr./Didysis moliūgas
Vida Press nuotr./Didysis moliūgas

Dekoratyviniai moliūgai

Įvairiaspalviai, gumbuoti, stebinančių formų moliūgėliai tinka ne vien virtuvei puošti, bet ir valgyti. Nors žinovai sako, kad jų skonis neišraiškingas, o minkštimo mažai, išskobtas, įdarytas ir iškeptas moliūgėlis gali tapti patrauklia asmenine porcija.

Vida Press nuotr./Dekoratyviniai moliūgai
Vida Press nuotr./Dekoratyviniai moliūgai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs