Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Žuvis, kuriai pagyrų nebus per daug: 5 puikūs upėtakio receptai

Mažai kaulų, jokio žvynų skutimo, ne pernelyg riebi, balta, švelnaus skonio mėsa. Puikiai tinka ir kepti, ir virti, ir troškinti. Kam skirtos visos šios pagyros? Žinoma, upėtakiui! Šią skanią, nekaprizingą žuvį galima ruošti su pačiais įvairiausiais priedais, o mes siūlome kelis receptus, kurių, galbūt, dar nebandėte.
Kepimui paruošti upėtakiai
Kepimui paruošti upėtakiai / Vida Press nuotr.
Upėtakis marokietiškai
Receptas: Upėtakis marokietiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt.
Datulės: 1.00 st. (susmulkintų; arba džiovintų abrikosų)
Ryžiai: 0.25 st. (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Migdolai: 0.50 st. (grūstų)
Kalendros: 5.00 žiupsnelis (šviežios smulkintos)
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (trinto)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Upėtakius išskroskite, galvas palikite, nuplaukite, nukirpkite pelekus, uodegas ir nusausinkite.

2. Sumaišykite virtus ryžius, datules arba abrikosus, svogūnus, migdolus, kalendros lapus, pipirus, druską ir pusę cinamono.

3. Mišiniu įkimškite upėtakius ir mediniais pagaliukais susekite pilvus.

4. Sudėkite upėtakius ant skardos (galima apačioje pakloti kepimo popieriaus).

5. Šepetėliu užtepkite sviestą ant žuvies, tolygiai apibarstykite imbieru, pipirais, cukraus pudra.

6. Kepkite orkaitėje apie pusvalandį 160 laipsnių temperatūroje – kol apskrus.

Suskleisti
Druskoje keptas upėtakis
Receptas: Druskoje keptas upėtakis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 kg
Upėtakiai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja
Čiobreliai: 1.00 sauja (šviežių)
Citrinos: 0.50 vnt. (supjaustytos griežinėliais)
Kaip gaminti

Jei neturite baltymų, aišku, galit žuvį pakasti tiesiog druskoje – 2 valg. šaukšt. vandens, 1 kg druskos. Viską rankomis išmaišykite, kad druska sudrėktų ir apdėkite žuvį.

1. Baltymus išplakame iki minkštų putų ir į juos per kelis kartus įmaišome druską. Kadangi kepam ne „macaronsus“, didelio delikatumo ir atsargumo čia nereikia.

2. Upėtakį išdarinėjame. Būtinai išpjauname žiaunas, nes jos suteikia kartumo, nors gal čia ir nėra taip labai svarbu, kaip verdant sriubą, bet aš vis tiek jas išpjaunu. Žuvį nuplauname, nusausiname tiek vidų, tiek išorę. Pilvo ertmę prikišame prieskoninėmis žolėmis ir citrinos griežinėliais.

3. Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popieriaus arba folijos, dedame apie 1/3 druskos masės, ant viršaus uždedame žuvį ir užpilame likusia druska. Rankomis apspaudžiame, pasižiūrime, kad nebūtų kokių nors tarpų. Žodžiu, viskas turi būti sandaru.

4. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių. Ištraukus iš orkaitės leiskite žuviai „pailsėti“ 10 min.

Suskleisti
Upėtakiai su porais ir krapų padažu
Receptas: Upėtakiai su porais ir krapų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 3.00 vnt. (po 250g)
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (1 - padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0.5 džiovinto)
Žuvies sultinys: 1.00 st. (tirpus - padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (pluoštelis - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.

2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.

4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.

5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Upėtakis su citrinomis
Receptas: Upėtakis su citrinomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 87
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 1.00 vnt. (didesnis)
Morkos: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Petražolės: 40.00 g (ryšulėlis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 10.00 g (pagal skonį čiobrelių šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 kg (rupios)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.

3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.

6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.   

7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.

Suskleisti
Upėtakis įdomiau
Receptas: Upėtakis įdomiau
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 73
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt. (kepsniai)
Alyvuogės: 60.00 g (be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1/2 sultys)
Petražolės: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant atskirų kepimo folijos lakštų dėkite po upėtakio kepsnį, pašlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sandariai užlankstykite folijos kraštus ir dėkite į orkaitę 8–10 minučių.

2. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite (didesniais gabaliukais) alyvuoges, supilkite aliejų, kiaušinio baltymą, įberkite petražolių  ir išplakite. Ištraukite skardą su upėtakio kepsniais iš orkaitės, atsargiai praverkite folijos krepšelius (karšti garai gali nudeginti) ir ant kiekvieno kepsnio užpilkite padažo. Vėl šaukite kepsnius į orkaitę kelioms minutėms.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos