-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„MIT Technology“: penki dalykai, kuriuos sužinojome, kai „Voyager 2“ apleido Saulės sistemą

Praėjus 41 metams nuo paleidimo, NASA erdvėlaivis prisijungė prie savo dvynio palikdamas tolimiausius Saulės sistemos pakraščius.
„Voyager“
„Voyager“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš vienus metus NASA „Voyager 2“ zondas tapo vos antruoju žmogaus sukurtu objektu istorijoje, palikusiu Saulės sistemą ir oficialiai pasiekusiu tarpžvaigždinę erdvę. „Voyager 2“ buvo paleistas 1977 m. rugpjūčio 20 d. – 16 dienų anksčiau nei jo dvynys „Voyager 1“, kuris išskrido iš Saulės sistemos šiaurinės hemisferos 2012 metais. „Voyager 2“ buvo išsiųstas į ilgesnę kelionę, kurios metu aplankė Uraną ir Neptūną, ir iki šiol tai yra vienintelis erdvėlaivis, ištyręs šias planetas iš arti. Tada jis pasuko į pietinę heliosferos (labiausiai nutolusios Saulės sistemos srities, kartais vadinamos „burbulu“) hemisferą, tiesiai tarpžvaigždinės erdvės link.

2018 m. lapkričio 5 d. „Voyager 2“ oficialiai paliko Saulės sistemą kirsdamas heliopauzę – ribą, kuri žymi heliosferos pabaigą ir tarpžvaigždinės erdvės pradžią. Tai įvyko 119 astronominių vienetų atstumu nuo Saulės (vienas AV lygus 93 milijonams mylių arba 149,6 milijono kilometrų, jis maždaug atitinka atstumą tarp Saulės ir Žemės).

Erdvėlaiviui pavyko išanalizuoti Saulės vėjų sandarą, plazmos dalelių sudėtį ir savybes, kosminių spindulių tarpusavio sąveiką, magnetinių laukų struktūrą ir kryptį bei kitas ypatybes, būdingas Saulės sistemos pakraščiams. Žurnale „Nature Astronomy“ mokslininkai šiandien paskelbė pluoštą straipsnių, kuriuose aprašomi stebėjimų, atliktų „Voyager 2“ skriejant iš Saulės sistemos, rezultatai. Svarbiausi iš jų yra penki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius