Ingredientai
- Lašiša 1 kg filė gabalas su oda
- Druska 250 g rupios
- Rudasis cukrus 100 g
- Kadagio uogos 2 valg. š.
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. stambiai sugrūstų
- Viskis 120 ml
- Krapai 2 sauja šviežių, nuplautų ir nusausintų
Kaip gaminti
1. Imkite nedidelę kepimo skardą, į kurią tilps lašiša, ir išklokite maistine plėvele, o tada atidėkite į šoną.
2. Lašišą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
3. Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, pipirus ir kadagio uogas. Pusę šio mišinio išberkite ant paruoštos kepimo skardos, taip pat išdėliokite pusę krapų šakelių.
4. Guldykite lašišą ant paruošto druskos-krapų „patalo“ oda žemyn ir tolygiai apšlakstyite viskiu. Tada apdėliokite likusiais krapais ir galiausiai apibarstykite likusiu druskos ir kitų priedų mišiniu.
5. Kruopščiai ir glaudžiai apgaubkite priedais apibarstytą ir apdėliotą lašišos gabalą maistine plėvele, o tada prislėkite kuo nors sunkiu – pvz., ketaus indu, keliomis skardinėmis su konservuotomis gėrybėmis ar pan. Taip paruoštą lašišą laikykite šaldytuve 48 val., o praėjus 24 val. apverskite ją, kad gulėtų oda aukštyn.
6. Praėjus 48 val. nuimkite nuo lašišos maistinę plėvelę, dėkite ant didelės medinės lentos ir bukąja peilio puse kruopščiai nubraukite nuo lašišos visus priedus.
7. Patiekdami pjaustykite žuvies gabalą skersai labai plonomis riekelėmis. Tokia sūdyta lašiša šaldytuve išbus tinkama valgyti 5 dienas. Tad užsūdę jos pirmadienį, dar mėgausitės ir atėjus savaitgaliui.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vakarienei, Žaliavalgiams
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Rengiu šventę: Vakarėlis