APIE PROJEKTĄ

15min knygų rinkimų tikslas – atkreipti dėmesį į vertus dėmesio tiek lietuvių autorių, tiek verstinius kūrinius, jų autorius ir vertėjus, skatinti skaitymą. Tradiciją išskirti geriausias metų knygas turi nemažai leidinių užsienyje, tačiau Lietuvoje tai dar nėra paplitę, ir 15min siekia įvesti tokią tradiciją. Šiemet rinkimai vyksta trečius metus iš eilės.

Sužinokite 2017 metų nugalėtojus: https://www.15min.lt/metu-knygos-rinkimai/2017/balsuoti

Sužinokite 2018 metų nugalėtojus: https://www.15min.lt/metu-knygos-rinkimai/2018/balsuoti

Praėjusiais metais, atsižvelgiant į tai, kad daugėja išleidžiamų negrožinės literatūros knygų, sukurtos dvi naujos kategorijos: geriausia lietuvių autorių negrožinės literatūros knyga ir geriausia verstinė negrožinės literatūros knyga. Šios kategorijos išliko ir šiais metais.

Esminis kriterijus vertinant kūrinius – knygos turėtų turėti išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinės knygos atveju vertinama ir jos vertimo kokybė. Taip pat knygos turi būti pirmą kartą išleistos lietuvių kalba (arba tai turi būti naujas knygos vertimas į lietuvių kalbą). Vertinamos knygos, išleistos nuo 2018 m. lapkričio 1 dienos iki 2019 m. lapkričio 1 dienos.

Renkant metų knygą dalyvauja tiek 15min skaitytojai, tiek komisija, kurią sudaro literatūros ekspertai, bendradarbiaujantys su 15min, 15min atstovai, rašantys portale apie knygas.

Metų knygos rinkimai vyksta trimis etapais. Ekspertų komisija atrinko ilguosius geriausių lietuvių autorių grožinių ir negrožinių knygų bei verstinių grožinių ir negrožinių knygų sąrašus.

Iki gruodžio 3 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas.

Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 12 dieną.

Lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygos vertėjams – tuo pabrėžiant svarbų vertėjų, kurie lietuvių kalba prakalbina svarbius užsienio kūrinius ir neretai lieka šešėlyje – svarbą.