Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virš Šiaurės Karolinos pastebėtas 50 tūkst. km/val. greičiu skriejantis ugnies kamuolys

Penktadienio vakarą (rugsėjo 24 d.) virš Pietų Karolinos danguje užfiksuotas įspūdingas ugnies kamuolys, kuris 51 500 km/val. greičiu skriejo per dangų, pranešė Amerikos meteorų draugija (AMS).
Meteoras
Meteoras / 123RF.com nuotr.

Užfiksuotas kamera

Daugiau nei 80 žmonių pastebėjo ugnies kamuolį, kuris, NASA teigimu, buvo tik vienas iš penkių tokių meteorų, tą vakarą praskriejusių virš JAV. Meteoras praskriejo Šiaurės Karolinos pakrante ir buvo matomas 77 kilometrų aukštyje virš vandenyno netoli Camp Lejeune.

Ryškiai degantis meteoras judėjo šiaurės rytų kryptimi, o po to suiro 45 km aukštyje virš Morehead City, Šiaurės Karolinos valstijoje.

Pasak AMS, ugnies kamuoliai yra meteorai ir juos teoriškai galima pamatyti dienos šviesoje.

Liepsnojantys kosminiai akmenys už savo stulbinantį spindesį dėkingi dideliam dydžiui ir milžiniškam greičiui – dėl to, kai akmenys atsitrenkia į Žemės atmosferą, susidaro didelė trintis. Kadangi ugnies kamuoliai į atmosferą patenka garso barjerą gerokai viršijančiu greičiu – maždaug nuo 40 000 iki šiek tiek mažiau nei 260 000 km/val, AMS duomenimis, juos taip pat gali lydėti milžiniškas garsas.

VIDEO: AMS event #5940-2021

Vaizdo įraše, kuris buvo nufilmuotas Rowlando Pondo namo verandos kamera, matyti, kaip ryški uola palieka akinantį ugninį pėdsaką nakties danguje, o paskui išnyksta už tolimų medžių.

Jei ugnies kamuolys sprogsta virš galvos, jis gali padaryti didelės žalos. 2013 m. virš Čeliabinsko miesto centrinėje Rusijoje, meteoras sukėlė sprogimą, maždaug prilygstantį 400-500 kilotonų trotilo, arba 26-33 kartus didesniam už Hirošimos bombos išlaisvintą energiją. Virš Čeliabinsko ir jo apylinkių pasipylė ugnies kamuoliai, kurie apgadino pastatus, išdaužė langus ir sužeidė apie 1200 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas