Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už geriausius darbus fermentacijos srityje – steigtinės stipendijos

Kiekvienais metais Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto (KTU CTF) partneris AB „Volfas Engelman“ įsteigia 2-5 stipendijas geriausiai įvertintiems baigiamiesiems darbams fermentacijos srityje. Šiemet stipendijos atiteko net penkioms studentėms, sukūrusioms išskirtinius produktus.
Studentai
Studentai / 123RF.com nuotr.

„Labai vertiname ir džiaugiamės ilgamete strategine partneryste su „Volfas Engelman“, rengiant būsimus maisto mokslo ir technologijų specialistus. Įmonė suteikia puikias galimybes stiprinti praktinius įgūdžius tiesiogiai susipažįstant su veiklos specifika, naujų produktų kūrimu, gamybos technologinio proceso organizavimu, fermentacijos srities produktų kokybės ir saugos užtikrinimu“, – sako KTU CTF studijų prodekanė doc. dr. Vaida Kitrytė.

Tokia partnerystė tęsiasi jau ne vienerius metus, nes verslo ir mokslo bendradarbiavimas aktualus tiek ir darbdaviams, tiek ir studentams. Jau besirinkdami universitetą, studentai domisi kur galės atlikti praktiką, pradėti savo darbinę patirtį.

„Kaip verslo atstovai, norime prisidėti prie jaunosios kartos švietimo, studijų kokybės gerinimo bei mokslo ir verslo inovacijų skatinimo“, – tikina S.Nezabitauskienė.

Fermentacijos produktų technologijos – populiari sritis

Įmonės atstovai yra aktyvūs baigiamųjų projektų gynimų komisijų nariai ir vertina studentų parengtus darbus.

„Kiekvienais metais sulaukiame nemažo studentų susidomėjimo fermentacijos produktų gamybos technologijomis. Šioje srityje kasmet parengiama virš 10 baigiamųjų darbų. Tikslinių stipendijų geriausiai fermentacijos srityje parengusiems darbus studentams skyrimas skatina būsimus specialistus aktyviai domėtis šios srities inovacijomis ir kurti naujus produktus“, – sako KTU CTF studijų prodekanė.

Asmeninio archyvo nuotr./Indrė Užemeckaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Indrė Užemeckaitė

Stipendijos skirtos ne tik už baigiamojo darbo parengimą, bet ir jo apgynimą. Darbus skaitė ir vertino įmonės technologai.

„Vertinome nagrinėjamų temų novatoriškumą, pasirinktos technologijos sudėtingumą, įrangos pasirinkimo tinkamumą ir skaičiavimų logiką. Didelę įtaką turėjo ir studentų baigiamojo darbo gynimas: kaip jie pristatė savo projektuotą darbą, kokie tikslūs ir užtikrinti buvo atsakymai į komisijos narių klausimus. Atsižvelgiant į tai buvo nuspręsta, kad stipendijas nusipelnė gauti penkios studentės“, – tikina „Volfas Engelman“ aludaris Giedrius Valančius.

Šių metų bakalaurų ir magistrų baigiamieji darbai dėl pandeminės situacijos šalyje vyko nuotoliniu būdu. Įmonės atstovai pastebi, kad studentai nuotoliu ginasi stipriau, labiau pasitiki savimi atsakydami į užduodamus klausimus, mažiau jaudinsi.

Asmeninio archyvo nuotr./Janina Leveckytė
Asmeninio archyvo nuotr./Janina Leveckytė

„Tačiau labiausiai džiugina tai, kad pasirenkamos temos vis įdomesnės, studentai domisi besikeičiančia alaus ar kitų gėrimų gamybos ir vartojimo kultūra, nebijo imtis netradicinių technologijų, gamyboje imlesnių užduočių ir jas gerai aprašo, suskaičiuoja ir apgina“, – sako G.Valančius.

Stipendijų laimėtojos kūrė unikalius produktus

Fermentacijos srities baigiamųjų darbų kasmet būna nemažai, tačiau stipendijomis įvertinami tik geriausi ir unikalumu išskiriantys darbai.

„Pirmiausia planavau projektuoti pienių vyno gamybos technologiją, tačiau šis produktas ne naujiena, todėl nusprendžiau naudodama tas pačias kiaulpienes sukurti midų su kiaulpienių žiedais, taip pat midaus kokteilį su kiaulpienių žiedais ir pasiflorų sultimis. Toks midus jau yra Lietuvos rinkoje, tačiau tokių kokteilių – tikrai ne. Pats darbo rengimas man labai patiko, todėl supratau, jog galima plėtoti šią tematiką, kurti naujus produktus ir toliau studijuoti magistrantūroje,“ – sako KTU CTF studentė Janina Leveckytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Roberta Spangelytė
Asmeninio archyvo nuotr./Roberta Spangelytė

Tuo tarpu magistrantė Vidmantė Minelgaitė baigiamajam projektui išsirinko kiek neįprastą fermentacijos produktą, kurio rinka Lietuvoje visiškai neišnaudojama.

„Kūriau „Williams“ kriaušių spiritą, įvertindama šio vaisiaus išspaudų ekstraktų in vitro antioksidacines savybes. Tai išties unikalus gaminys, nes reikalauja dvigubos distiliacijos. Be to, tokių produktų Lietuvoje tiesiog nėra“, – teigia V.Minelgaitė.

Dar viena stipendijos laimėtoja – Roberta Spangelytė – pasirinko šių metų daugumos lietuvių naujai atrandamą produktą – kombučią. Azijoje nuo seno kaip vaistas vartojamas arbatos grybas mūsų šalyje vis dar yra nišinis. Studentė rašydama darbą domėjosi kombučios gamybos technologija, kūrė naujas šio gėrimo receptūras bei vertino vartotojų požiūrį į naujus skonius.

Asmeninio archyvo nuotr./Vidmantė Minelgaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Vidmantė Minelgaitė

Studentės Indrė Užemeckaitė ir Greta Radzevičiūtė buvo sėkmingai atlikusios praktiką įmonėje „Volfas Engelman“, todėl jų pasirinktos baigiamųjų darbų temos tiesiogiai siejosi su naujų alaus gaminių kūrimu.

„Kai įstojau į KTU CTF artimieji labai stebėjosi tokiu pasirinkimu. Tačiau čia aš studijavau maisto mokslą ir technologiją, o tai yra šiek tiek kitokia chemijos sritis. Universitete mokomės kurti įvairius maisto produktus ir jų technologijas. Baigiamajam darbui pasirinkau „Scotch Ale“ alaus gamybą. Produktas unikalus – tokio tikrai nėra Lietuvos rinkoje. Nagrinėjau juoduogio šeivamedžio uogų panaudojimą“, – sako I.Užemeckaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Greta Radzevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Greta Radzevičiūtė

G.Radzevičiūtė, taip pat save išbandžiusi alaus gamyboje, kūrė vadinamą rūgštų alų. Jos baigiamasis projektas – „Lambic“ tipo alaus gamybos technologija.

„Atliekant praktiką įmonėje man labai pasisekė, nes kaip tik tada buvo gaminamas naujas produktas, todėl aš galėjau aiškiai matyti, kaip idėjos yra realizuojamos pramonėje: nuo sukurtos receptūros iki pardavimų strategijos. Įvertinimas stipendija buvo netikėtas, nes visi fermentacijos srities baigiamieji darbai buvo išties stiprūs. Tai tik dar labiau paskatino domėtis ir tobulėti šioje srityje,“ – tikina KTU CTF studentė G.Radzevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai